Kinija: vieno vaiko politika atžalas paverčia imperatoriais  (9)

Naujas tyrimas patvirtina spėjimą: griežta vieno vaiko politika Kinijoje apsunkina vaikų vystymąsi ir riboja jų įgūdžius, skelbia welt.de. Tyrimo autoriai skelbia, kad po vieną kinai auginami tarsi „mažieji imperatoriai“. Užaugę jie nesugeba konkuruoti, vengia rizikos ir yra mažiau savimi pasitikintys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį tyrimą atliko Australijos universitetų mokslininkai. Tyrimas aprašomas JAV mokslo žurnale „Science“.

Vieni šeimose augę vaikai yra pesimistiškesni, jautresni arba nervingesni, mažiau patikimi ir ne tokie sąžiningi nei užaugę didesnėse šeimose. Tai mokslininkai išsiaiškino ištyrę daugiau kaip 400 Pekino gyventojų. „Vieno vaiko politika Kinijos visuomenei turi didelę įtaką“, – rašoma tyrime.

Gyventojai, kuriuos tyrė mokslininkai, Kinijoje gimė prieš arba vos tik įvedus vieno vaiko politiką 1979 metais.  Mokslininkai panaudojo keletą ekonominių žaidimų, kuriuose dalyviai turėjo keistis didelėmis pinigų sumomis, investuoti ir priimti sprendimus. Taip įvertintas rizikingas elgesys, pasitikėjimas ir pasirengimas konkuruoti.

Vieno Australijos universiteto mokslininkė Lisa Cameron ir kiti tyrėjai vertino ir kitus galimus veiksnius, tokius kaip amžius, šeimyninė dalyvių padėtis, jų vystymasis Kinijos kapitalizmo metu.

Kelią nerimą

Mokslininkai pabrėžia, kad tyrimų rezultatai atspindi vieno vaiko auginimo politiką Pekine bei Kinijoje, tačiau nebūtinai dera kitose šalyse auginamiems vienturčiams.

Vieno vaiko politika Kinijoje nuogąstavimų kelia jau seniai. Bijoma, kad vienturčiai nuo didelio ir išskirtinio tėvų dėmesio auga labai išlepinti. Pastebėta, kad tokie vaikai yra labiau egocentriški ir  linkę mažiau bendrauti. Jau ilgą laiką nerimaujama, kokių įgūdžių turės po vieną užauginti vaikai.

Kaip skelbiama, šiandien vieno vaiko politika Kinijoje apima trečdalį šeimų. Išimčių turi ūkininkų bei mažumų šeimos. Susituokusiems dviems vienturčiams leidžiama auginti du vaikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (9)