[Žinios trumpai] Teisininkas pakomentavo, už ką iš tikro gali būti teisiami „Azovstal“ gynėjai  ()

Paskutiniai Mariupolio gynėjai dabar yra karo belaisviai Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje. Apsišaukėliška Donecko Liaudies Respublika jiems žada teismą - be jo subliukštų Rusijos pakurstytas „denacifikacijos“ mitas. Bet už ką jie gali būti teisiami?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-31 [Žinios trumpai] Teisininkas pakomentavo, už ką iš tikro gali būti teisiami „Azovstal“ gynėjai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teisininkas Andrejus Jakovlevas teigia, kad „Azovstal“ gynėjų nelabai yra už ką teisti. Jie dabar yra karo belaisviai ir karo belaisvių negalima teisti už dalyvavimą kare. Tiesa, ne visi nusikaltimai yra susiję su ginkluotu konfliktu - karius galima teisti už individualius nusikaltimus. Taigi, nuteisti viso karinio dalinio neįmanoma.

„Jei kalbame apie karo nusikaltimus, tai gali būti, pavyzdžiui, šaudymas neatskiriant karinių ir civilių taikinių ar be jokios būtinybės į susilpnintą priešą. Bet net rusai apie tai tylėjo visas 90 dienų. Jie nesakė, kad Mariupolio gynėjai suduoda neproporcingus smūgius sunkiaisiais ginklais. Tik dabar, kai Rusija kontroliuoja „Azovstal“, jie pradeda apie tai kalbėti. Niekas nekalba apie pasiduodančiųjų šaudymą“, teigia Jakovlevas.

Bet Rusija ruošia tribunolą. Jakovlevas mano, kad jie bus teisiami už tai, kad priešinosi, nors tai absoliučiai neįmanoma. Trečioji Ženevos Konvencija neleidžia teisti karo belaisvių už dalyvavimą kare. Rusija juos norėtų teisti už „nacizmą“, bet tokie kaltinimai būtų įmanomi tik pagal vietinius įstatymus - tik Ukraina galėtų juos teisti už įstatymų pažeidimus, bet irgi tik kaip individualius asmenis. Taigi, tikėtina, kad Rusija išgalvos kaltinimų - tikriausiai kokią nors prievartą prieš civilius.

 

Jurijus Syrovatko, kuris prisistato Donecko teisingumo ministru, teigia, kad kai kurie „Azovstal“ gynėjai tikrai bus nuteisti mirties bausme. Ir ne pagal kokias nors tarptautines teisės normas, o pagal Donecko Liaudies Respublikos baudžiamąjį kodeksą.

(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: