[Žinios trumpai] Kilo galinga banga: skelbiama dabartinė JT chartija - Rusija turėtų būti išmesta iš JT  ()

Iniciatyvos autoriai reikalauja, kad JT pateiktų dokumentus, kurių pagrindu Rusijos Federacija yra laikoma JT Saugumo Tarybos nare ir pačioje organizacijoje. Dabartinėje JT chartijoje Sovietų Sąjunga minima kaip vis dar egzistuojanti valstybė, O apie Rusiją nėra nė žodžio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Peticijos „Išvaryk Rusiją iš JT“ autoriai tvirtina, kad Rusija pagal dabartinį statusą JT nėra nei Saugumo Tarybos, nei JT narė, nes nėra praėjusi prisijungimo prie JT procedūras pagal JT Chartijos 4 straipsnį. Ši peticija populiarėja svetainėje Change.org.

Peticiją dėl Rusijos Federacijos pašalinimo iš JT pasirašė daugiau nei 201 000 žmonių.

Iniciatyvos autoriai reikalauja, kad JT pateiktų dokumentus, kurių pagrindu Rusijos Federacija užima vietą JT Saugumo Taryboje ir pačioje organizacijoje. Priešingu atveju jie reikalauja nutraukti Rusijos narystę.

„JT durys Rusijos Federacijai turi būti uždarytos, nes norėdama įstoti į JT, pagal Statuto straipsnius Rusijos Federacija turi nutraukti agresijos karą Ukrainoje ir grįžti prie tarptautiniu mastu pripažintų įstatymų“, rašoma iniciatyvinės grupės svetainėje.

Peticijos rengėjai pažymėjo, kad dabartinėje JT chartijoje Sovietų Sąjunga minima kaip tebeegzistuojanti valstybė, o Rusija visai neminima.

 

Pagal JT Chartijos 23 straipsnį „Saugumo Tarybą sudaro penkiolika organizacijos narių. Kinijos Respublika, Prancūzija, Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjunga, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos yra nuolatinės Saugumo Tarybos narės“.

Straipsnyje taip pat minima, kad JT Generalinė Asamblėja ypatingą dėmesį skiria organizacijos narių dalyvavimo palaikant tarptautinę taiką ir saugumą laipsniui.

(66)
(1)
(65)

Komentarai ()