Raidos psichologai jaunimo gretose pastebi ketvirčio amžiaus krizės požymių  (22)

Nors ir būdami pačiame žydėjime, dauguma 20-mečių ir 30-mečių galimai išgyvena „ketvirčio amžiaus krizę“, kuri gali pasireikšti įvairiomis baimėmis ir abejonėmis. Susidūrę su per didelėmis pasirinkimo galimybėmis, jauni žmonės gali daug anksčiau patirti vidutinio amžiaus krizei būdingų simptomų, teigia tyrėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių dienų jaunimui dažnai tenka susidurti su daugybe pasirinkimų, o dėl to jie jaučiasi neramūs, prislėgti – įstrigę ar „įkalinti“ santuokose ar darbe, kuris jiems netinkamas, praneša britų „Daily Mail“. „Šis reiškinys stebimas vis dažniau“, - teigia Grinvičo universiteto mokslininkas Oliveris Robinsonas (Oliver Robinson). O. Robinsonas, apklausęs pusšimtį 25–35 metų žmonių, teigia: „Dabar suaugusiojo gyvenimo pradžioje daug lengviau daryti pakeitimus nei anksčiau. Darbo santykiuose dabar daugiau nestabilumo. Jo daugiau ir santuokoje ar jos alternatyvose. Toks nestabilumas reiškia, kad dideli gyvenimo pokyčiai yra labiau priimtini. Praeityje, jei tokių didelių gyvenimo pokyčių ir pasitaikydavo, jie įvykdavo sulaukus vidutinio amžiaus.“ Anot mokslininko, prie jaunų žmonių patiriamų krizių gali prisidėti ir psichologinė įtampa, kuri kyla siekiant patenkinti tėvų ir kitų aplinkinių lūkesčius. „Tai susiję su jaunų žmonių jaučiamu karštligišku poreikiu susirasti darbą, uždirbti pinigų ir greitai susilaukti sėkmės. Tai susišaukia su 20-mečiams ir 30-mečiams būdingu reiklumu. Jų netenkina vidutiniškas, triūso reikalaujantis, tradicinis gyvenimas“, – kalbėjo O. Robinsonas. Nors naujas rimtas gyvenimo pasirinkimų įvertinimas gali išmušti iš vėžių, atrodo, kad tai daryti vis dėlto verta. Anot O. Robinsono, „atsukus laikrodį atgal ir pradėjus iš naujo“, patiriamas laisvės jausmas.

O tie, kurie yra patyrę ar vis dar kenčia nuo „ketvirčio amžiaus krizės“, apsidžiaugs sužinoję, jog tai mažina tikimybę, kad juos vėliau ištiks rimta vidutinio amžiaus krizė.

„Daug mažiau tikėtina, kad patirsite kitą krizę, nes gyvenimo būdas, kurį pasirinkote po ketvirčio amžiaus krizės, bus iš esmės sveikesnis nei ankstesnis“, – aiškino jis.

Psichologijos ir sveikatos profesorius Cary Cooperis ir Lancasterio universiteto pritaria, kad šiuolaikiniai jaunuoliai susiduria su kitokiais iššūkiais nei jų tėvai.

„Šiandien ketvirtą dešimtmetį pradedantys žmonės jau gali būti dirbę 5 skirtinguose darbuose. Jie patenka į kitokį pasaulį, ir nors jis suteikia jiems daugiau pasirinkimų, jis taip pat teikia mažiau saugumo ir struktūros“, – kalbėjo jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (22)