„Skaitmeninė ložė“: internetą kontroliuoja 14 žmonių su 7 raktais (Video)  (0)

Tie, kurie nėra susipažinę su pasaulinio kompiuterių tinklo funkcionavimo valdymo mechanizmu, šį faktą gali palaikyti kokia nors sąmokslo teorija paremto banalaus romano siužeto dalimi. Taigi, jis skamba taip: visą internetą kontroliuoja vos 14 asmenų, disponuojančių 7 slaptais raktais. Tačiau tai – ne rašytojo vaizduotės vaisius, o tiesiog faktas, rašo „BusinessInsider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak leidinio, neseniai, dalyvaujant visiems šios „skaitmeninės ložės“ nariams, įvyko itin slaptas ritualas, kuris vadinamas „rakto ceremonija“. Šią ceremoniją atliekantys asmenys priklauso organizacijai ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), atsakingai už interneto adresų sistemos valdymą.

ICANN atsako už skaitmeninių interneto resursų adresų suteikimo politiką bei jų transliavimą į tekstinius WWW adresus, kuriuos renkame savo interneto naršyklių adresų laukeliuose. ICANN saugo atitinkamų skaičiais nurodomų adresų susiejimo su atitinkamais tekstiniais adresais lenteles. Jei kas nors kada nors gautų prieigą prie ICANN duomenų bazės, jis galėtų tiesiogine to žodžio prasme kontroliuoti internetą, sakoma pranešime.

Pavyzdžiui, galėtų nukreipti interneto vartotojus į sufalsifikuotą banko tinklalapį vietoj tikro ir gauti prieigą prie finansinių sąskaitų. Kita vertus, jei nutiktų kokia nors interneto infrastruktūrą pažeisti galinti didelio masto katastrofa, ICANN duomenų bazę tektų atkurti ar pertvarkyti.

Todėl ši organizacija rado būdą, kaip tai būtų galima padaryti neperdavus visos interneto kontrolės vienam asmeniui. ICANN atrenka 7 žmones, kurie vadinami raktų saugotojais, ir kiekvienam iš jų įteikia saugoti raktą nuo interneto. Fizinį, realų raktą. Taip pat atrenkami 7 atsarginiai rakto saugotojai, taigi, iš viso interneto kontrolės galimybė patikima 14 asmenų.

Šie fiziniai raktai atrakina skirtingose pasaulio vietose esančių bankų depozitinius seifus. Šiuose seifuose yra „flash“ atminties kortelės. Sujungus 7 tokias korteles gaunamas vadinamasis centrinis, arba karališkasis, raktas (master key). Tai kompiuterinis kodas, suteikiantis prieigą prie ICANN duomenų bazės.

Nuo 2010 metų keturis kartus per metus 7 rakto saugotojai renkasi į rakto ceremoniją, kurios metu jie generuoja naują centrinį raktą, tai yra, naują kodą. Yra žinoma, kad šios ceremonijos saugumui užtikrinti imamasi precedento neturinčių saugumo priemonių. Vos keli žurnalistai, kuriems buvo suteikta galimybė susipažinti su šiuo procesu, savo akimis matė, kaip rakto saugotojai žengia per visą eilę saugiai užrakintų šarvuotų durų su kodinėmis spynomis ir biometriniais skeneriais, kad patektų į salę, kurios sienos visiškai nepraleidžia radijo bangų. Rakto saugotojai atlieka įprastą ritualą ir po vieną išeina iš salės.

Beje, jei smalsu, galite pamatyti pirmąją 2010 m. įvykusią centrinio rakto generavimo ceremoniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(0)
(1)

Komentarai (0)