Vyriškumo mokytojas: „Alfa patinams“ iki tikrų vyrų – labai toli  (5)

Vyriškumo ugdymas – tai veikla, kurios imtųsi tikrai ne kiekvienas. Vis dėlto turėtų būti gan sunku nusakyti, kokiomis savybėmis privalo pasižymėti tikras vyras ir nubrėžti vyriškumo ribas. Tačiau atsakyti į visus šiuos klausimus lietuviams siūlo 29 metų Šarūnas Kaniava. Išsiskyręs vyriškis teigė, kad anksčiau ir pats jautėsi paklydęs, tačiau dabar tikina žinąs, koks turi būti tikras vyras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tvarkingai atrodantis ir maloniai besišypsantis Š.Kaniava dirba nekilnojamo turto brokeriu. Bet tikroji vyro aistra yra vyriškumo ugdymas ir atstatymas. Ne pelno siekiančio projekto „Vyrų ratas“ lektorius teigė, kad kiekvienas vyras privalo turėti aukštesnį tikslą.

Santykių su tėvu svarba

Paklaustas, ko būtent seminarų metu moko susirinkusiuosius, Š.Kaniava atsakė, kad, visų pirma, aptaria, kas yra tikras, autentiškas vyras. Tačiau kitas itin svarbus aspektas yra vyro santykiai su tėvu. „Tėvas yra tas žmogus, kuris berniuką turėtų palydėti vyro keliu“, – sakė vyriškumo mokytojas.

Pasirodo, kad daugumai savyje pasimetusių vyrų neteko matyti tinkamo tėvo pavyzdžio. Š.Kaniava teigė, kad būtent dėl to vyro gyvenime kyla labai daug problemų, toks žmogus dažnai nesugeba rasti savo gyvenimo kelio, neišmoksta atsakomybės.

Paklausus, ar negali tikro vyro užauginti vieniša mama, lektorius teigė, kad tai įmanoma tik tokiu atveju, jei berniuko aplinkoje bus kitas vyras, kuris rodys tinkamą pavyzdį. Pats Š.Kaniava atviravo, kad jo tėvas taip pat nenuvedė teisingu keliu. Esą jis visada buvo šalia, bet neturėjo daug svarbių savybių, kurių negalėjo perduoti ir savo sūnums.

Tačiau tai, ko nesuteikė tėvas, Š.Kaniava su broliu rado „Vyrų rate“. Jis džiaugėsi, kad šių susitikimų metu susirinkę žmonės siekia tobulėjimo ir užsiima bendra veikla. Kokia būtent ši veikla, lektorius neatskleidė, tik pabrėžė, kad jos metu vyrai tuščiai laiko neleidžia, o nepaliaujamai siekia atstatyti supurtytą vyriškumą.

Tikras vyras – kovotojas

Turbūt vienas svarbiausių klausimų kalbant apie vyriškumą, yra kriterijai, kurie apibūdina tą tikrą vyrą. Š.Kaniava mano, kad vyriškumui būdingos būtent tos savybės, kurių pastaruoju metu trūksta visuomenėje.

„Ko moterys pasigenda vyruose? Šiek tiek daugiau atsakomybės, tiesumo, aiškumo, tvirtumo, ryžto“, – nuosekliai vardino lektorius. Pasak Š.Kaniavos, tvirtas vyras turi būti kovotojas, jis privalo žinoti savo kelią, plaukti prieš srovę, priešintis nusistovėjusioms dogmoms ir bandyti įveikti naujus iššūkius.

Kodėl gi šiuolaikiniams vyrams trūksta visų šių savybių? Lektorius turi atsakymą ir į šį klausimą. Pasirodo, šių dienų jaunuoliams siekti vyriškumo trukdo švietimo sistema. „Šiuolaikinė švietimo sistema yra labiau orientuota į mergaites. Moterims ji labai tinka, o vyrams tai – žudikas“, – rėžė Š.Kaniava ir skubėjo patvirtinti, kad tai nėra tik jo asmeninė nuomonė. Esą panašias išvadas jau diktuoja ir mokslininkai.

Trūksta veiklos

Lektorius teigė, kad labiausiai šiuolaikiniams berniukams, kad jie galėtų išaugti tikrais vyrais, mokyklose trūksta veiklos. „Dėl ko yra sakoma, kad vaikinus vyrais padaro kariuomenė? Iš dalies padaro, nes jie daug laiko praleidžia kartu, daug nuveikia. Ten jaučiama daug vyriškos energijos“, – aiškino Š.Kaniava ir pridėjo, kad kariuomenėje trūksta tik minties, kad jaunuoliai tokiu būdu atstatinėja vyriškumą.

Š.Kaniava žavisi ir senoviniais iniciacijos į vyrus ritualais bei mano, kad jie būtų ne mažiau naudingi ir šiuolaikiniams vaikinams. Panašią iniciaciją lektorius vyrams siūlo patirti „Vyrų rato“ seminarų metu. „Vyrų rato“ vedlys pripažino, kad ir paties gyvenime netrūko problemų, kurias norėjo susitvarkyti: opus buvo ir santykių, ir karjeros klausimas.

„Norėjosi gyvenime aiškiau žinoti, ko aš noriu, turėti perspektyvą ir tikslą. Rasti aukštesnius tikslus bei išsikelti idealą“, – teigė vyras ir pridėjo, kad jam itin svarbus buvo dvasinis tobulėjimas. Š.Kaniava mano, kad Lietuvoje galima sutikti įvairių vyrų. Tačiau pasak moterų, su kuriomis jam teko bendrauti šia tema, situaciją mūsų šalyje galima apibūdinti, kaip „lengvą tragediją“.

Vis dėlto lektorius gyrė tautiečius, esą palyginus su kitais europiečiais, Lietuvoje vyrai dar yra gan vyriški. Pasak Š.Kaniavos, Vakarų Europoje ši vertybė yra žymiai labiau sumenkusi.

„Mačo“ – nėra tikras vyras

Lietuvoje yra pagarsėjusi dar viena mokykla, kurioje mokoma tapti „Alfa vyrais“. Tačiau Š.Kaniavos šie kursai, rodos, visiškai nežavi. „Tai yra tik labai maža visų vyro savybių rinkinio dalis. Čia yra „mačo“ – tai nėra tikras vyras“, – kritiką žėrė vyriškumo mokytojas.

Jis teigė, kad tokiais mokymais gali susidomėti labai drovūs vaikinai. Š.Kaniava net neabejodamas patvirtino, kad „Alfoms“ iki tikrų vyrų trūksta dar daug. Lektorius taip pat kritikavo ir žymiojo „Alfa vyro“ nuomonę, esą vyrai gali būti suskirstyti į „Alfa“ ir „Beta“ bei pridėjo, kad nei įsižeist, nei dėmesio kreipti į tokias kalbas neverta.

„Jei vyras kažko ieško, tai jis ankščiau ar vėliau ras tobulėjimo kelią. Tie kurie neieško, vadink juos kaip nori, „betom“, „lūzeriais“, jiems vis tiek neįdomu“, – griežtų žodžių savo kelio neieškantiems vyrams negailėjo Š.Kaniava.

Pasitikėjimo savimi įrodinėti nereikia

Pasidalinkite su draugais
(14)
(25)
(-11)

Komentarai (5)