Kuo blogai sausas oras namuose ir kodėl reikėtų bent 2 kartus per dieną atvėsinti kambario temperatūrą iki 15–17 laipsnių  ()

Atšalus orams su nekantrumu laukiame šildymo sezono pradžios, tačiau nesusimąstome, kad ne tik peršalimai ir virusai yra įvairių ligų šaltiniai – įvairius negalavimus gali sukelti ir sausas patalpų oras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LSMU profesorius Alvydas Unikauskas įvardija sauso oro keliamus pavojus ir pataria, kaip jį drėkinti.

Patalpų šildymas gali turėti įtakos mūsų svoriui. Taigi šildymo sezono metu reikėtų bent du kartus per dieną atvėsinti kambario temperatūrą iki 15–17 laipsnių. Anot gydytojo A. Unikausko, tai padės sudeginti tam tikrą skaičių kalorijų, nes kūnas pats gamins daugiau šilumos.

Temperatūra visuose kambariuose turi būti panaši, nes į didelius temperatūros skirtumus jautriau reaguoja žmonės, kurių širdies raumens kraujotaka yra prastesnė. Viena iš priežasčių, kodėl gali prasidėti širdies skausmo priepuolis, krūtinės angina, yra perėjimas iš šiltos patalpos į šaltesnę, nes tai susiaurina širdies raumens kraujagysles.

Sausas patalpų oras kenkia akims. Mūsų akis saugo trys sluoksniai: gleivės, vandens sluoksnis ir riebalų sluoksnis. Riebalų sluoksnis neleidžia išgaruoti vandeniui, tačiau, jei oras yra per daug šildomas ir labai sausas, vanduo garuoja. Tokiu atveju akies obuolys turi nepakankamą apsaugą, o dirginamas blakstienų jis parausta ir peršti. Norint sumažinti šį sauso oro keliamą nepatogumą A. Unikauskas siūlo sudrėkinti flanelės gabalėlį šiltu vandeniu ir sušildyti akis aplink vokus. Ši priemonė turėtų pagerinti riebalų liaukų darbą.

Sausas oras kenkia ir kvėpavimo sistemai bei džiovina viršutinių kvėpavimo takų gleivinę.

Orą galite drėkinti prie radiatorių padėdami dubenį su vandeniu. Galima pasitelkti ir kambarinius augalus, kurie garina vandenį per savo lapus. Be abejo, galima naudoti ir oro drėkintuvus. Kai kurie iš jų net fiksuoja drėgmę kambaryje ir automatiškai įsijungia bei išsijungia.

Taip pat gydytojas A. Unikauskas pataria vengti oro gaiviklių, nes jie gali sukelti migreną ir sukelia astmos paūmėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()