[Žinios trumpai] Ukraina ir Rusija pasirašė susitarimą dėl grūdų eksporto: paviešintos sandorio detalės (Foto, Video)  ()

Rusija ir Ukraina penktadienį pasirašė svarbų susitarimą su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija dėl grūdų gabenimo atnaujinimo, kuris galėtų palengvinti pasaulinę maisto krizę, per kurią milijonai žmonių susiduria su badu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-22 [Žinios trumpai] Ukraina ir Rusija pasirašė susitarimą dėl grūdų eksporto: paviešintos sandorio detalės (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, liepos 22 d. Ukraina ir Rusija pasirašė susitarimą dėl grūdų eksporto.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pasirašė atskirus, bet identiškus susitarimus su JT ir Turkijos pareigūnais dėl užblokuotų Juodosios jūros pristatymo maršrutų atnaujinimo per ceremoniją, kurios liudininkais buvo naujienų agentūra AFP.

Ukrainos pareigūnai sakė nenorintys įrašyti savo vardo tame pačiame dokumente kaip ir rusai dėl penkis mėnesius trunkančio karo.

Diplomatai tikisi, kad pirmosios grūdų siuntos bus išplukdytos iki rugpjūčio vidurio – pirmąkart nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario gale.

„Šiandien Juodojoje jūroje atsirado švyturys, – sakė A. Guterresas. – Vilties švyturys, galimybių švyturys, palengvėjimo švyturys pasaulyje, kuriame jo reikia labiau nei kada nors anksčiau.“

„Tai atneš palengvėjimą besivystančioms šalims, atsidūrusioms ant bankroto slenksčio, ir pažeidžiamiausiems žmonėms ant bado slenksčio“, – sakė Guterresas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas – pagrindinis derybų dalyvis, turintis gerus santykius ir su Maskva, ir su Kyjivu – sakė tikintis, kad susitarimas atvers kelią galimai taikai Ukrainoje.

 

„Šis bendras žingsnis, kurį žengiame su Ukraina ir Rusija, tikimės, atgaivins kelią į taiką“, – sakė Turkijos lyderis.

Susitarimo detalės

Pagal susitarimą grūdų laivai galės plaukti saugiu koridoriumi Juodojoje jūroje, o paskui plaukti per Bosforo sąsiaurį, kad pasiektų pasaulines rinkas. Laivus stebės Jungtinis koordinavimo centras (JCC), kuris bus nedelsiant įkurtas Stambule ir kuriame bus atstovai iš Ukrainos, Rusijos, Turkijos ir JT.

Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir JT pareigūnai patikrins laivus prieš jiems atvykstant į Ukrainą, kad įsitikintų, jog jie neturi ginklų.

Ukraina ir Rusija susitarė nepulti jokio laivo, įvardyto kaip šios iniciatyvos dalis, plaukiančio nustatytais kanalais. Įvykus incidentui, JCC įsikiš, kad išspręstų visas galimas problemas.

 

Sandoris galioja 120 dienų nuo pasirašymo dienos ir gali būti pratęstas tokiam pat laikotarpiui, nebent kuri nors iš šalių praneš apie ketinimą jį nutraukti, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė sutartį pasirašęs Ukrainos ministras Oleksandras Kubrakovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(9)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: