Nutekėję duomenys atskleidžia įdomų faktą: su V. Putinu siejamus oligarchus vienija šis tas bendro  ()

Tyrimas atskleidė, kad daugybė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu siejamų turtų, pagal dokumentus priklausančių kitiems asmenims, bendrovėms ar labdaros organizacijoms, yra susiję su elektroninio pašto domenu „LLCInvest.ru“. Viso šio turto vertė gali būti mažiausiai 4,29 mlrd. eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nutekinta praėjusių metų rugsėjo susirašinėjimų el. laiškais nuotrauka rodo, kad su kai kuriais turtą valdančiais direktoriais ar administratoriais kasdienės verslo problemos buvo aptariamos taip, lyg jie visi būtų vienos organizacijos dalimi.

Antikorupcijos ekspertas Rusijoje, pageidavęs likti nežinomas dėl politinės padėties Maskvoje, sakė, kad „LLCInvest“ labiausiai primena kooperatyvą arba asociaciją, kurios nariai gali keistis nauda ir turtu.

Beveik du dešimtmečius V.Putinas buvo kaltinamas slapta kaupiantis didžiulius turtus, naudodamasis patikėtiniais, tam pagrindo davė daugybė nutekintų duomenų, pavyzdžiui, „Pandoros popieriai“.

Verslininkas Sergejus Kolesnikovas dar prieš 10 metų teigė, kad dalyvavo schemoje, leidusioje didžiausiems Rusijos oligarchams sutelkti milijardus rublių į tam tikrą „investicinį fondą“ V.Putino, kuris tuo metu ėjo ministro pirmininko pareigas, naudai. Teiginiai tuo metu buvo paneigti, o S.Kolesnikovas pabėgo iš Rusijos.

Metus trukęs tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) ir nepriklausomo Rusijos leidinio „Meduza“ tyrimas nustatė 86 įmones ir ne pelno siekiančias organizacijas, kurių atstovai naudoja domeno „LLCinvest“ pavadinimą.

Tačiau Kremliaus atstovas spaudai sakė: „Rusijos Federacijos prezidentas nėra niekaip susijęs su jūsų įvardytais objektais ir organizacijomis.“

OCCRP ir „Meduza“ duomenimis, turtas, susijęs su organizacijomis ar jomis susijusiomis korporacinėmis struktūromis, kurios naudojo el. pašto domeną „LLCinvest.ru“, yra šis:

– 1 mlrd. svarų sterlingų (apie 1,16 mln. eurų) vertės rūmai, kurie, kaip teigė Aleksejus Navalnas, buvo pastatyti prie Juodosios jūros asmeniniam V.Putino naudojimui. Milijardierius oligarchas Arkadijus Rotenbergas, kuriam taikomos Europos Sąjungos (ES) ir JAV sankcijos, teigė, kad šis turtas priklauso jam. Pagal didžiausioje Rusijos įmonių duomenų bazėje „Spark“ esančius įmonės įrašus, birželį šis turtas priklausė įmonei „Kompleks“, turinčiai patronuojančią bendrovę „Binom“. Iki praėjusių metų liepos „Binom“ direktorius naudojo el. pašto domeną „LLCInvest.ru“. „Spark“ duomenų bazėje šis el.paštas vis dar nurodomas.

 

– Vynuogynai, esantys aplink rūmus, priklauso ne pelno siekiančiai bendrovei, kurią įkūrė du su V.Putinu susiję asmenys – Genadijus Timčenka ir Vladimiras Kolbinas. Jiems taip pat taikomos Vakarų sankcijos. Šie ir kiti su vynuogynais susiję asmenys turi „LLCInvest.ru“ el. pašto domenus.

– Leningrado srities slidinėjimo kurortas „Igora“, kuriame 2013 m. vyko V.Putino dukters vestuvės. Jis priklauso bendrovei „Ozon“, kurios daugelį akcijų valdė V.Putino draugas, banko „Rossija“ pirmininkas ir didžiausias akcininkas Jurijus Kovalčiukas. Jam taip pat taikomos Vakarų sankcijos. „Spark“ duomenų bazėje, „LLCInvest.ru“ el. paštas nurodytas prie „Ozon“ patronuojančiosios bendrovės „Relax“ kontaktų. „Ozon“ niekaip nesusijusi su to paties pavadinimo „Nasdaq“ biržoje kotiruojama elektroninės prekybos milžine.

– Vila į šiaurę nuo Sankt Peterburgo, kurią vietiniai gyventojai vadina „Putino dačia“. Vila „Sellgren“ priklausė Olegui Rudnovui, V.Putino vaikystės draugui, jo sūnus Sergejus Rudnovas vilą paveldėjo per bendrovę „North“. Remiantis „Spark“ įrašais, O.Rudnovas taip pat naudojosi „LLCinvest.ru“.

 

– Į šiaurę nuo Sankt Peterburgo pastatas, vadinamas „Žvejo būda“. Trims tą patį domeną naudojančioms bendrovėms priklausė skirtingi aplink kompleksą esantys žemės sklypai, o statyboms vadovavo ketvirtas subjektas – ne pelno siekianti organizacija, pavadinta „Revival of Maritime Traditions“. Šiam fondui, kuriam Vakarai pritaikė sankcijas, priklauso „Shellest“ ir „Nega“ jachtos, JAV iždo departamento teigimu, susijusios su V.Putinu.

Su „LLCInvest“ domenu susijusių asmenų turtas vertinamas 4,5 mlrd. dolerių (apie 4,29 mlrd. eurų). Be to, milijardais rublių dar disponuoja du pelno nesiekiantys fondai, kurių bendraįkūrėjai yra G.Timčenka ir V.Kolbinas, naudojantys tą patį domeną.

„LLCinvest“ nėra standartinis viešai prieinamas el. pašto paslaugų teikėjas, kaip, pavyzdžiui, „Yahoo“. Tai domenas serveryje, priklausančiame telekomunikacijų bendrovei „Moskomsvyaz“, glaudžiai susijusiai su „Rossija“ banku. Šiam Sankt Peterburgo bankui taikomos Vakarų sankcijos, o JAV iždo departamentas jį apibūdina kaip „asmeninį Rusijos Federacijos aukštų pareigūnų banką“.

 

Bankas „Rossija“ taip pat vadinamas „Putino banku“, nes, kaip įtariama, atlieka Rusijos prezidento pavedimus. Tuo metu Kremlius neigia bet kokias sąsajas ar įtaką.

„Moskomsvyaz“ ir visi kiti, išskyrus vieną, asmenys, kurie naudojosi „LLCInvest.ru“ el. pašto adresais, neatsakė į prašymus pakomentuoti surinktus duomenis.

Telefonu kalbėjo tik vienas žmogus, kuris „LLCinvest.ru“ el. paštu naudojosi kaip kelių įmonių direktorius, tačiau jis sakė nieko nežinantis.

„Esu paprastas darbuotojas ir rūpinuosi savo reikalais. Aš tik pasirašinėju dokumentus. Žinote, kaip kartais benamiai būna įregistruojami įmonių direktoriais.

Aš nesu benamis, bet, kaip ir jie, pasirašinėju dokumentus nesigilindamas į detales“, – kalbėjo jis.

„Jei mano įmonė būtų didelės kontroliuojančios bendrovės dalis, aš to nežinočiau“, – pridūrė jis. Vyro tapatybė neatskleista dėl jo paties saugumo.

Parengta pagal „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()