[Žinios trumpai] Turkija gavo tokį Ukrainos pasiūlymą, kad negalėjo atsisakyti: pasirašyta sutartis, sparčiai imasi uostų blokavimo problemos  (1)

Turkijos žemės ūkio ir miškų ūkio ministro teigimu, Ukraina dabar susiduria su grūdų eksporto jūra problema, o Turkija deda dideles pastangas, kad atblokuotų šį procesą ir bando būti tiltu tarp Kyjivo ir Maskvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija ketina pirkti ukrainietiškus grūdus su 25 % nuolaida ir pasirašė atitinkamą sutartį su Ukraina. Tai pareiškė Turkijos žemės ūkio ir miškų ūkio ministras Fahitas Kirishchi.

„Su Ukraina susitarta dėl grūdų supirkimo su 25 proc. nuolaida. Tačiau jie susiduria su saugumo ir produktų eksporto dilema ir nori, kad Turkija šiame procese veiktų kaip arbitras. Ir Rusija, ir Ukraina mumis pasitiki“, – sakė jis.

Kirishchi pridūrė, kad Ankara deda daug pastangų, kad atblokuotų Ukrainos grūdų eksportą jūra. Anot jo, Turkija bando būti tiltu tarp dviejų šalių.

„Mes sakome Ukrainai: „Galite išvežti šiuos produktus, Rusija jūsų neužpuls, kai atsidarys koridorius“, – sakė Turkijos pareigūnas.

Ukraina nerimauja, kad jei Ukrainos uostai bus išminuoti, Rusija tuo pasinaudos ir pradės puolimą iš jūros. Fahitas Kirishci sakė, kad Ankara apie tai kalbėjosi su Maskva ir prašė nevykdyti puolimo, „kol šie produktai nebus išvežti“.

Jis sakė, kad šią savaitę Turkijoje vyks du svarbūs susitikimai dėl Ukrainos grūdų tiekimo pasaulio rinkoms. Vienas iš jų vyks Stambule, kuriame dalyvaus Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir JT atstovai. Pokalbiuose bus aptartas Ukrainos grūdų gabenimo jūra stebėjimo centro sukūrimas.

 

Primename, birželio 6 dieną žiniasklaida pranešė, kad Turkija užtikrins Ukrainos grūdų eksporto iš Odesos uosto saugumą. Pagal su Kyjivu ir Maskva sutartą „kelių žemėlapį“ Turkijos kariuomenė užsiims vandenų valymu Juodojoje jūroje ir lydės laivus su produktais.

Anksčiau, birželio 3 d., Kyjivo ambasadorius Ankaroje Vasilijus Bodnaras pareiškė, kad Turkija yra tarp šalių, perkančių iš Rusijos vogtus Ukrainos grūdus. Jis taip pat paprašė Turkijos valdžios ir Interpolo padėti ištirti Ukrainos grūdų siuntas per Turkijos vandenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(77)
(5)
(72)

Komentarai (1)