Į didmiesčius studijuoti atvykę jaunuoliai dažnai patiria diskriminaciją  (0)

Studentai, atvykę studijuoti iš aplinkinių regionų į didmiesčius, aukštosiose mokyklose dažnai patiria patyčias, užgauliojimus ir bendramokslių engimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią dažnai pastebimą diskriminaciją studentai akcentavo studentų Lietuvos studentų sąjungos ir Nyderlandų karalystės ambasados surengtuose mokymuose  „Įvairovė aukštajame moksle: nuo teorijos realybės link“.  Mokymai vyko gruodžio pradžioje Kaune ir Vilniuje.  „Pastebėta, kad studentai, kurie atvyksta iš aplinkinių regionų studijuoti į šalies didžiausius akademinius miestus, dažniausiai vartoja skirtingas lietuvių kalbos tarmes, posakius, turi savitas manieras. Šios žmonių skirtybės vėliau aukštojoje mokykloje daro įtakos aplinkinių engimui, bendramokslių pašiepiančių replikų, anekdotų atsiradimui.

Studentai šią diskriminacijos formą aukštosiose mokyklose akcentuoja vis dažniau“,- teigia Studentų sąjungos projektų vadovas bei mokymų ciklo koordinatorius Vytautas Valentinavičius. Pasak V.Valentinavičiaus, tokios pačios problemos lydi Lietuvoje ir studentus iš užsienio. Projektų koordinatorius akcentuoja, jog tokioms situacijos spręsti vis dar pasigendama aukštosiose mokyklose kompetentingų asmenų, į kuriuos galėtų kreiptis tiek studentai, tiek dėstytojai.

Mokymų metu studentai taip pat analizavo socialinę situaciją Lietuvoje, aptarė ksenofobijos, homofobijos, rasizmo, diskriminacijos iššūkius. Praktinių užsiėmimų bei diskusijų metu studentai plačiau susipažino su žmogaus teisėmis ir diskriminacijos ištakomis.  Mokymų pabaigoje dalyviai žiūrėjo filmą „Slegiantis baltumas“ ir greta nagrinėjo etniškumo problemas aukštajame moksle ir galimus sprendimo būdus.

Mokymus vedė Lygių galimybių plėtros centro ekspertės dr. Margarita Jankauskaitė ir dr. Vilana Pilinkaitė-Sotirovič. Mokymų dalyviams įteikti mokymų sertifikatai. Mokymuose dalyvavo per 50 studentų iš Lietuvos sveikatos mokslų, Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Mykolo Romerio, Lietuvos kūno kultūros akademijos, Lietuvos žemės ūkio universiteto, Vilniaus universiteto, Vilniaus kolegijos, Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto.

Mokymų ciklas yra Lietuvos studentų sąjungos ir Nyderlandų karalystės ambasados bendrojo projekto „Įvairovė aukštajame moksle: nuo teorijos realybės link“ dalis. Projekte taip pat bus vykdomas tyrimas bei organizuojama konferencija „Įvairialypė diskriminacija aukštajame moksle“.

Primename, kad Lietuvos studentų sąjunga nuo 2005-ųjų metų ėmėsi nagrinėti neįgaliųjų asmenų lygias teises bei aukštojo mokslo sąlygas Lietuvoje. Studentų sąjunga yra išleidusi leidinių bei surengusi ne vieną apklausą, tyrimą ir tarptautinę konferenciją, skirtą žmonių su negalia integracijos į aukštąjį mokslą temoms. 2009-aisiais metais įkurtas įvairovės komitetas, kuriame aktyviai veikia studentai iš skirtingų Lietuvos aukštųjų mokyklų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: