[Karšta tema] Kaip Ukrainai pavyko per trumpą laiką mobilizuoti šalį ir sustabdyti Rusijos armijos puolimą: yra ko pasimokyti ir Lietuvai (Foto, Video)  ()

Nepaisant suvokimo apie Rusijos karinę jėgą, Ukraina sugebėjo sulėtinti Rusijos veržimąsi į priekį. Panagrinėkime kaip ukrainiečiams tai pavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karas Ukrainoje Rusijai ir išoriniam pasauliui išryškino du dalykus: kad Rusijos daug išliaupsinta karinė revoliucija buvo perdėta ir kad Ukrainos pasipriešinimas invazijai yra totalus.

Dabartiniai Rusijos kariniai pajėgumai buvo sukurti po jos modernizavimo programos po 2008 m. Gruzijos konflikto. Buvo užsakyta nauja įranga, o mokymai orientuoti į realizmą, nes Rusijos ginkluotosioms pajėgoms buvo suteiktas profesionalesnis pagrindas. Taip pat buvo sukurta nauja doktrina, skirta suteikti kariuomenei daugiau lankstumo reaguojant į įvairius scenarijus.

Naująją Rusijos „hibridinę“ karinę taktiką išryškino palyginti bekraujis Krymo pusiasalio užėmimas 2014 m. Rusijos kariai pamažu įsiskverbė į regioną be šūvio, o vien jų buvimas pasiekė Rusijos strateginį tikslą užimti Krymą.

Nuo tada Rusijos kariuomenė rengia vis sudėtingesnes kasmetines didelio masto pratybas ir turėjo keletą mėnesių, kad sukauptų savo pajėgas prie Ukrainos sienos, sukauptų atsargų, kuro ir amunicijos invazijai.

Daugiausiai buvo prognozuojama Rusijos karinė operacija, skirta daliniam dviejų atsiskyrusių Donecko ir Luhansko respublikų užgrobimui, bet kai Rusija pagaliau įsiveržė, ji peržengė šią ribą – keliais frontais veržėsi tiesiai į Ukrainos širdį.

Ir tada Rusijos karo mašina įstrigo.

Rusijos karinėse transporto priemonėse greitai baigėsi kuras, o kareiviams pritrūko maisto, nepaisant to, kad kitoje sienos pusėje netoliese buvo maisto ir kuro atsargų.

 

Tuo tarpu šimtai raketų atakų ir oro antskrydžių Ukrainos bazėms bei vadovavimo ir valdymo centrams, įvykdytų pirmąją dieną, nepasiekė tikslo – sunaikinti Ukrainos karinį pasipriešinimą.

Kur Rusijos oro pajėgos?

Per šias pradines atakas buvo nutaikytos, bet nesunaikintos Ukrainos oro bazės; Rusijos smūgiams pritrūko intensyvumo, reikalingo Ukrainos oro pajėgoms sustabdyti.

Nepaisant daug kartų didesnių nei Ukrainos oro pajėgų, Rusija nesugebėjo dominuoti danguje taip, kaip reikia, kad apsaugotų sklandų ir greitą mechanizuotų šarvuočių kolonų judėjimą ant žemės. Šie daliniai susidūrė su Ukrainos oro antskrydžiais, kai veržėsi gilyn į šalį.

Dėl Rusijos oro ir sausumos padalinių koordinavimo trūkumo gynybiniame skyde aplink besiveržiančius Rusijos šarvuočius atsirado spragų, kurios Ukrainos sausumos pajėgoms leido sėkmingai atakuoti Rusijos ginkluotus sraigtasparnius ir atimant iš Rusijos armijos dalinių apsaugą ir paramą.

Ukrainos oro gynybos padaliniai sėkmingai numušė kelis Rusijos lėktuvus, toliau atgrasydami Rusijos oro pajėgas nuo intensyvaus skraidymo ir dominavimo tikslinėje oro erdvėje, o tai yra gyvybiškai svarbus bet kokio konflikto tikslas.

 

Ukrainos lėktuvai galėjo atlikti kovines misijas, dažnai skrisdami žemai virš miestų ir didmiesčių, kad padidėtų gyventojų moralė. Nepaisant pradinių nuostolių, Ukrainos lėktuvai vis dar yra rimtas iššūkis Rusijos oro pajėgoms.

Tačiau susitarimas dėl sovietinių lėktuvų tiekimo šaliai iš kaimyninių šalių žlugo, o Ukrainai labai reikia pakaitinių lėktuvų, kad Rusija galiausiai nedominuotų mūšio lauko padangėje. Jai gali tekti pasikliauti savo ginkluotais bepiločiais orlaiviais, jei nori sustabdyti Rusiją.

Ukrainos dronai

Ukraina veiksmingai išnaudojo savo menką ginkluotų UAV arba nepilotuojamų orlaivių skaičių. Jos Turkijoje pagaminti ir jau legendų statusą užsitikrinę ginkluoti UAV „Bayraktar TB2“ vykdo kovines misijas, ne tik atakuodami Rusijos transporto priemones ir vadovavimo postus, bet ir vykdydami žvalgybos, stebėjimo ir žvalgybos (ISR) misijas.

Jie veikia kaip Ukrainos tolimojo nuotolio artilerijos stebėtojai realiuoju laiku, leidžiantys Ukrainos kariuomenei sunaikinti šarvuočių kolonas, tiekimo sunkvežimius ir kariuomenės telkinius dar jiems net nepasiekus mūšio lauko, ir taip veiksmingai stabdant Rusijos veržimąsi į priekį.

Praėjusią savaitę daugiau TB2 buvo pristatyta į Ukrainą iš Turkijos kaip didesnio pagalbos paketo dalis. Tai padeda kompensuoti mažesnes Ukrainos oro pajėgas, nes TB2 dronai įrodo savo vertę.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Ukrainoje pagamintas ginkluotas bepilotis orlaivis „The Punisher“, nors ginkluotas tik maža bomba, yra labai sunkiai aptikamas ir padarė reikšmingą žalą Rusijos oro gynybos sistemoms ir radarams, kurie yra pažeidžiami ir lengvai išjungiami.

Kita vertus, Rusija lėtai kuria savo ginkluotus UAV ir tik dabar pradėjo juos dislokuoti kovoje. Dėl šio nesugebėjimo nustatyti priešininko judesių ir bepiločio orlaivio puolimo pajėgumų Rusija atsiduria tikrai nepalankioje padėtyje, nes Ukrainos kariuomenė turėjo daug aiškesnį Rusijos tikslų ir taktikos vaizdą.

Moralė

Lėta Rusijos pajėgų pažanga buvo siejama su prastu vadovavimu, atsargų trūkumu ir žema Rusijos karių morale. Pirminiai pranešimai iš sulaikytų karo belaisvių parodė, kad daugeliui jų buvo pranešta, kad jie buvo dislokuoti tik pratybose, o ne aktyvioje karo zonoje.

Tarp eilinių Rusijos kariškių taip pat trūko supratimo, kodėl jie kovoja šiame kare, ypač dėl to, kad Rusija ir Ukraina visada buvo kultūriškai susijusios.

Nepaisant šio pradinio kai kurių Rusijos karių užsispyrimo kovoti su kaimynu, Rusija Ukrainoje turi apie 150 000 karių, daugelis iš jų yra labai motyvuoti, gerai apmokyti ir gerai aprūpinti. Ir nors konflikto pradžioje jie galbūt nežinojo, kur eina, dabar tikrai žino.

 

Užsitęsęs konfliktas tam tikrais atžvilgiais bus palankus Rusijai, nes ji naudos šiuos dalinius, kad galų gale susilpnintų Ukrainos kariuomenę. 126 000 karių Ukrainos kariuomenė konflikto pradžioje buvo nemaža – ji, pavyzdžiui, didesnė nei Prancūzijos, tačiau Rusijos armija yra didžiulė – ją sudaro 280 000 karių ir dar 50 000 oro desantininkų. Rusija taip pat turi didelę miestų kovų patirtį, suformuotą Čečėnijos sostinėje Grozne ir šiaurės Sirijoje.

Nepaisant to, vikri Ukrainos opozicija nuolat daro didelių nuostolių lėtai judančiai Rusijos kariuomenei. Yra didelė tikimybė, kad Rusija taps vis atkaklesnė, bandydama užimti Ukrainos gyventojų centrus, nes vieningas Ukrainos ryžtas ginti savo žemę lemia rusų aukas ir atmušimus mūšio lauke.

Totalinis karas

Ukrainos atsakas į invaziją buvo tiesiog visus pribloškiantis. Visa šalis buvo sutelkta. Daugelis prisideda prie kovos.

Savanorių daliniai kasa apkasus, sutvirtina pastatus ir tvirtoves aplink miestus, kuriuose jie gyvena. Buvo pastatytos improvizuotos tankų gaudyklės palei tikėtinus rusų šarvuočių maršrutus.

Ukrainos kariuomenė smarkiai išsiplėtė, nes rezervistai ir savanoriai užgriuvo kariuomenės priėmimo punktus. Žiniasklaidos komandos praneša, kad naujai suformuoti padaliniai, komplektuojantys kontrolės punktus ir kliūtis kelyje, tapo drausmingesni ir profesionalesni, nes visa šalis sutelkia dėmesį tik į vieną dalyką – pasipriešinimą priešui.

 

Politiniu požiūriu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis puikiai perdavė savo žinią ir įkvėpė pasipriešinimą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, priešingai, atrodo izoliuotas, jo vidinį ratą dabar slegia precedento neturinčios sankcijos.

Tačiau nepaisant drąsių Ukrainos pastangų, rusai pamažu juda į priekį. Prie sostinės Kijevo artėjama iš dviejų pusių, vyksta kovos dėl pagrindinių Ukrainos miestų, o pietuose esantis Chersonas jau yra kontroliuojamas Rusijos.

Dabar vyksta lenktynės siekiant spausti Rusiją sustabdyti konfliktą. Išorinis pasaulis taiko griežtas sankcijas ir didelius ginklų siuntimus, o patys ukrainiečiai bando pridaryti tokio masto nuostolių, kurie Rusijai bus nepriimtini.

Net jei Rusija kažkaip laimėtų šį karą, kilęs maištas užtikrintų nuolatinį galvos skausmą Putinui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()