Būti rusu yra gėda. Ką masiškai daro Rusijos milijardieriai  ()

Rusijos milijardieriams ryšys su Rusija tapo nepageidautinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos milijardieriai masiškai perrašinėja savo biografijas, siekdami pašalinti užuominas apie ryšius su Rusija, kuri civilizuotose šalyse tapo „toksiška“ prasidėjus visavertei invazijai į Ukrainą.

Asmeninėse interneto svetainėse ir „Wikipedijos“ puslapiuose keičiamos oficialios turtingiausių rusų, kurie stengiasi „nuplauti savo reputaciją“ ir išvengti Vakarų sankcijų, nors kai kurie iš jų vis dar turi verslą Rusijoje, biografijos, pažymėjo laikraštis „Nastojaščeje vremia“ (rus. „Настоящее время“).

Šios savaitės pradžioje tapo žinoma, kad Rusijos IT milžinės „Yandex“ įkūrėjas Arkadijus Voložas iš savo interneto svetainės pašalino beveik visas nuorodas į sąsajas su Rusija ir SSRS. Jis išvyko iš Rusijos prasidėjus visiškam karui ir dabar save vadina Izraelio verslininku, gimusiu Kazachstane.

Investicijų bankininkas Rubenas Vardanjanas, ilgą laiką vadovavęs Rusijos investicijų bendrovei „Troika Dialog“, dabar save pristato kaip „armėnų kilmės“ finansininką. Praėjusių metų rugsėjį Vardanianas, kurio turtas prieš prasidedant didžiajam karui buvo vertinamas 1 mlrd. dolerių, atsisakė Rusijos pilietybės ir persikėlė į Kalnų Karabachą.

Michailas Fridmanas, konsorciumo „Alfa Group“ bendrasavininkas ir stebėtojų tarybos pirmininkas, kuriam taikomos Vakarų sankcijos, save vadina „Ukrainoje gimusiu Rusijos ir Izraelio verslininku“. Kartu jo Rusijos verslas glaudžiai bendradarbiauja su Rusijos gynybos ministerija.

 

Rusijos holdingo „Renova“ vadovas Viktoras Vekselbergas, kuris nuo 2018 m. yra įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą, savo biografijoje nurodo, kad gimė Ukrainoje, ir yra Kipro pilietis.

Organizacijos „Transparency International Russia“ vadovas Ilja Šumanovas aiškina, kad Rusijos milijardieriai bando nuplauti savo reputaciją vykdydami KYC (angl. Know your customer) procedūrą, kurią atlieka bankai, vyriausybinės agentūros ir Rusijos verslininkų partneriai investuotojai.

„Svarbi KYC procedūros dalis yra žiniasklaidos publikacijų analizė... Štai kodėl „Wikipedijoje“ kovojama ne dėl gyvybės, o dėl mirties“, - sako Šumanovas.

 

Pavyzdžiui, straipsnis apie milijardierių Jurijų Milnerį „Wikipedijoje“ nuo 2022 m. vasario 24 d. buvo redaguotas 44 kartus, o beveik 30 redagavimų laukia patvirtinimo. Iš pradžių Milneris buvo vadinamas rusų milijardieriumi, paskui „Izraelio investuotoju“, vėliau „rusų kilmės Izraelio verslininku“. Tačiau galiausiai redagavimai nebuvo patvirtinti, ir Milneris liko „rusų milijardieriumi“.

Nuo 2022 m. vasario 24 d. straipsnis apie milijardierių, buvusį „Alfa-Bank“ valdybos pirmininką Peterį Aveną buvo redaguotas 141 kartą. Dabar Wikipedijoje jis įvardijamas kaip Rusijos ir Latvijos milijardierius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(6)
(6)

Komentarai ()