Užkietėjusiems rūkoriams: kas mažiau pavojinga sveikatai – paprastos ar elektroninės cigaretės?  (11)

Dažnam rūkoriui kylanti dilema, kas mažiau pakenks – paprastos ar elektroninės cigaretės? Idealus dalykas šiuo atveju – iš viso atsisakyti rūkymo, bet jei taip neišeina, tuomet siūlome trumpą naujausių mokslinių studijų apžvalgą, kas, kiek ir kodėl kenkia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užbėgdami už akių, iš karto pasakysime, jog trumpa tyrimų analizė rodo, kad elektroninės cigaretės yra geriau, negu įprasti tabako gaminiai, kadangi elektroninės cigaretės nors ir kenkia sveikatai, tačiau, kaip sakė mokslininkas Stanton Glantz, „jos kenkia žymiai mažiau, negu įprastos cigaretės ir jų tabakas."

El. cigarečių pagrindinė idėja yra aiški: tabako cigaretės kenkia jūsų sveikatai dėl dervų ir kitų toksiškų chemikalų, kurie gali privesti iki įvairių tipų vėžio ar kitų ligų. Tabako cigaretėse taip pat yra ir nikotino – medžiagos, kuri sukuria „gerąjį“ rūkymo jausmą ir sukelia priklausomybę.

Elektroninės cigaretės taip pat turi nikotino, tačiau jose arba iš viso nėra dervų ir kitų sveikatai pavojingų chemikalų, arba jų kiekiai yra nepalyginamai mažesni. Ir nors nikotinas yra galingas narkotikas, prie kurio priprantama, tačiau dabartiniai duomenys rodo, kad jis nesukelia vėžio. Be to, nikotino kiekius elektroninėse cigaretėse galima patogiai mažinti ir tokiu būdu palaipsniui galima iš viso atsisakyti rūkymo.

Kalbant apie el. cigarečių saugumą, žurnalas „Addiction“ išanalizavo el. cigaretes bei jų skysčius ir parašė:

„Elektroninių cigarečių garai gali turėti kai kurių toksinų, kuriuos turi ir tabako dūmai, tačiau jų kiekis yra žymiai mažesnis. Ilgalaikė įtaka sveikatai iki šiol neištirta, tačiau lyginant su cigaretėmis, elektroninės cigaretės yra žymiai mažiau kenksmingos, jeigu iš viso turi ilgalaikį neigiamą poveikį. Elektroninės cigaretės įgauną populiarumą tarp rūkorių, tačiau nėra duomenų, jog jas pradėtų naudoti žmonės ar vaikai, kurie niekad nerūkė įprasto tabako gaminių. Be to, el. cigaretės dažnam žmogui padeda sumažinti tabako vartojimą arba iš viso mesti tabako gaminius.“

Pasak duomenų, kuriuos surinko minėtas žurnalas, nėra prasmės reguliuoti el. cigarečių rinką taip, kaip reguliuojama įprasto tabako rinka.

Tiesa, daugybė žmonių įsitikinę, kad, jog el. cigaretės anksčiau ar vėliau atsiduria dažno nepilnamečio rankose, net jei mokslas apie tai ir neturi oficialių duomenų. Todėl siūloma valstybei reguliuoti prekybą šiais gaminiais ir neleisti nepilnamečiams įsigyti elektroninių cigarečių.

Vienas iš populiariųjų argumentų, kodėl „elektroninės cigaretės yra blogai“, tai jų tariamas poveikis širdies veiklai. Graikų mokslininkai įrodė, jog tai – netiesa: „Lyginant su įprastu tabaku, elektroninės cigaretės širdies veiklai kenkia žymiai mažiau. Netgi galima būtų teigti, jog lyginant su cigaretėmis, el. cigaretės yra naudingos širdžiai."

Tiesa, ne viskas taip idealu. Pasak dar vieno atlikto tyrimo, elektroninių cigarečių garuose yra ir tam tikrų medžiagų, kurios gali sukelti diabetą, astmą ir kitas ligas. Todėl elektroninės cigaretės tikrai nėra tiesiog nekaltas įrenginukas.

Be to, trumpalaikis elektroninių cigarečių poveikis galimai netgi pavojingesnis, negu įprasto tabako gaminių – „NBCNews“ atliktas tyrimas parodė, jog pakanka vos penkias minutes pasinaudoti elektronine cigarete ir tuomet plaučiai veikia lygiai taip pat, kaip astma sergančių žmonių. Po kurio laiko šis trumpalaikis efektas išnyksta, tačiau ar ir ilgalaikio naudojimo metu pradeda vykti kažkas panašaus – nėra ištirta.

Taigi, ar verta naudoti elektronines cigaretes? Taip, jeigu jūs esate rūkorius, jums ar jūsų artimiesiems nepatinka dūmų kvapas ir norite mesti rūkyti arba bent jau kaip nors sušvelninti situaciją. Ir, ne, jeigu jūs nerūkote ir nenorite pradėti rūkyti, kadangi elektroninės cigaretės į rūkymo pasaulį įtraukia lygiai taip pat, kaip ir įprastas tabakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(105)
(15)
(90)

Komentarai (11)