„Mirage 2000“ yra geras, bet ne pats geriausias. Skelbiama, ko tikrai reikia Ukrainai  ()

Prancūzija paskelbė, kad į Ukrainą atsiųs naikintuvus „Mirage 2000-5“, kurie po F-16 taps antruoju Kyjivui pažadėtu Vakarų naikintuvu. Tačiau nors „Mirage“ yra geras, jis gali būti ne pats tinkamiausias Ukrainos pajėgoms.


Mirage 2000-5
Mirage 2000-5
© Alan Wilson (CC BY-SA 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dassault_Mirage_2000-5F_%E2%80%9859_2-EV%E2%80%99_%2849324187723%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „Business Insider“.

Žurnalistų teigimu, „Mirage 2000-5“, kaip ir jo atitikmuo F-16, yra geras 4 kartos naikintuvas, kuris Ukrainai suteiks papildomų galimybių. Tačiau nė vienas iš šių orlaivių nėra geriausias pasirinkimas Ukrainai, atsižvelgiant į dabartines mūšio sąlygas. O kadangi apie 5 kartos naikintuvus net nekalbama, Ukrainai tinkamiausiu lėktuvu išlieka švediškas JAS 39 „Gripen“.

Mirage 2000-5yra 4 kartos daugiafunkcis naikintuvas su delta formos sparnu. Tai mūšyje išbandytas lėktuvas, dalyvavęs kovinėse misijose Artimuosiuose Rytuose ir Balkanuose.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Beprotiškos uodų žudymo mašinos, multimetrai su termovizoriais, galingi 4in1 jump starteriai ir kt. (Video)
3127 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „TOOLTOP ET12S“ - 2in1 multimetras ir termovizorius

2) „ANENG A3010“ - labai funkcionalus multimetras

3) „Foursun“ - 4in1 jump starteris su oro kompresoriumi

4) „Black Knight B2000V“ - uodų lempa-gaudyklė

5) „Violent Mini Wind Fan“ - portabilus, įkraunamas ventiliatorius

6) „N-ONE NPad Q“ - atnaujinta 6+128GB, Android 13 planšetė

Išsamiau

„Mirage 2000-5“ variantas, kurį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo išsiųsti į Ukrainą, aprūpintas atnaujinta radarų sistema, gali būti ginkluotas raketomis oras-žemė ir oras-oras, taip pat lazeriu valdomomis bombomis.

Įprastomis aplinkybėmis prancūziškas „Mirage 2000-5“ idealiai tiktų tokiai šaliai kaip Ukraina, tačiau dabar taip nėra, sakė JK ekspertų centro „Royal United Services Institute“ aviacijos ir technologijų ekspertas Justinas Bronkas.

Pasak jo, „Mirage 2000-5“ efektyvumą pirmiausia riboja oras-oras raketos MICA, kurių veikimo nuotolis yra daug mažesnis nei AIM-120 AMRAAM, kurias Ukraina galėtų naudoti su F-16.

 

Be to, Ukrainos pilotų, galinčių greitai išmokti valdyti tokią sudėtingą sistemą kaip naikintuvas, taip pat yra labai mažai. Daugelis šių žmonių jau treniruojasi su F-16.

Oro karo ekspertai jau ir anksčiau įrodinėjo, kad Ukrainos pajėgoms tinkamiausias vakarietiškas kovinis lėktuvas yra Švedijos JAS 39 „Gripen“. Tai 4,5 kartos daugiafunkcis naikintuvas, gaminamas nuo devintojo dešimtmečio.

Švedijos naikintuvas buvo sukurtas kovoti su SSRS, vėliau Rusijos naikintuvais. Jis buvo sukurtas būtent toms sąlygoms, kuriomis kovoja Ukraina.

Ekspertai mano, kad „Gripen“ yra labai efektyvus naikintuvas. Jį palyginti nebrangu eksploatuoti ir jam reikia trumpesnio kilimo ir tūpimo tako nei kai kuriems kitiems orlaiviams.

 

Lėktuvas taip pat turi pažangias elektroninio karo sistemas, kurios buvo specialiai sukurtos atremti Rusijos orlaivių radarus ir antžemines oro gynybos sistemas.

Be to, „Gripen“ gali būti komplektuojamas su įvairiomis oras-žemė raketomis ir bombomis, taip pat ilgesnio nuotolio oras-oras raketomis.

Palyginti su F-16 ir „Mirage“, „Gripen“ yra daug lankstesnis eksploatacinių reikalavimų atžvilgiu, ypač kai kalbama apie sąnaudas ir techninę priežiūrą.

Švedijos lėktuvo trūkumas yra tas, kad jis dar nedalyvavo kovinėse operacijose ir yra gana ribotas, skirtingai nei F-16.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()