Studentams PSD lėšos skirstomos aklai  (0)

Lietuvoje iki šiol nebuvo analizuojamas realus Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skirstymas 106 tūkst. dieninės ir nuolatinės studijų formos studentams. Prie tokių išvadų priėjo Lietuvos studentų sąjunga, išanalizavusi Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pateiktą raštą, grįstą statistiniais duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktame rašte deklaruojama, kad šalies dieninės bei nuolatinės studijų formos studentų sveikatos draudimui buvo skiriama apie 80 mln. litų. Tačiau studentų, kuriems realiai reikėtų skirti sveikatos draudimą, yra kur kas mažiau. Apdrausti nedirbančius studentus užtektų skirti per 18 mln. litų“,- teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Tokiomis aplinkybėmis Sveikatos apsaugos ministerijos, Ligonių kasų prie Sveikatos apsaugos ministerijos teiginiai, jog visų nedirbančių studentų PSD išlaidoms dengti valstybė neturi lėšų, vertintini ir nepagrįsti. Pasak Studentų sąjungos vadovo, galima tik spėlioti, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija ir Ligonių kasos iki šiol nedarė nieko, jog studentų draudimui skiriamos valstybės lėšos būtų planuojamos ir panaudojamos tikslingai.

Dainiaus Dikšaičio teigimu, tokį Sveikatos apsaugos ministerijos ir Ligonių kasų neveikimą galima būtų vertinti kaip atsakingo valdymo principo, kuris suformuluotas Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo jurisprudencijoje, pažeidimą.

Primename, jog Sveikatos draudimo įstatymo pataisas Vyriausybė ėmėsi kurti specialioje darbo grupėje. Sąjungos atstovai grupėje teikė siūlymus dėl visų nedirbančių studentų įtraukimo į PSD lengvatų sąrašą, tačiau tokie siūlymai buvo ignoruoti. Šių metų birželį Studentų sąjungos Taryba taip pat priėmė poziciją, jog studijų forma negali būti pagrindu akademiniam jaunimui neteikti valstybės skiriamų lengvatų.

PSD klausimą norėta svarstyti š.m. lapkričio 17 d. Vyriausybėje, kai buvo ketinama pateikti įstatymo projektą, kuriuo būtų diskriminuojami ištęstinių studijų bei vyresni nei 25 metų nuolatinių studijų studentai. Lietuvos studentų sąjunga reaguodama į tai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje surengė masinę laiškų protesto akciją, po kurios  Vyriausybė nusprendė atidėti šio klausimo sprendimą. Lapkričio 19 d. Premjero potvarkiu buvo pakartotinai suburta darbo grupė PSD klausimui analizuoti, tačiau grupės nariai nepriėjo prie bendros išvados, kaip toliau reiktų elgtis su studentų PSD. Lietuvos studentų sąjungos pozicijai dėl studentų PSD pritarimą išreiškė Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos universitetų rektorių bei Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: