Iš kur žinoti, kad itin pigūs diagnostikos įrankiai tinka jūsų automobiliui? Ką reikia žinoti apie OBD2 ir ELM327, kaip internete patikrinti suderinamumą ir kur gauti pigiausią įrangą (Video)  (9)

Galimybė patiems išsitrinti bereikšmes automobilio kompiuterio klaidas yra iš tiesų viliojanti. Tačiau įrenginių gausa iš tiesų nedžiugina. Kaip žinoti, kuris tinka tavo automobiliui? Kodėl kartais atsiliepimuose rašoma, kad naujas įrenginys mašinai netiko, nors pagal specifikacijas turėjo tikti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų pigūs diagnostikos įrenginiai yra labai viliojantys. Jei pasirodžiusi įspėjamoji lemputė nusiųs jus pas mechaniką, šis paprašys solidaus atlygio už darbą. Blogiausia tai, kad kartais tas darbas tėra klaidos ištrynimas, kai kompiuteris pastebi ką nors nereikšmingo ar sustreikuoja koks nors jutiklis. Apie tai galite sužinoti ir patys savarankiškai įsigiję diagnostikos įrenginį, kuris yra jungiamas prie OBD2 jungties.

Kas yra OBD2?

OBD2 („On-board diagnostics 2“) - tai antroji diagnostinės automobilio kompiuterio jungties versija. Viena iš dažniausių priežasčių, kodėl diagnostikos įrenginiai neveikia, yra prasta OBD2 jungtis. Kaip žinoti ar jūsų automobilis ją turi?

Na, visų pirma reikėtų prisiminti jo pagaminimo metus. Daugelis automobilių, pagamintų po 1996 metų turi OBD2 jungtis. Pagal reikalavimus šios jungtys turi būti įrengtos netoli vairo, salone (nors yra kelios išimtys). Dažniausiai OBD2 jungtį rasite pirštinių skyrelyje arba po vairu. OBD2 jungtis atrodo šitaip:

Visgi, kai kurie automobiliai turi A, o kiti - B tipo OBD2 jungtis. Kuo jos skiriasi? OBD2 lizdas turi 16 anglų ir ilgą griovelį tarp jų. B tipo OBD2 lizdo griovelis yra pertrauktas nedidelės plastikinės pertvaros. Tai reiškia, kad B tipo kištukai tinka A tipo lizdams, bet A tipo kištukai netinka B tipo OBD2 lizdams. Tačiau tikėtina, kad jūsų automobilis turi įprastą OBD2 A tipo jungtį - jos skirtos 12 V sistemoms, kai B tipo jungtys yra skirtos 24 V sistemoms.

Geriausias būdas sužinoti, ar jūsų automobiliui tinka įprasti OBD2 diagnostikos įrankiai, yra pasitikrinti vartotojo vadove - ten viskas parašyta. Jei jūsų automobilis yra pagamintas Europoje, gali būti, kad diagnostinė jungtis bus nurodyta kaip EOBD - tai tik kitas OBD2 pavadinimas, nors klaidų kodai ir skiriasi. Jei tikrai norite įsitikinti savo automobilio suderinamumu su OBD2 jungtimi, siūlome išbandyti šį puslapį.

Tačiau  net jei viską patikrinsite, yra tikimybė, kad pigus diagnostikos prietaisas tiesiog neveiks - taip nutinka todėl, kad kai kurių markių automobiliai turi įvairių subtilybių, o pigiausių diagnostikos prietaisų gamintojai neturi lėšų (ar tiesiog nenori) atlikti išsamių bandymų. Todėl geriausia pirkti populiariausius ir geriausiai vertinamus prietaisus.

Kas yra ELM327?

ELM327 yra programinė įranka, kuri leidžia nuskaityti klaidas per OBD2 jungtį. Kitaip tariant, ELM327 yra sąsaja ar aplinka, kurioje jums bus parodytos automobilio kompiuteryje išsaugotos klaidos. ELM327 yra patentuota programinė įranga, tačiau šį sutrumpinimą dabar naudoja daugybė gamintojų, savo sąsajoms apibūdinti. Todėl pirkdami kelis ELM327 prietaisus iš Kinijos nesitikėkite, kad jie bus vienodi.

Gearbest parduotuvė turi visą galybę automobilinės diagnostikos įrenginių ir visi jie yra labai pigūs. Tai nėra profesionali įranga, todėl jos taip vertinti ir nereikėtų, tačiau atsiliepimai ir apžvalgos rodo, kad ji veikia visai gerai. Tuo labiau, kad nedidelė kaina tikrai vilioja išbandyti. Mes jau rašėme apie „Jtron“ siūlomą ELM327 - jis turi ir kompaktinį diską su reikalingomis instrukcijomis ir programine įranga, o veikia štai taip:

Visai neseniai anonsuotas jo konkurentas „Vgate ELM327“, turintis kiek daugiau galimybių ir funkcijų. 

Šis prietaisas prie išmaniojo telefono prisijungia „Bluetooth“ ryšiu, leidžia pamatyti ir ištrinti klaidas bei realiu laiku stebėti automobilio parametrus. Pavyzdžiui, prijungę įrenginį programėlėje išvysite tuo metu naudojamas arklio galias, 0-100 km/h laiką, įsiurbiamo oro ir aušinimo skysčio temperatūrą bei daugybę kitų duomenų, kuriuos tik pateiks jūsų automobilio kompiuteris. „Vgate ELM327“ kainuoja €4,25, o trumpas jo išbandymas štai čia:

Tai patys pigiausi ir nuo išmanaus telefono priklausomi diagnostikos įrenginiai. Tačiau yra ir rimtesnių, tik jų kaina jau didesnė. Pavyzdžiui, jau rašėme apie itin gerai pirkėjų vertinamą (4.91 reitingas iš 5, balsavo 51 pirkėjas) ir visiškai savarankiškai veikiančią automobilių diagnostikos įrankį „MAUTOPHIX OBDMATE O123“ - jokių baterijų, jokio telefono, dirba su daugeliu automobilių, rodo parametrus, klaidas ir bendrą sistemos būseną. Bet „AUTOPHIX OBDMATE OM123“ jau kainuoja €21.90, tad pasibandymams maloniau yra per telefoną jungiama ELM327 įranga. 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(19)
(4)

Komentarai (9)