[Žinios trumpai] Kai bus panika, išbandykite „5-4-3-2-1“ techniką: padeda labai greitai sugrįžti į save  ()

„5-4-3-2-1“ technikos panaudojimas padės sustabdyti panikos priepuolį, sumažinti įtampą ir padėti sau sunkią akimirką. Perskaitykite ir prisiminkite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, daugelis patiriame  stresą ir nuolatinį nerimą. Tokia ilgalaikė būsena gali išprovokuoti panikos atakų atsiradimą. Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija siūlo išbandyti labai paprastą būdą.

Vienas panikos priepuolis dar nelaikomas panikos sutrikimu, patiriant didelį nuovargį bei nervinį išsekimą, priepuoliai gali tapti nuolatiniais. Žmogui, susirgus  panikos sutrikimu, jaučiamas itin stiprus nerimas bei patiriami dažni panikos priepuoliai, kuriuos išprovokuoja ne tik stresinės situacijos. Panikos priepuolio metu žmogus jaučia didelę baimę ir beviltiškumą, todėl svarbu mokėti sau padėti. Tokiu atveju galima išbandyti „5-4-3-2-1“ techniką:

  1. Žiūrėdami į priekį, įvardinkite pirmuosius 5 dalykus, kuriuos pamatėte: jūsų rankos, žemė, dangus, siena, kėdė ir kt.
  2. Tada įvardinkite 4 dalykus, kuriuos galite jausti – pavyzdžiui, minkštas drabužis, šaltas stalas, švelni oda ir panašiai.
  3. Tada įvardinkite 3 dalykus, kuriuos girdite – greitosios pagalbos automobilio garsą, vaiko juoką, paukščių čiulbėjimą.​
  4. Tada įvardykite du kvapus, kuriuos užuodžiate – pavyzdžiui, benzino kvapą, kavos kvapą.
  5. Ir galiausiai įvardinkite 1 skonį, kurį atsimenate: arbatos skonis ir pan.

 

Tada giliai įkvėpkite ir iškvėpkite, tikėtina, kad jums pavyko susitvarkyti su savo panikos priepuoliu. Prisiminkite, panikos priepuoliai yra baisūs, bet nepavojingi. Be jokios abejonės, geriau apsilankyti ir pas gydytoją, kad įsitikintumėte, jog jūsų panikos atakos nėra nervų ar psichikos ligų simptomas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()