Naujas lietuvių projektas sieks optimizuoti transporto srautus naudojant dirbtinį intelektą  ()

Kasmet didėjančios transporto spūstys bei sparčiai augančios degalų kainos turbūt ne vieną Vilniaus gyventoją dažnai priverčia rinktis viešąjį transportą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, vėluojantys arba sausakimši autobusai nemažai daliai žmonių vis dar atrodo nepatrauklūs. Pasitelkdami dirbtinį intelektą šias problemas sieka optimizuoti lietuvių technologijų įmonė „AAI Labs“.

Eurostars projektas

„Eurostars“ projekto tikslas – sukurti realaus laiko viešojo transporto optimizavimo sistemą, pagrįstą įvairiose miesto vietose įrengtais jutikliais, stebinčiais keleivių srautus realiuoju laiku. Į sistemą bus įtrauktas dirbtinio intelekto prognozavimo modelis, kuris sugebės nuspėti keleivių srautus 1-3 valandas į priekį ir pasiūlyti viešojo transporto institucijoms iš anksto nusiųsti papildomą transportą. Tam, kad būtų apsaugotos žmonių tapatybės bei laikomasi GDPR direktyvos sistemoje, nebus kaupiami jokie jautrūs vartotojų duomenys ir naudojamos pažangios kriptografinės technologijos. Sistema galės siūlyti viešojo transporto maršrutų pakeitimus, galinčius padidinti keleivių pasitenkinimą ir kelionės greitį.

Naudojami išmanūs keleivių srautų matuokliai

Bendraudama su partneriais iš Korėjos „DFRC Co. Ltd.“ įmonė planuoja Vilniaus viešojo transporto autobusuose ir stotelėse įdiegti modernius keleivių srauto matuoklius. Šie sensoriai sugeba itin tiksliai nustatyti keleivių skaičių pagal autobusuose esančių keleivių mobilaus ryšio signalus. Sensorių surinkti duomenys išlieka visiškai anonimiški, moderniai užšifruoti ir nepažeidžia Europos Sąjungos nustatytų GDPR standartų. Surinkti keleivių srautų duomenys padės „AAI-Labs“ tyrėjams sukurti tikslų keleivių srauto prognozavimo modelį.

Projekto trukmė – 24 mėnesiai

Projekto pabaiga planuojama 2024 metais. Jei sistema pasiteisins, tikimasi, jog bendradarbiaujant su kitomis savivaldybėmis, ji bus įdiegta visoje Lietuvoje ir duos realios praktinės naudos Lietuvos viešajam transportui, t.y. padės išvengti perpildytų ar tuščių autobusų, taip praturtindama viešojo transporto kokybę bei sumažindama kelionės kaštus.

Lietuvių dirbtinio intelekto įmonė AAI-Labs

 

„AAI Labs“ – lietuvių technologijų įmonė (vadovas – Aistis Raudys), įgyvendinanti dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi pobūdžio projektus/sistemas užsakovams. Įmonė jau yra sėkmingai įvykdžiusi daugelį projektų, kurių metu sukūrė optinio atpažinimo sistemą, išleido virtualaus balso asistentą lietuvių kalba bei daugelį kitų, dirbtiniu intelektu paremtų, verslo sprendimų. Šiuo metu įmonė sparčiai plečiasi ir didina kompetencijas transporto optimizavimo srityje.

Bendradarbiaujama su partneriais iš Korėjos – DFRC Co. Ltd.

 

„DFRC“  yra pasaulyje pirmaujanti belaidžio ryšio technologijos „WiFi“ pagrindu veikiančių mobiliųjų telefonų aptikimo sprendimų tiekėja.

Naudojant programinės įrangos radijo ir dirbtinio intelekto technologijas galima ne tik aptikti ir sekti mobiliuosius įrenginius, bet ir numatyti tikėtiną lankytojų elgesį sistemos stebimoje teritorijoje. Unikali ir patentuota MAC derandomizacijos technologija leidžia suskaičiuoti ir sekti „iOS“ ir „Android“ įrenginius, kurie naudoja atsitiktinės atrankos technologiją „WiFi“ nuskaitymui, ir aptikti įrenginius net ir tuo atveju, kai įrenginio „WiFi“ yra išjungtas.

Šiandien „DFRC“ sprendimai jau yra įdiegti 30 Korėjos ir 59 pasaulio miestuose, įskaitant Bankoką, Boloniją, Prahą, Singapūrą ir Milaną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: