[Žinios trumpai] Netikėtas posūkis - Lavrovas žada leisti Ukrainai eksportuoti grūdus su viena sąlyga, Ukraina į tai pateikė savo atsakymą  ()

Rusija anksčiau skelbė, kad galėtų leisti Ukrainai eksportuoti grūdus, bet tik su sąlyga, kad Vakarai pašalintų sankcijas. Kitaip tariant, Rusija norėjo grasinti badu, nes Ukraina yra viena iš pagrindinių grūdų tiekėjų pasaulyje. Tačiau dabar Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigia, kad Rusija leis Ukrainai eksportuoti grūdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jei Kyjivas išspręs uostų užminavimo problemą, Rusijos Laivynas užtikrins netrukdomą prekinių laivų kelią į Viduržemio jūrą“, teigia Lavrovas. Tai - stiprus tono pasikeitimas, rodantis, kad galbūt pasauliui yra vilties išvengti maisto krizės. Tiesa, tie uostai užminuoti tam, kad į juos neatkeliautų rusų laivai - tai reikia įvertinti, galvojant, kodėl Rusija yra suinteresuota minų pašalinimu. Kita vertus, Rusija galbūt baiminasi, kad dėl kokių nors avarijų ar sprogimų bus apkaltinta ji, nors tai tiesiog nėra saugūs vandenys laivybai.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pateikė atsakymą - „Vienašališkų Kremliaus garantijų mums nepakanka. Reikia trečiųjų šalių, kurios užtikrintų susitarimo laikymąsi. Mums tiktų ir Jungtinių Tautų intervencija. Mums svarbiausia, kad grudai pasiektų tuos, kuriems jų reikia“. Ministras pridūrė, kad uostai turėtų būti atblokuoti per artimiausias dvi savaites, nes kitaip gresia katastrofa.

 

Trečiųjų šalių - kad ir JT - siųsti laivai padėtų užtikrinti, kad prekiniai laivai užsiima tik prekyba (tai svarbu Rusijai), o rusų karo laivai jiems nekelia grėsmės (tai svarbu Ukrainai). Jei tokia sąlyga Rusijai tinka, grūdų eksportas gali būti atnaujinamas pakankamai greitai. Rusija gali manyti, kad kitų karinių laivų buvimas Juodojoje jūroje kelia grėsmę jai, todėl įdomu, kaip šis klausimas bus išspręstas.

(52)
(2)
(50)

Komentarai ()