Pirmoji Europos šalis legalizavo kanapes asmeniniam naudojimui: ar jos pavyzdžiu paseks ir kitos šalys?  (32)

Ši šalis tapo pirmąja Europoje, legalizavusia asmeniniam naudojimui skirtas kanapes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po balsavimo Maltos parlamente ir prezidentui pasirašius, įstatymas bus priimtas savaitgalį, anot „The Guardian“, o tai reiškia, kad vos po kelių dienų kanapių auginimas ir turėjimas asmeniniam naudojimui bus teisėtas.

18 metų ir vyresni asmenys galės turėti iki 7 gramų kanapių ir auginti iki 4 augalų namuose. Savo reikmėms namuose bus galima laikyti iki 50 gramų džiovinto šio augalo produkto.

„Dabar kyla supratimo banga, kad griežtas požiūris į kanapių vartotojus buvo neproporcingas, neteisingas ir sukėlė daug kančių žmonėms, kurie gyvena pavyzdingai“, – „The Guardian“ sakė už naująjį teisės aktą atsakingas ministras Owenas Bonnici.

Jis pridūrė, kad taikant naują metodą bus siekiama tai išspręsti išvengiant bet kokio kanapių vartojimo kriminalizavimo. Tačiau bus priimtos taisyklės, kurios sumažins žalą. Pavyzdžiui, baudos nuo 50 iki 100 eurų už iki 28 gramų laikymą ir 300-500 eurų bauda už kanapių vartojimą vaiko akivaizdoje. Jaunesniems nei 18 metų asmenims komisija rekomenduos priežiūros planą.

Manoma, kad nauji mažiausios Europos Sąjungos (ES) valstybės narės įstatymai paskatins reformuoti narkotikų įstatymus visoje Europoje. Tiesą sakant, Malta vos per plauką įveiks Liuksemburgą, kuris dar spalį pasiūlė kažką panašaus. Naują teisės aktų paketą Liuksemburgo parlamentas svarstys ateinančių metų pradžioje, o pačios priemonės galėtų įsigalioti iki 2022-ųjų pabaigos.

Kitur Europoje situacija taip pat keičiasi. Šveicarija ir Nyderlandai neseniai paskelbė apie pasiūlymus, panašius į Maltos, o Vokietija ketina sukurti teisiškai reguliuojamą rinką. Kitąmet Italijoje planuojamas referendumas dėl kanapių dekriminalizavimo.

 

Malta prisijungs prie 18 JAV valstijų, taip pat Kanados ir Meksikos, legalizavusių kanapių naudojimą asmeniniam vartojimui.

Šis galimas narkotikų įstatymų pertvarkymas visoje Europoje buvo priimtas po Jungtinių Tautų sprendimo nebepriskirti kanapių prie labiausiai priklausomybę sukeliančių ir pavojingiausių narkotikų sąrašo ir pripažinti jų terapinio vartojimo galimybes.

 

Nors kai kurie mano, kad narkotikų dekriminalizavimas yra geriausias ir saugiausias būdas kovoti su narkotikų vartojimu pramoginiais tikslais, tai vis vien turi riziką, todėl vyriausybės turi daug ką apsvarstyti.

Maltoje, anot Bonnici, buvo daug galvojama, ar apriboti kanapių, kurias galima naudoti ar auginti, stiprumą. Tačiau galiausiai jie nusprendė tam nepritarti.

„Turėjome didžiulę diskusiją viduje ir padarėme išvadą, kad jei apribosime kanapių stiprumą, THC lygį, sukursime naują juodąją rinką.“

„Ką mes turime padaryti, tai šviesti žmones ir informuoti juos kiekvieną dieną“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(7)
(52)

Komentarai (32)