Viena iš 7 pasaulyje – aiškėja priežastis, kodėl iš tikrųjų Rusija užpuolė Ukrainą: viskas dėl super svarbaus ištekliaus? (Video)  ()

Šiuo metu JAV ir sąjunginėse šalyse dedamos pastangos identifikuoti, plėtoti ir panaudoti didžiulius Ukrainos išteklius – pagrindinį metalą, labai svarbų kuriant pažangiausią Vakarų karinę technologiją, kuri taps ateities atgrasymo nuo Rusijos ir Kinijos stuburu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Titanas yra lengvas, bet tvirtas metalas, plačiai naudojamas pažangiuose kariniuose įrenginiuose, pavyzdžiui, naikintuvuose, sraigtasparniuose, karinio jūrų laivyno laivuose, tankuose, ilgo nuotolio raketose ir daugelyje kitų.

Jei Ukraina laimės, JAV ir jos sąjungininkės atsidurs pirmoje pozicijoje, kurdamos naują titano tiekimo kanalą. Tačiau jei Rusijai pavyks užgrobti šalies telkinius ir gamyklas, Maskva padidins savo pasaulinę įtaką vis labiau strateginiam ištekliui.

Gyvybiškai svarbi prekė

JAV Vidaus reikalų departamentas titaną klasifikavo kaip vieną iš 35 mineralinių žaliavų, gyvybiškai svarbių JAV ekonominiam ir nacionaliniam saugumui. Tačiau JAV vis dar importuoja daugiau nei 90 procentų savo titano rūdos, ir ne visada iš draugiškų šalių.

JAV nebelaiko porėto titano (titan sponge) nacionalinėse gynybos atsargose, o paskutinis vietinis porėto titano gamintojas buvo uždarytas 2020 m.

Porėtas titanas

Titano kempinė yra porėta titano forma, kuri susidaro pirmajame apdorojimo etape. Natūralios formos titanas yra plačiai prieinamas Žemės plutoje. Po ekstrahavimo jis apdorojamas, kad būtų pašalintas medžiagų perteklius ir paverčiamas tinkamu, nors ir brangiu, produktu.

Konversijos procesas, naudojamas su neapdorotu titanu, vadinamas Kroll procesu. Tai sudėtingas, daugiapakopis, paketinis procesas, kuriam reikalinga labai aukšta temperatūra ir specializuota įranga.

 

Kroll procesas paverčia metalo oksidą chloridu, perleidžiant metalą per itin karštą rutilą arba ilmenitą ir anglį, kad susidarytų titano tetrachloridas. Šios cheminės medžiagos atskiriamos taikant procesą, vadinamą frakciniu distiliavimu, kurio metu mišinio komponentai yra atskiriami pagal skirtingas jų virimo temperatūras.

Medžiaga, gauta naudojant Kroll procesą, yra porėtas titanas. Tada ši kempinė išplaunama arba kaitinama vakuuminiu distiliavimu, kad būtų pašalintos papildomos priemaišos. Likusios kempinėje esančios medžiagos yra kalamos, susmulkinamos, presuojamos ir išlydomos, kad būtų pašalinta dar daugiau nešvarumų.

Kitame proceso etape titano kempinė išlydoma. Tada atliekamas frakcinio distiliavimo procesu, kad būtų pašalintas skysčio perteklius, ir sumaišomas su išlydytu magniu, geležies aliuminiu, vanadžiu arba molibdenu ir argonu labai karštoje krosnyje. Šių medžiagų derinimo tikslas – suteikti titano kempinei tvirtumo ir stabilumo bei sukurti lankstų metalo lydinį.

Konvertuota titano kempinė yra paruošta gamybai. Kai kurios įmonės parduoda titano kempinę kaip gatavą produktą, o kitos pačios užbaigia konversijos procesą. Iš kempinės galima suformuoti įvairias formas, tokias kaip strypas, lakštas ar vamzdis. Tada šie produktai siunčiami į skirtingas gamyklas ir gamintojus, kad būtų sukurti gatavi produktai komerciniam naudojimui.

 

Titanas naudojamas reaktyvinių variklių, raketų, ortopedinių implantų, papuošalų ir mobiliųjų telefonų detalėms gaminti. Svarbiausios titano savybės yra mažas tankis ir aukštas atsparumo korozijai lygis. Nors ir šešis kartus brangesnis už plieną, titanas yra labai atsparus korozijai tiek jūros vandenyje, tiek chloruotame vandenyje, todėl jį pamėgo daugybė gamintojų.

Pirmą kartą titaną atrado ir dokumentavo William Gregor 1791 m. Nors išgrynintas titanas yra gana brangus, jo pagrindinė forma yra beveik visose gyvose būtybėse. Jo taip pat galima rasti uolienose, vandenyje ir dirvožemyje. Dėl jo išgavimo ir sujungimo su lydiniais procedūra tampa sudėtinga ir brangi.

Vos 7 gamintojai

Ukraina yra viena iš septynių šalių, gaminančių titano kempinę – titano metalo pagrindą. Kinija ir Rusija – ryškiausios strateginės Amerikos konkurentės – yra tarp šios grupės.

JAV geologijos tarnybos duomenimis, Kinija pernai pagamino daugiau nei 231 000 tonų titano kempinių, o tai sudaro 57 procentus pasaulio produkcijos. Toliau rikiavosi Japonija su 17 proc., Rusija – 13 proc. Kazachstanas pagamino beveik 18 000 tonų, o Ukraina – daugiau nei 4 000 tonų.

 

Maskvos energijos išteklių panaudojimas sukėlė baimę Vašingtone ir kitose NATO sostinėse, kad Kremlius vieną dieną taip pat gali sustabdyti titano eksportą, o tai sukels aviacijos ir gynybos įmonių krachą.

Vakarų priklausomybė nuo Rusijos titano reiškia, kad metalas iki šiol išvengė sankcijų, kurias Maskvai pradėjo JAV, ES ir jų sąjungininkai.

Aviacijos ir kosmoso milžinė „Boeing“ išlaiko savo bendrą įmonę su Rusijos „VSMPO-Avisma“ – didžiausia pasaulyje titano eksportuotoja, tačiau po invazijos užsakymus įšaldė. Kiti, pavyzdžiui, Europos komercinių orlaivių korporacija „Airbus“, ir toliau gauna titaną iš VSMPO.

Šaltinis, turintis žinių apie JAV gynybos pramonę, nenorėjęs būti identifikuotas, sakė „Newsweek“, kad titanas „yra pagrindinė pažeidžiama vieta“.

„Mes kalbame apie mūsų galimybes gaminti daugiau lėktuvų, mes kalbame apie mūsų galimybes gaminti amuniciją. Jie visi priklauso nuo titano, ir mes leidome sau tapti priklausomi nuo užsienio tiekėjų šiems dalykams. Rusija anksčiau buvo vienas iš tų pagrindinių tiekėjų“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(35)
(20)
(15)

Komentarai ()