Saudo Arabiją įsiutino Maskva. Prasideda rimtas konfliktas su Rusija  (1)

Rusija netesi pažado ir aktyviai eksportuoja pigią naftą, kenkdama Rijado pastangoms didinti energijos kainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija rimtai konfliktuoja su Saudo Arabija dėl naftos: Maskva supykdė Rijadą, praneša WSJ.

Kad skirtumai tarp šalių „labai pastebimi“, žurnalistams pavyko išsiaiškinti OPEC+ (tarptautinė organizacija, jungianti naftą eksportuojančias valstybes) ministrų susitikimo, kuriame pagrindinis klausimas bus artimiausių 6 mėnesių gamybos planas, išvakarėse.

Pranešama, kad balandžio pradžioje Saudo Arabija ir kiti naftos gamintojai paskelbė apie savanorišką naftos gavybos mažinimą 1,65 mln. barelių per dieną, sukuriant deficitą. Tačiau nepaisant susitarimo, Rusija toliau didino gavybą, užtvindydama pasaulio rinką dideliais naftos kiekiais. Dėl to gegužę kainos krito dar 10%, sumažindamos pagrindinių naftą išgaunančių valstybių pajamas. Ekonomikos ekspertų teigimu, Rusija didina gavybą, iš naftos gręžinių išspaudžia paskutinę šviesiąją naftą. Tai leidžia per trumpą laiką padidinti gavybą, tačiau Rusijos naftos kompanijos nenori investuoti į sunkiai išgaunamą naftą, nes tokių gręžinių atsipirkimo laikotarpis yra apie 10-15 metų.

Taigi gamybos šuolis Rusijoje gali būti trumpalaikis, tačiau sukelia nepasitenkinimą OPEC šalyse. Rusijos Federacija bet kokiomis priemonėmis bando užsidirbti pinigų, esant dideliam biudžeto deficitui.

 

 

Bloomberg“ pažymi, kad nepaisant Maskvos pranešimo apie gavybos sumažinimą 500 000 barelių per dieną, naftos eksportas jūra iš Rusijos auga antrą mėnesį iš eilės. Beveik visa Rusijos Federacijos nafta šiuo metu parduodama Kinijai ir Indijai. Palyginti su praėjusiais metais, Rusijos žalios naftos pasiūla tarptautinėms rinkoms yra didesnė vidutiniškai 1,2 mln. barelių per dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(1)
(59)

Komentarai (1)