[Žinios trumpai] Apšaudytas Padniestrės kaimas, kuriame yra milžiniškas amunicijos sandėlis: jei sprogs - bus kaip Hirošimoje  (2)

Separatistinis, giliai prorusiškas Moldovos regionas Padniestrė teigia, kad naktį iš Ukrainos apšaudytas Kobasnos kaimas. Šioje gyvenvietėje yra vienas iš didžiausių amunicijos sandėlių Rytų Europoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-27 [Žinios trumpai] Apšaudytas Padniestrės kaimas, kuriame yra milžiniškas amunicijos sandėlis: jei sprogs - bus kaip Hirošimoje  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, gali būti, kad ta amunicijos saugykla yra pati didžiausia Rytų Europoje ir viena didžiausių pasaulyje. Kai Padniestrės regionas ėmė priešintis Moldovos nepriklausomybės siekiams ir bandė išlaikyti glaudžius ryšius su Rusija, buvo manoma, kad Kobasna yra viena iš priežasčių, kodėl Rusija nori likti Padniestrėje. Dabar Padniestrėje yra rusų taikdarių misija, o Kobasnos amunicijos sandėliai yra saugomi rusų karių.

Nepripažintos Padniestrės vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad iš Ukrainos pakilę dronai naktį skraidė virš Kobasnos. Vėliau kaimas buvo apšaudytas iš Ukrainos pusės. Daugiau duomenų nepateikiama, bet teigiama, kad niekas nenukentėjo.

Padniestrėje pastaruoju metu griaudi sprogimai, gyventojai gavo tariamai iš Ukrainos siunčiamas trumpąsias žinutes. Ukraina teigia, kad konfliktą Padniestrėje gaivina Rusija, kuri nori panaudoti šį regioną tolesniam Ukrainos puolimui.

Kobasnos amunicijos saugyklos yra pavojingas kompleksas. Moldovos mokslų akademijos skaičiavimai rodė, kad pasenusios amunicijos sprogimas galia prilygtų ant Hirošimos bei Nagasakio numestoms atominėms bombos. Rusija šį objektą tik saugo ir jo likvidavimu nesirūpina. 2021 metais po Moldovos ir rusijos politikų susitikimų atsirado vilties, kad Kobasnos amunicija bus sunaikinta.

 

Tačiau dabar baiminamasi, kad pasenusi ir techniškai naudojimui nebetinkama amunicija bus panaudota kaip šantažo priemonė, netikros vėliavos operacijos objektas ar pretekstas į Padniestrę įvesti daugiau rusų karių. Pavyzdžiui, Rusija per Padnistrę gali apkaltinti Ukrainą Kobasnos amunicijos sandėlių ataka ar bandymu užimti ir savoms reikmėms panaudoti tą amuniciją. Tokio dydžio ir tokio pavojingumo objektas su iš esmės problemišku turiniu gali būti panaudotas labai įvairiai - jei Ukraina būtų apkaltinta jo sunaikinimu, Rusijai savo visuomenei galėtų pateisinti dar didesnes atakas dar galingesniais ginklais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: