Jaunimo neguodžia specialistų poreikio prognozės  (10)

Gerai apmokama, gražiai atrodanti, populiari profesija – tokiais argumentais vadovaujasi dauguma gyvenimo kelią besirenkančių jaunuolių. Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro Karjeros planavimo skyriaus vedėjos Danutės Talačkaitės nuomone, stichiškas ir neapgalvotas studijų pasirinkimas – didžiulė problema, o tuo pačiu plati dirva profesijos konsultantams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darbo rinkos stebėtojai prognozuoja, kad šiemet bus paklausūs maisto produktų gamybos, medienos, metalo gaminių gamybos, miškininkystės ir medienos ruošos, mašinų ir įrangos remonto, drabužių siuvimo specialistai.

Neigiamas darbo vietų steigimo balansas numatomas viešojo valdymo, gynybos, socialinio darbo, sveikatos priežiūros paslaugų srityse.

„Įsidarbinant vis didesnę reikšmę turės ne vien išsilavinimas, profesiniai įgūdžiai, aukšta kvalifikacija, bet ir papildomi profesiniai bei bendrieji gebėjimai: užsienio kalbų mokėjimas, darbo kompiuteriu įgūdžiai, verslo organizavimas. Auga reikalavimai asmeninėms savybėms: iniciatyvai, organizuotumui, sugebėjimui dirbti komandoje, komunikabilumui“, – DELFI sakė Lietuvos Darbo biržos Darbo rinkos paslaugų ir stebėsenos skyriaus specialistė Donata Šlekytė.

Paklausta, ar pasirenkant profesiją, reikėtų atsižvelgti į šiems metams pateiktas prognozes, Darbo biržos atstovė pripažino, jog po ketverių ar šešerių metų situacija gali būti labai pasikeitusi.

„Ilgalaikės specialistų prognozės Lietuvoje nėra. Prieš kelerius metus buvo planuota atlikti prognozę penkeriems metams, tačiau taip neatsitiko“, – sakė D. Šlekytė.

Pataria stebėti pasaulines tendencijas

„Į ką tuomet orientuotis mokyklą baigiantiems jaunuoliams? Tai klausimas į kurį neturime atsakymo. Juolab, kad šiuo metu pateikiamos darbuotojų poreikio prognozės nėra tikslios ir tai metų pabaigoje pripažįsta kai kurie darbdaviai“, – DELFI sakė D. Talačkaitė.

Vis dėlto, pasak karjeros planavimo specialistės, jei žmogus galvoja apie konkrečią profesiją, svarbu, kad jos pasirinkimas nebūtų labai susiaurinamas.

„Mokinys pirmiausia turėtų nusistatyti savo gebėjimus. Tai mokyklose padeda padaryti profesijos patarėjai. Tačiau šito neužtenka, reikia pasižiūrėti, kokios pasaulinės ūkio šakų vystymosi tendencijos, kokia situacija Lietuvoje ir labai atsakingai vertinti savo galimybes“, – atkreipė dėmesį Karjeros planavimo skyriaus vedėja.

Paprašyta pateikti konkretų pavyzdį, D. Talačkaitė minėjo lazerių pramonę, kurios situacija iš esmės nepasikeitusi, nes didžioji dalis produkcijos gaminama eksportui, kitas sritis, nesusijusias su dideliu žaliavų imlumu.

Inertiški ne tik tėvai, bet ir vaikai

Renkantis profesiją reikėtų atkreipti dėmesį ir į demografinę situaciją, kuri darys įtaką specialistų poreikiui.

„Turint omenyje, kad mokyklose mažėja vaikų skaičius, galima būtų galvoti, kad reikės mažiau mokytojų, vaikų ligų gydytojų ar kitų profesijų atstovų. Kita vertus, svarbu ir tai, kad, pvz., apie 70 proc. mokytojų yra vyresnio amžiaus, tai reiškia, kad ateityje jiems reikės pamainos. Žinoma, stojant į pedagoginės krypties studijas, reikėtų labai atsakingai įvertinti savo sugebėjimus, nes, ne paslaptis, turime „prikeptų“ šios srities specialistų, kurie kažin ar gali dirbti mokykloje“, – atkreipė dėmesį D. Talačkaitė.

Prieš pora metų atlikta Lietuvos darbo biržoje registruotų profesinių mokyklų, kolegijų ir universitetų absolventų analizė parodė, jog jau tuomet tarp registruotų bedarbių su aukštuoju išsilavinimu daugiausia buvo baigusių verslo administravimą, vadybą, pedagogiką, teisės mokslus ir socialinį darbą. Tačiau, kaip pastebi konsultantai, nemažai šiandieninių mokinių ir jų tėvų vis dar įsitikinę, kad būtent šių dalykų studijos garantuos gerovę.

„Tai rodo, kad jaunuoliai prastai pažįsta darbo pasaulį, į kurį planuoja ateiti, nes teisininkas ar vadybininkas tai ne tik gražus kostiumėlis, geras atlyginimas ir aukštas statusas visuomenėje“, – sakė D. Talačkaitė.

Kad brandžiau rinktųsi, specialistės nuomone, mokiniai turėtų ne tik teoriškai žinoti, ką darys, bet ir išbandyti ar bent pamatyti, ką konkrečiai veiktų įgiję jiems patikusią profesiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)