Į Lietuvos mokyklas veržiasi interaktyvūs mokymosi būdai  (6)

Nesustabdomai populiarėjančios technologijos keičia daugumą įprastinių su informacine erdve susijusių sričių. Naujienų skaitymas, skelbimų dėjimas ir paieška, pokalbiai su draugais socialiniuose tinkluose – visa tai tapo įprastine mūsų kasdienybe naudojant kompiuterį. Ir tai ne pabaiga – kompiuteriai plečiasi ir į kitas sritis, taip pat ir į švietimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mezon YZI“ įrenginio apžvalgoje rašėme, kad internetui atkeliaujant į vis daugiau įrenginių – keičiasi mūsų įpročiai. Panagrinėkime vieną jų, kuris kinta jau dabar. Tai – švietimo sistema. Džiugu, kad tai vyksta ne tik vakarų šalyse, tačiau ir Lietuvoje.

Kovo mėnesį telekomunikacijų bendrovė „Omnitel“ ir leidykla „Šviesa“ suteikė galimybę kelioms dešimtims trijų Lietuvos mokyklų mokinių išbandyti vadovėlius naudojantis „Apple iPad“ planšetiniais kompiuteriais. Svarbu paminėti, kad šioje srityje dirba ir kitos stambios pasaulinės įmonės: „Intel“ ir „Young Digital Planet“. Šį mėnesį „Intel“ padovanojo 24 „Classmate PC“ kompiuterius, kurie jau kelis mėnesius naudojami Vilniaus Vyturio pradinėje mokykloje.

Kaip rašoma pranešime spaudai, edukaciniai „Classmate PC“ nešiojamieji kompiuteriai su „Intel® Atom™“ procesoriais specialiai sukurti švietimo tikslams ir yra skirti pradinių klasių mokiniams. Atitinkamai pritaikyta apliejimams atspari klaviatūra, prieiga prie belaidžio tinklo ir papildomai sutvirtintas, smūgiams atsparus korpusas (kompiuteris turėtų atlaikyti smūgį nukritęs iš 80 centimetrų aukščio) sėkmingai dirba ypatingomis mokymosi sąlygomis. Ilgas baterijos darbo laikas ir galimybė kompiuterį prijungti prie belaidžio tinklo įvairiuose mokyklos ar namų plotuose leidžia dirbti be įkyrių laidų. Dar 48 tokius nebrangius kompiuterius (kaina nesiekia 1000 Lt) įsigijo Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija, tad Lietuvoje bandomojo projekto metu bus trys tokios klasės skirtinguose miestuose.

Trečios klasės matematikos parodomosios pamokos metu, kurios metu dalyvavo ir portalo technologijos.lt atstovas, buvo įdomu stebėti kaip noriai moksleiviai atlieka pateiktas užduotis bei įsitraukia į bendrą mokymosi procesą. Paklausus vaikų ar jiems patinka mokytis šiuo būdu – išgirdome vieną garsų atsakymą – TAIP.

Suprantame, kad nemaža dalis Lietuvos gyventojų šią naujieną vertins skeptiškai, tačiau visi kartu turime suprasti, kad mokyklose jau mokosi „interneto kartos“ moksleiviai, kurie gimė tada, kai internetas jau egzistavo ir jo populiarumas didėjo kasmet. Jų kasdienybė ir įpročiai skiriasi, tad norėdami juos pasiekti, turime prisitaikyti ir suteikti jiems atitinkamus įrankius. Tai, kaip jie supranta interneto savoką ir kaip ją supranta suaugę žmonės – visiškai skirtingi dalykai. Netolimoje ateityje internetas jiems bus ne žaidimų kambarys, o pagrindinis įrankis atlikti begalę naudingų veiksmų, tarp jų ir mokytis.

Beje, „Intel Vilnius“ Generalinis direktorius Ramūnas Domarkas teigė, kad atlikti tyrimai kitose valstybėse parodė, kad moksleiviai, besimokantys „Classmate PC“ kompiuteriu su specialia programine įranga pagalba, pasiekia geresnius rezultatus ir tai yra visiškai suprantama: jiems įdomiau. Juk pagrindinė moksleivių nesimokymo priežastis yra nesuvokimas, kam to reikia ir kaip įgytas žinias galės panaudoti ateityje. Mokymasis naudojant interaktyvų turinį neišsprendžia šios problemos, tačiau pats mokymosi būdas yra įdomesnis, tad ir žinios įsisavinamos geriau.

Svarbu paminėti, kad moksleivių naudojami „Classmate PC“ kompiuteriai yra valdomi nuotoliniu būdu, tad mokytojas gali paleisti programas, „užrakinti“ kompiuterius, juos išjungti ir t. t. Beje, mokytojas savo kompiuterio ekrane mato ką veikia kiekvienas moksleivis, tad ši galimybė užkerta kelią kompiuterio panaudojimui nereikalingiems veiksmams.

Taigi, panašu, kad jau artimiausiais metais vaikams nebereikės nešiotis sunkių kuprinių, o namų darbus bus galima atlikti prie namuose esančio kompiuterio. Belieka tikėtis, kad šis projektas ir toliau bus plėtojamas ir vystomas Lietuvoje, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įsitraukė į šią „Intel“ technologijų taikymo švietimo sistemoje programą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gytis Česnuitis
(3)
(1)
(2)

Komentarai (6)