Kuriama nepriklausoma Asgardijos valstybė „siunčiant po velniais“ visas dabartines Vyriausybes  (3)

Skamba kaip fantastinio romano siužetas, tačiau šį kartą tai net labai rimta. Spaudos konferencijoje Paryžiuje Tarptautinio kosmoso tyrimo centro (AIRC) komanda paskelbė planus sukurti Asgardiją (Asgardia) – valstybę, kuri įsikurs dirbtiniame palydove ir bus visiškai nepriklausoma nuo jokios žemiškos vyriausybės. Tik kaip čia atsitiko, kad tokią gražią Vakarų žiniasklaidą sudominusią idėją siūlo žmogus, tuo pat metu kuriantis bendrosios Rusijos kosminės gynybos koncepciją?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Graži pasaka Vakarams?

Projekto iniciatorius daktaras Igoris Ašurbeilinas pristatė filosofinius, teisinius ir techninius Asgardijos tikslus bei su kosminės nacijos įkūrimu susijusius iššūkius.

Tuo pat metu iš Azerbaidžano kilęs mokslininkas ir verslininkas pakvietė Žemės planetos gyventojus kreiptis dėl Asgardijos pilietybės ir padėti sukurti kosminės nacijos simbolius bei vėliavą.

„Marvel“ komiksų mėgėjai, matyt, atpažino – Asgardija vadinosi Odino valdomas dangaus miestas. Anot I.Ašurbeilino, jis pasirinktas, kad atspindėtų vienijančią projekto filosofiją.

„Mes realizuojame amžiną žmogaus troškimą palikti Žemės lopšį ir keliauti į žvaigždes. Asgardijos idėja – skaitmenizuoti noosferą, sukurti žmonijos atspindį kosmose, tačiau jau be žemiškų pasidalijimų į valstybes, religijas ar nacijas. Asgardijoje mes visi tiesiog žemiečiai“, – aiškina I.Ašurbeilinas.

Politinė trintis ir problemos Žemėje išties gali daug ką paskatinti šokti į kosminį laivą ir tiesiogine to žodžio prasme pakilti virš visos sumaišties. Asgardiečiai nesiveltų į jokius konfliktus tarp Žemės vyriausybių, tačiau siektų tapti Jungtinių Tautų organizacijos dalimi.

Oficialioje Asgardijos svetainėje žadama, kad pirmieji būsimos nacijos palydovų prototipai į kosmosą pakils jau 2017–2018 m., atskleidžiami planai keisti teisinį požiūrį į kosmosą, išlaisvinti jį nuo didžiųjų valstybių dominavimo ir suteikti daugiau galimybių nepriklausomiems mokslininkas atlikti ten tyrimus.

Yra ir racionalių pasiūlymų – pavyzdžiui, kad Asgardijos palydovai gins Žemę nuo meteoritų bei kitų pavojų. Kol kas tikslesnio būsimos kosminės tautos gyvenimo sąlygų aprašymo nėra, tik nurodoma, kad ji įsikurs keliuose į tinklą sujungtuose dirbtiniuose Žemės palydovuose.

Tačiau idėjos autoriai tvirtina, kad patys viską įsivaizduoja puikiai, o išbaigtų planų nepateikia, nes nori kuo gausesnio visų Žemės gyventojų dalyvavimo ir įsitraukimo.

Norintieji tapti Asgardijos piliečiais gali kreiptis dėl pilietybės tiesiog projekto svetainėje, o pirmiems 100 tūkst. piliečių žadamos specialios privilegijos.

Tačiau tie 29 585 žmonės, kurie šio teksto rašymo metu jau išreiškė norą tapti asgardiečiais, turėtų žinoti vieną mažytį keblumą. Ne, ne tą, kad šis projektas yra toks fantastinis, jog praktiškai neįmanomas. Kiek daugiau klausimų kyla geriau pasigilinus, kas gi yra tas humaniškasis utopijų mėgėjas I.Ašurbeilinas.

Nelabai tyra rusiška realybė

Igoris Raufovičius Ašurbeilinas, arba, kaip įprasčiau Azerbaidžane, Ašurbeilinas Igoris Rauf Ogly, – garsios naftininkų aristokratų Ašurbekovų palikuonis. Jis išties yra technikos mokslų daktaras. Tik jo pareigos ir nuopelnai Rusijoje kelia didžių abejonių dėl utopinių bei visiškai nepriklausomų kosminės nacijos kūrimo tikslų.

Nuo 1990 m. gyvenantis Maskvoje, vertęsis informacinių duomenų bazių kūrimu, jau nuo 1994 m. pradėjo darbuotis mokslinėje gamybos įmonėje „Almaz“, o nuo 2000 iki 2011 m. buvo „Almaz“ generalinis direktorius.

Nieko nesako? Na, tai ta pati kompanija „Almaz-Antei“, kurios raketų kompleksas „Buk“ taip nesėkmingai numušė keleivinį Malaizijos lainerį. Beje, pats I.Ašurbeilinas vadovavo tokių zenitinių raketų sistemų kaip C-300 „Favorit“, C-400 „Triumf“ ir kt. kūrimui. Jis parengė bendrosios zenitinės raketinės ginkluotės koncepciją, kurią Rusijos valdžia patvirtino 2007 ir 2009 metais.

O nuo 2011 m. iki dabar I.Ašurbeilinas vadovauja oro ir kosminės gynybos ekspertų prezidiumui. Jis sukūrė ir bendrosios Rusijos oro ir kosminės gynybos koncepciją. Štai tokia taikios, nepriklausomos kosminės nacijos kūrėjo, kuris 2013 m. Vienoje įregistravo Tarptautinį kosmoso tyrimo centrą (International Aerospace Research Center), biografija.

Beje, jam priklausantis kosminis žurnalas „Room“ savo straipsnyje apie kosminės nacijos kūrimą iniciatoriaus biografijos faktus pateikia kaip didžiulį pliusą – jis turi patirties, pinigų ir ketvirtą kartą nori radikaliai keisti gyvenimo kelią.

Tačiau mums kažkodėl vis tiek kyla rimtų abejonių dėl to, kuo išties turės užsiimti prisidėjęs prie asgardiečių naivuolis. Sunku patikėti, kad jis netaps tiesiog pėstininku Rusijos kosminio dominavimo planuose ar bent nesąmoningu propagandos skleidėju.

Et, o idėja emigruoti į kosmosą palikus bėdas Žemėje atrodytų tokia patraukli…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(30)
(18)
(12)

Komentarai (3)