Kad visiems tokie rūpesčiai: Nyderlandams trūksta kalinių - reikės uždaryti kalėjimus  (7)

Nyderlandai susidūrė su neįprasta problema. Nusikalstamumui šioje šalyje nuolat mažėjant, valstybėje nebėra pakankamai nusikaltėlių, kad būtų užpildyti šalies kalėjimai. Todėl olandams teks kai kuriuos kalėjimus uždaryti ir jų darbuotojai neteks darbo, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau dabar maždaug trečdalis iš 13 500 kalėjimo kamerų, esančių šalyje, yra tuščios. Prognozuojama, kad per artimiausius penkerius metus nusikalstamumo lygis kasmet kris po maždaug 0,9 proc.

Kalinių skaičiui toliau krentant, penkis kalėjimus teks uždaryti. Baiminamasi, kad dėl to net 1900 kalėjimų darbuotojų praras darbus, o dar 700 taps mobiliais darbuotojais: dirbs daugiau negu viename kalėjime.

„Daugiau negu trečdalis kamerų yra tuščios, ir tendencijos rodo, kad jos tuštės toliau. Žinoma, iš visuomenės perspektyvos, tai yra gerai, bet jei dirbi kalėjime, tai nėra gera naujiena“, – sako Nyderlandų Teisingumo ministerijos atstovas Jaapas Oosterveeris.

Siekdami spręsti problemą, Nyderlandai imasi inovatyvių sprendimų. Valstybė ėmė „nuomoti“ kalėjimo kameras Belgijai ir Norvegijai. Apie 300 nusikaltėlių iš Belgijos ir 240 iš Norvegijos dabar kali Nyderlanduose.

Be to, vienas buvęs kalėjimas netoli Vokietijos sienos buvo konvertuotas į prabangų viešbutį.

Bausmes kalėjime atliekančių kalinių skaičiaus mažėjimas yra siejamas su šalies gyventojų senėjimu – vyresni žmonės rečiau nusikalsta – ir dideliu smurtinių nusikaltimų, už kuriuos baudžiama įkalinimu, skaičiaus kritimu.

Be to, Nyderlandai vis daugiau dėmesio skiria nusikaltėlių reabilitacijai: skiriamos trumpesnės bausmės, jie sekami elektroninėmis priemonėmis, dėmesys skiriamas asmenų darbo įgūdžių ugdymui ir integracijai į visuomenę jiems palikus įkalinimo įstaigą.

Vis dėlto kai kurie kalėjimų uždarymo kritikai sako, kad nusikaltimų skaičius nemažėja taip jau sparčiai: tiesiog policija dirba blogiau ir mažiau nusikaltimų užfiksuojama bei ištiriama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai (7)