Mokslininkai atskleidė, kodėl žmonės tiki Dievą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

elcucuy 2015-10-20 15:06
Čia dievui suteiki žmogiškas savybes - galimybę daryti klaidas. Sukurta kodas nedaro kas nenumatyta, tiesiog pasitaiko neapmąstytų dalykų, o žmogaus mąstymas tai labai labai sudėtingas kodas ir jame neapmąstyti dalykai rodo visagalio ribotumą. O jei dievas klysta, tai galbūt klysta ir mokydamas mus per religiją.
vytautas50 2015-10-20 15:22
Tomas0122 2015-10-20 15:36
Pagal katalikus dar nereiškia, kad ir pagal bibliją. Kūdikio krikštas nenuplauna jokios nuodėmės, jis iš viso neturi jokios reikšmės, nes kūdikis netikintis ir negali tikėti, nes nesuprants, kas yra tikėjimas. Krikšto esmė yra visiškai kita, nei moko katalikai - labai susijusi su įtikėjimu, evangelijos išgirdimu, supratimu ir pnš. Kūdikiai to dar negali. Dievas sukūrė žmogų su laisva valia - panašų į save. Jeigu jis negalėtų rinktis nuodėmės, neturėtų laisvos valios, būtų paprasta marionetė. Dievas nenorėjo kurti sau užprogramuotų žmonių, kurie elgsis būtent taip, kaip Dieva nori, bet norėjo sukurti laisvą, gyvą būtybę, kuri būtų panaši į jį. Dievas apmąstė tai ir žinojo, kad žmogus gali rinktis nuodėmę. Tai nebuvo "netyčinė klaida". Katalikai, stačiatikiai, protestantai, visi remiasi ta pačia biblija, bet prideda savo mokyme tam tikrų interpretacijų, pvz. Biblijoje parašyta, kad Dievas nekenčia nedorėlių, katalikai, net ir protestantai žino, kad taip parašyta, bet jie savaip interpretuoja, kad taip negali būti, ir sugalvoja interpretaciją, kad Dievas myli nedorelį, tiesiog nekenčia nuodėmės. Dėl to ir išsiskyrė daug įvairių krikščionybės krypčių - nes visi skirtingai interpretuoja. Aš manau, kad Dievas kalba tiesiai, be užuolankų. Ypač senąjame testamente. Ir jeigu Dievas sako, kad jis keršyja, kad jis siunčia bausmę, kad jis kažko nekenčia, nereikia prisigalvoti, kad taip nėra. Būtent tą daro dauguma didžiųjų krikščionybės atšakų. Skaičiau įdomesnes biblijos vietas ir orginalo kalba, su žodynu. Esmė ta pati ir nepakeista. Iš tiesų... Vytautai, mes nesusikalbame. Jüs kalbat apie vieną, aš apie kitą. Religiniai karai vyko prisidengiant Dievu ir religija, bet juos visus vykdė ne krikščionys, o save krikščionymis vadinantys vaidmainiai. Ir Jums labai sunku tą suvokti. Turbūt net neįmanoma. Mėsą valgau, bet pats nežudau... Nebūtų mėsos parduotuvėse, tai ir nevalgyčiau. Bet čia jau visiškai kita tema, galiu tik tiek pasakyti, kad biblijoje rekomenduojama maitintis vegetariškai, bet draudimo valgyti mėsos nėra. IR Dievas gali numatyti, kaip elgsis jo kūrinys, ir ne tik numatyti, bet ir priversti elgtis vienaip ar kitaip. Apie tai pilna prirašyta senąjame testamente. Jūs pastoviai šnekate kažkokiomis keistomis, jums vienam suprantamomis teorijomis, kurios niekur neaprašytos, neįmanoma nieko pasitikslinti, ką Jūs sakote. Tai vien tik Jūsų teiginiai, kilę iš Jūsų. Čia kalbu apie "kodų užlūžimą"... Be to, Jūs menkai žinote bibliją, tad apie tikrą, gyvą Dievą su Jumis diskutuoti nėra prasmės tol, kol Jūs bandote mane įtikinti Jūsų teorijų teisingumu, nes mano autoritetas yra biblija, kitaip tariant, Dievo Žodis, o ne Jūsų mintys, o pas Jus atvirkščiai.
Aidas 2015-10-20 15:47
Katalikybeje krikstas turi prasme. Ritualo metu tevai ir kriksto tevai pries kuniga Dievui pasizada pakrikstyta vaika aukleti krikscioniskai. Nesu katalikas, bet dalyvavau karta krikstynose.
Niemand 2015-10-20 15:48
O pats mažai žinai Iliadą, tai ką su tavim padiskutuosi apie gyvus dievus
Tomas0122 2015-10-20 15:56
Aidai, čia žmonių sugalvota tradicija. Neįmanoma žmogaus išauklėti krikščioniškai, jei tėvai ne krikščionys, krikšto tėvai tuo labiau. Jeigu tėvai būtų krikščionys, kūdikio nekrikštytų. Tokia krikšto reikšmė neaprašyta biblijoje, todėl neturi nieko bendra su Dievu. Niemand, kalbu ne iš savęs, o tą, kas parašyta biblijoje. Stengiuosi nieko nepridėt ir nieko neatimt teiginiai iš biblijos, bibliją parašė Dievo įkvėpti žmonės, taigi teiginiai išties yra iš Jahvės. O Iliadas čia ne prie ko
Niemand 2015-10-20 16:05
Ir iš kur gi žinai, kas ir kieno įkvėptas ką parašė? Vat mano nuomone, bibliją parašė sukčių su totalitariniais užmojais gauja, o Iliadą - vienareikšmiškai dievų įkvėptas dainius
vytautas50 2015-10-20 16:09
Tomas0122 2015-10-20 16:12
Na, Niemand, tuomet mūsų nuomonės skiriasi. Negaliu tau padėti. Sau taip pat
elcucuy 2015-10-20 16:19
Jei kamuolį paridesime ant lygaus pagrindo (kad ir kokio pagrindo iš tiesų), apskaičiuoti kur jis nuriedės įmanoma. Jei įvertinsime visus fakrotius (net menkiausius) - nuolydžius, oro slėgį, dulkelias, Veneros gravitacinį lauką. Kadangi žmogus negali numatyti absioliučiai visų niuansu, jis negali tiksliai viską apskaičiuoti - tačiau dievas jei visagali turėtų sugebėti įvertinti viską tiksliai. Viskas pasaulyje yra susiję tarpusavyje ir veikia vienas kitą - kažkur pasaulyje užtrenktos durys gali čia sukelti uraganą - jei sugebėtume įvertinti kiekvieną niuansą, galėtumėme numatytį ateitį. Aiškų visko įvertinti (bent jau žmogui) neįmanoma, tačiau visagialam dievui tai neturėtų būti riba. Pagal šia predestinacijos teoriją neegzistuoja ir žmogaus valia ir pasirinkimo laisvė - kiekvienas pasirinkimas ir mintis yra nulemti iš anksto paskatinti anksčiau įvykusių atsitikimų, suvalgyto maisto, hormonų pusiausviros, patirties ir daugelio kitų faktorių - jei akimirką kuomet žmogus padaro sprendimą, pakartotumėme begalę kartų - sprendimas būtų vienas ir tas pats. Viskas paklūsta fizikos dėsniams ir yra nulemta, tačiau dėl to kad veikia begalė faktorių, žmogaus intelektui ateities apskaičiuoti negali. Jei pagal Tomas0122 dievas žmogų sukūrė su laisva valia, tai neturėtų bausti ir už tai koks jis yra - savo valia pasirenka mylėti vyrą ar moterį, vogti, žudyti kitus. Jei dievas norėjo, jog žmogus turėtų savo valia, tai kam biblija reikalinga iš vis, kam reikalingi dievo įsakymai - tai prieštarauja laisvai valiai. Tai biblija yra būdas žmogų paversti marionete. Religija tėra vienas kitam prieštaraujančių teiginių rinkinys.
Tomas0122 2015-10-20 16:41
Heh, geras komentaras. Pats norėjau parašyti, kad pasitelkus fiziką, galima gana tiksliai apskaičiuoti, kur sustos kamuolys atsižvelgiant į visus faktorius. panašu, kad pradedi suprasti - Dievas išties turėtų būti puikus matematikas, nes jis gali sudėlioti įvykius taip, kad nutiktų konkretus dalykas. Labai noriu dokumentinį filmą rekomenduoti apie dviejų lėktuvų susidūrimą ore. Susidūrimą lėmė gal kokie 6 ar 7 faktoriai, visi nutikę tiksliai tuo metu, kuriuo turėjo nutikti. Vienas faktorius atkristu, nebūtų susidūrimo. Galima sakyti, atsitiktinumas. Bet tiek daug dalykų atsitiktinai vienu metu nenutinka. Tad galiu drąsiai sakyti - Dievas sudaužė 2 lėktuvus. Tokia buvo jo valia. Dokumentinis filmas štai čia, rekomenduoju pažiūrėti, išties įdomu: http://youtu.be/NlKu7BtMe8I Filmas nesusijęs su religijomis. Dėl laisvos valios dar šiek tiek, pačioje pradžioje žmogus galėjo rinktis. Pasirinkimas buvo labai paprastas - klausyti arba neklausyti. Dievas viso labo neleido liesti 1 vaisiaus, bet žmogus savo noru ir sava valia šiam paliepimui nepakluso. Vėliau Dievas pamatė, kad žmonės ir toliau gyvena labai apgailėtinai, priimdamas sprendimus, kurie nei jam, nei kitiem nenaudingi. Dėl to Dievas įvedė tam tikras taisykles ir pasake, nesilaikysit - būsit baudžiami. Gan paprasta viskas.
vytautas50 2015-10-20 18:59
Tomas0122 2015-10-20 19:24
ne taip paprasta viskas, kaip Jums atrodo... Dievas suteikia visišką laisvę savo tautai - jie gali laisvai pasirinkti, ar nori klausyti, ar nenori. Nenorinčius baudžia, norinčiais džiaugiasi ir padeda jiems. Bet šia laisvą valią turi ne visi. Kitos tautos, kurios Dievui nesvarbios, gali büti įtakotos ir panaudotos nubausti savai tautai, jeigu ji visai neklauso. Tos kitos tautos neturi jokio pasirinkimo, visai, kaip lėlės. Dėl to, ar Dievas žino, kaip kas pasielgs, labai konkrečios nuomonės neturiu. Kai kurie protestantai mano, kad Dievas gali numatyti tą ateitį ir žinoti žmogaus pasirinkimą, bet ne visada tą daro. Biblijoj minima, kad šėtonui gali būti įmanoma suvilioti ir teisųjį. Na ir apreiškimo knygoje rašoma, kad vardai tų, kurie bus išgelbėti, jau nuo pat pradžios įrašyti Gyvenimo knygoje. Kai turėsiu laiko, panagrinėsiu bibliją šiuo klausimu.
Aidas 2015-10-20 20:33
Tomai, kazka nesuprantamo pradejai rasyti. Kaip gali Dievui, visa ko kurejui ir palaikytojui, kazkas is kurinijos buti nesvarbu? Juk parasyta - per Ji ir Jame viskas yra. Manau, kad as teisus. Negali vienas zmogus, nepriklausydamas teologinei tradicijai ir baznyciai, kuri radosi is Apastalu mokymo, kvalifikuotai aiskinti religijos tiesas. Vienas dalykas, Tomai, tu negali mintinai zinoti Biblijos (o kur dar teologu darbai) ir kiekviena citata aiskinti visos Biblijos kontekste. Kataliku ir Rytu ortodoksu baznyciuose si darba padare teologai, padare kruopsciai, per laika ir ne vienas asmuo. Cia ir yra mano mineta baznytine tradicija. Antra. Tu sakai, kad taikai Biblija tiesiogiai. Taciau Biblijoje daug metaforu, palyginimu, tad tikrai ne kiekviena citata aiskintina tiesiogiai. Vel interpretacijos klausimas, kuri gali spresti tik asmuo, zinantis visa Biblija ir pagrindiniu teologu darbus. Kataliku baznycioje baznycios tevu ir teologu darbai surinkti, sutraukti i pagrindines tikejimo tiesas. Baznycios tradicijos deka su pagrindinemis tikejimo tiesomis gali susipazinti bet kuris vidutinio proto zmogus. Kodel tureciau pasitiketi Tomu, internete cituojanciu Biblija, labiau, nei Augustinu, Akvinieciu, Grigaliumi ar kitu is daugelio Baznycios tevu?
Tomas0122 2015-10-20 20:46
Pasaulyje gyvena ir velnio vaikai. Sakyk, ar Dievas myli velnio vaikus? Dėl katalikų "bažnyčios tėvų" rytoj parašysiu konkrečiau. Esmė yra išties populiarume, turtuose ir pasaulio valdžioje. Dievo žodis paprastai yra labai griežtas. Įsivaizduok, jeigu tą, ką aš čia rašau, dėstytų bažnyčiose, tai niekas neitų į jas. Iš kur tada pinigai? Iš kur įtaka pasaulyje? Jėzus pats sako, kad ką myli pasaulis, tas ne iš Dievo. pagalvok apie tai.
Aidas 2015-10-20 20:56
Mano suvokiamame pasaulyje gyvena zmones ir gyvunai. Juos, anot Biblijos, sukure Dievas. Tad jie yra Dievo, o ne Velnio vaikai. Ir tas Velnias yra Dievo vaikas. Cia as taikau Biblija tiesiogiai. Juk Dievas viska sukure, Velnia irgi, ar ne taip?
Tomas0122 2015-10-20 21:07
Dievas sukūrė žmoniją ir gyvuniją bei augaliją. Kiekvieno žmogaus atskirai nekūrė, jie patys dauginosi. Pirmieji žmonės buvo sukurti tobuli, kaip ir pirmieji angelai. Ir tie ir tie nupuolė. O nupuolusių Dievas nemyli - akivaizdus bibliškas įrodymas - pasaulinis tvanas. Pagal tave, Dievas nugalabijo milijonus savo mylimų vaikų. Kur ČIA logika?
Aidas 2015-10-20 21:17
Kur tavo logika? Juk rasiau, parasyta - is Jo ir per Ji viskas yra. Kodel nekreipi demesio i sias Biblijos eilutes? Is Jo, nes Jis viska sukure. Per Ji, nes viskas jo valioje ir niekas negali egzistuoti be Jo palaikymo. Jei Dievas nupuolusiu nemyli, tai kodel "taip pamilo pasauli, kad atsiunte savo vienatini Sunu"? Kodel mums liepta myleti savo priesus, nors Dievas, anot taves, ne visus myli? Kodel Kristus, kalamas prie kryziaus, savo budeliams atleido, o ne prakeike juos? Kur logika, kad Afrikoje kas minute ar penkias mirsta vaikas? Jei jie Velnio vaikai, gal juos isnaikinti kuo greiciau? Tokiu budu atkersytume Velniui palikdami ji be vaiku. Kur logika, kad tu, tiek rasydamas apie Dieva, negali jo apibudinti? Naiviai manai esas teisesnis ir geriau zinantis uz juos: https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Bažnyčios_mokytojai
Tomas0122 2015-10-21 07:12
Na, kaip minėjau, šiek tiek apie katalikų bažnyčios tėvų mokymą. Jis nėra visiškai neteisingas, niekada taip nesakiau. Mokymas neteisingas tik ten, kur pradedama remtis žmonių tradicijomis neatsižvelgiant į bibliją. 1 punktas - pagonių šventės. Kiaušiniai buvo dažomi pagonių norint pagarbinti pavasarį. Kiaušinis simbolizavo gamtos atgimimą. Kažkas perėmė šitą šventę ir toliau švenčia, tik per kiaušinius kažkokiu būdu prisimena Jėzaus pasiaukojimą... Panašiai su kalėdų apeigomis. Jėzus net neprašė švęsti jo gimtadienio. Jo mirtis buvo daug svarbesnė kiekvienam tikinčiąjam, nes mirtis reiškia auką už tikinčiųjų nuodėmes. Be to, Jėzus net ne gruodį gimė. Taip pat žolinės buvo skirtos baltų deivei. Vietoj baltų deivės katalikai dabar švenčia Marijos paėmimą į dangų, nes kažkoks tai popiežiukas tai pripažino, kaip neginčijamą tiesą. Visai nesiremdamas biblijos mokymais, o tik dėl to, kad kažkokia dvasia kažkam apsireiškė... Nei baltų deivės, nei Marijos garbint negalima, joms melstis taip pat nėra prasmės - Marija nėra mūsų užtarėja, tik Jėzus. Na, galima ir daugiau tų švenčių surasti. Jų tikslas - masinis žmonių susigrūdimas į bažnyčią, kiekvienas žmogelis po eurą ar du paaukoja, kiti ir 10 - 20. Turiu pora kunigų facebook drauguose, nesenai mačiau kvietimą švęsti ko gero pačios nereikšmingiausios šventės - bažnyčios gimtadienio... Ir katalikai leidžia sau keisti šventąjį raštą. Jie tiesiogiai to nedaro, bet katekizme rašo eilučių interpretacijas, kurios tiesiogiai joms prieštarauja. Pavyzdys - 10 Dievo įsakymų. Toliau, Vytautas jau minėjo, kaip katalikai "skelbė" Dievo žodį - arba pasikrikštiji, arba miršti. Tiesa, pirmieji apaštalai irgi vaikščiojo, skelbė evangeliją, bet jie nieko nevertė krikštytis, žmonės savo laisva valia to prašydavo. IR, kas labai svarbu, kad apaštalai netgi NEPAKRIKŠTIJĘ kokio nors asmens vėliau pamatė, kad ir nebuvo prasmės, nes jis neturėjo Šv. Dvasios dovanos. Taigi buvo geras sprendimas ko nors nekrikštyti. O katalikai pakrikštijo daugybę žmonių prievarta, sukūrė sau bendruomėnę, tuo pačiu įgavo stiprią poziciją pasaulyje. Vien statistiškai. Yra ir daugiau visokių niuansų. Esmė ta, kad per daug visko paremta tradicijomis, kažkokių teologų savomis intepretacijomis... Jos neturi jokios reikšmės, jeigu biblijoje nurodyta priešingai. Aš skaitau tiesiogiai, bet ne viską. Senąjam testamente Dievas kalba ne visiem, o konkrečiai savo tautai tiesiai šviesiai, kas jam nepatinka, kur jie turėtų pasitaisyti ir kas jų laukia. NT Jėzus kalba visiem, bet palyginimais, kad ne visi juos suprastų, o tik tie, kam skirta. Esmė ta pati... Taigi, Visko, ką Jėzus pasakė, nereikia suprasti tiesiogiai, tas tiesa. Na, o šiaip, nors mintinai biblijos nežinau, bet esu visą perskaitęs ir bendras kontekstas man gan aiškus. Kad viskas iš Dievo, per Dievą ir Dievui, man ir taip aišku. Neignoruoju šių eilučių. Tiesiog tu sakai, nežinodamas biblijos. O aš žinau, kad yra dar parašyta, kad Dievas pakenčia pražūčiai nužiestus rūstybės indus. Taip pat parašyta, kad Dievas sukūrė nedorėlį nelaimės dienai. Visa tai - jo kūryba. Tik jis kuria nedorėlius ne tam, kad juos mylėtų, o tam, kad pamokytų savo tautą ir savo vaikus. Viskas sukurta su kažkokiu tikslu ir tas tikslas bus įgyvendintas. Tik Dievo tikslai mums galbūt ne visada suprantami. Legendinė Jono 3-16 jei neklystu... Visi mato tik tą eilutę, o kur parašyta, kad kas kilę iš pasaulio, nėra iš Dievo, žmonės ignoruoja. Arba kad nereikėtų mylėti to, kas pasaulyje. Nes tame, kas myli pasaulį, nėra Dievo meilės. Eilučių, nors vežimu vežk... Yra Dievo vaikų pasaulis, yra ir velnio vaikų pasaulis. Jono 3:16 kalba apie būtent Dievo vaikų pasaulį, o ne visą pasaulį... Jėzus matė budelių širdis - jie nesuvokė, ką daro. Fariziejus - anaiptol, prakeikė... Nes jie savo noru atmetė Dievo Žodį... Aš nesakau, kad esu teisesnis. Aš toks pats nusidėjelis... Ir aš sakau tik tą, kas biblijoje. Čia ne mano mintys, o Dievo.
Aidas 2015-10-21 07:29
Zinoma, kad buvo, yra ir bus pas katalikus problemu. Bet pati ideja islieka. Yra kas mato ir supranta tas problemas, taip pat yra ir supratimas, kaip i jas neisivelti. Kad buvo krikstas kalaviju nesamas savo metu irgi ne paslaptis. Bet cia tavo krypties nuopelnas vienintelis: jusu konfesija niekada neturejo valdzios ir nebuvo ja isbandomi. O jusu praeitis taip pat ne be dumu: https://lt.wikipedia.org/wiki/Anabaptistai Apskritai, tai as uz Rytu ortodoksus.