Skrydžio metu sunaikinta „Amazon.com“ finansuota raketa „Blue Origin“  (0)

Viena iš konkurenčių lenktynėse dėl teisės į komercinius kosmoso skrydžius, raketa „Blue Origin“ buvo sunaikinta. Raketą projektavo bendrovė, kurią įkūrė „Amazon.com“ vadovas Džefas Bezosas (Jeff Bezos).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Komerciniams skrydžiams į kosmosą kurta raketa „Blue Origin“ praėjusią savaitę, bandomojo skrydžio metu patyrė gedimą, o Žemėje bandymą stebėję skrydžių kontrolės centro darbuotojai nusprendė skrydžio nebetęsti ir raketą sunaikinti. Bendrovės darbuotojai renka raketos nuolaužas, iš kurių mėgins nustatyti gedimo priežastis. Kente (Vašingtono valstija, JAV) įsikūrusi bendrovė „Blue Origin“ yra suprojektavusi raketą, kuri kosmoso turistus į orbitą kels ir Žemėn leisis vertikaliai. Kol kas projekto vykdytojai apie savo kūdikį viešai kalba nedaug: miglotai žinoma tiek, jog iki nepavykusio bandomojo skrydžio bendrovė lyg ir yra atlikusi keletą trumpų badomųjų skrydžių, kurių metu raketa sėkmingai ne tik vertikaliai pakilo, bet ir vertikaliai nutūpė. Nesėkme pasibaigusio praėjusios savaitės skrydžio tikslo bendrovė „Blue Origin“ neatskleidžia. Pranešama, jog raketa startavo iš privataus bendrovės kosmouosto Teksaso valstijoje. Raketa iki gedimo spėjo pasiekti 1,2 macho greitį ir pakilti į 14 km aukštį. Tuomet erdvėlaivis neprognozuotai pakeitė skrydžio trajektoriją. Kadangi buvo iškilusi grėsmė, jog raketa gali pasiekti tankiai gyvenamus rajonus, jos varikliai buvo atskirti nuo korpuso, ir jiems buvo leista nukristi.

„Skrydžio trajektorijos kampas pakito taip, kad mūsų saugumo sistemos atjungė variklius, – incidentą atsargiai komentuoja „Amazom.com“ šefas Dž. Bezosas. – Žinoma, mes norėjome ne tokios baigties. Tačiau esame nusiteikę, jog nebus lengva. „Blue Origin“ darbuotojai dirba tiesiog nuostabiai. Mes jau ruošiame patobulintą erdvėlaivio versiją.“

Dž. Bezosas, kuris pilotuojamą „Blue Origin“ skrydį (jei tik sėkmingai pavyks bandomieji bepiločiai skrydžiai) planuoja atlikti jau kitais metais, yra vienas iš trijų stambių pasaulio verslininkų, ne tik priėmusių iššūkį sukonstruoti komercinių skrydžių raketą, bet ir spėjusių nuveikti šį tą apčiuopiamo. Rimčiausi „Blue Origin“ konkurentai yra Ričardo Bransono (Richard Branson) bendrovė „Virgin Galactic“ ir „PayPal“ įkūrėjo Elono Masko (Elon Musk) bendrovė „SpaceX“.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: