[Žinios trumpai] Putinas Macronui ir Scholzui pagrasino dėl ginklų siuntimo Ukrainai – diktuoja sąlygas dėl uostų blokados, dėl krizės apkaltino Vakarus  ()

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį Prancūzijos ir Vokietijos lyderiams pareiškė, kad Maskva yra pasirengusi ieškoti būdų, kaip gabenti Ukrainos uostuose įstrigusius grūdus, bet pareikalavo Vakarų panaikinti sankcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus vadovas taip pat perspėjo Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną ir Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą nedidinti ginklų tiekimo Ukrainai, sakydamas, kad tai gali dar labiau destabilizuoti padėtį šioje provakarietiškoje šalyje.

Telefoninai pokalbiai truko 80 minučių, pranešė Vokietijos kanclerio biuras.

Putinas teigė, kad sunkumai tiekiant grūdus pasaulio rinkoms yra „klaidingos Vakarų šalių ekonominės ir finansinės politikos pasekmė“.

„Rusija yra pasirengusi padėti rasti galimybių netrukdomam grūdų eksportui, įskaitant Ukrainos grūdų eksportą iš Juodosios jūros uostų“, – sakė Putinas Macronui ir Scholzui.

„Rusiškų trąšų ir žemės ūkio produktų pasiūlos didinimas taip pat padės sumažinti įtampą pasaulinėje maisto rinkoje, o tam, žinoma, reikės panaikinti atitinkamas sankcijas“.

Rusijos puolimas Ukrainoje ir Vakarų sankcijos sutrikdė trąšų, kviečių ir kitų žaliavų tiekimą iš abiejų šalių, o tai padidino susirūpinimą dėl bado visame pasaulyje. Rusija ir Ukraina pagamina 30 procentų pasaulinės kviečių pasiūlos.

Macronas ir Scholzas savo ruožtu paragino Rusiją panaikinti Ukrainos Odesos uosto blokadą, kad būtų leista eksportuoti grūdus, pranešė Prancūzijos prezidentūra.

Abu lyderiai „atsižvelgė į Rusijos prezidento pažadą leisti laivams įplaukti į uostą grūdų eksportui, Rusijai jų nenaudojant kariniais tikslais“, – pridūrė Prancūzijos prezidentūra.

 

Vakarai apkaltino Putiną pasitelkus badą kaip ginklą Maskvos puolime prieš Ukrainą.

Ukrainos rėmėjams iš Vakarų svarstant, ar siųsti daugiau ginklų atsargų į Kijevą, Putinas taip pat pasakė Macronui ir Scholzui, kad tęstinis ginklų tiekimas yra „pavojingas“, perspėdamas „dėl tolesnės padėties destabilizavimo ir humanitarinės krizės paaštrėjimo“.

Prancūzų ir vokiečių telefoniniuose pokalbiuose nebuvo užsiminta apie sankcijas Rusijai ar Vakarų ginklų tiekimą Ukrainai.

Scholzas ir Macronas taip pat paprašė Putino surengti „tiesiogines rimtas derybas“ su Ukrainos kolega Volodymyru Zelenskiu, pranešė Vokietijos kanclerės biuras.

 

Abu ES lyderiai „primygtinai reikalavo nedelsiant nutraukti ugnį ir išvesti Rusijos karius“, nurodė kanclerio biuras.

Putinas pareiškė, kad Maskva yra atvira atnaujinti dialogą su Kijevu, neminėdamas tiesioginių Putino ir Zelenskio pokalbių galimybės.

Prancūzijos prezidentūra pridūrė, kad Macronas ir Scholzas taip pat prašė Putino paleisti 2500 ukrainiečių kovotojų, kurie buvo įkalinti „Azovstal“ plieno gamykloje Mariupolyje ir vėliau pasidavė Rusijos armijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(8)
(-6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()