„Huawei“ pagauti sukčiaujant: iš tikro telefonai nėra tokie spartūs, kaip rodo testai?  (4)

Išaiškėjo, kad Kinijos įmonė „Huawei“ apgaulingai optimizavo savo aukščiausio lygio išmaniuosius telefonus taip, kad jie našumo matavimo testuose rodytų aukštesnius rezultatus nei įprastinio naudojimo atveju, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologijų naujienų šaltinis „AnandTech“ skelbė, kad „Huawei P20“ serijos įrenginiai užprogramuoti maksimizuoti našumą pastebėjus, kad įjungta populiari našumo matavimo programėlė „3DMark“.

Įmonė, leidžianti „3DMark“ programėlę, patvirtino, kad žurnalistų pateikiama informacija yra teisinga ir pažadėjo iš savo spartos reitingų pašalinti „Huawei P20“ ir dar tris „Huawei“ įrenginius („P20 Pro“, „Nova 3“, „Honor Play“), kuriuose taikomas identiškas spartos padidinimo mechanizmas.

Komentare, pateiktame leidiniui „Android Authority“, „Huawei“ taip pat patvirtino, kad taikoma tokia praktika. Oficialiai aiškinama, kad telefonai yra sukurti taip, kad jų našumas būtų koreguojamas priklausomai nuo to, kokia programėlė yra naudojama.

Tačiau tai, kaip „Huawei“ suprogramavo tokį našumo koregavimo būdą, yra neleistina. Šiaip yra pageidautina, kad telefonai koreguotų savo našumą tipinėje darbo aplinkoje, reaguodami į krūvį procesoriams, tačiau nepageidautina, kad našumas būtų koreguojamas reaguojant specifiškai į našumo matavimo programėlės įjungimą. O panašu, kad būtent tai ir padarė „Huawei“, tvirtina „3DMark“ programėlę kuriančios bendrovės UL atstovai.

Kuomet „Huawei“ telefonų našumas UL specialistų buvo matuojamas vidine „3DMark“ programėlės versija, kurios pavadinimo telefonai atpažinti nesugebėjo, testų rezultatai buvo prastesni. Tai yra ženklas, kad iš tiesų našumo reguliavimas patikimas ne kokiams nors dirbtiniam intelektui, identifikuojančiam didesnio našumo poreikį, o našumo testo rezultatai negali būti naudojami kaip indikatorius, kokiu našumu telefonas veiktų naudojantis bet kokiomis kitomis programėlėmis, kurios nesusilaukė specifinio „Huawei“ programuotojų dėmesio.

Už tai UL nubaudė „Huawei“: iš „3DMark“ našumo reitingų buvo pašalinti minėti „Huawei“ telefonai, o savo svetainėje viešai paskelbė, kad „gamintojas nesilaikė UL našumo matavimo taisyklių“.

Teisingumo dėlei reikėtų pažymėti, kad „Huawei“ yra toli gražu ne pirma įmonė, pričiupta klaidinant vartotojus dėl savo įrangos našumo. 2013 metų už rankos buvo pagauti „Samsung“, praėjusiais metais tą patį darė ir „OnePlus“. Bet ši situacija yra itin nemaloni „Huawei“ dar ir dėl to, kad praėjusią savaitę „Huawei“ buvo pagauti pateikus veidrodiniu fotoaparatu darytą nuotrauką kaip jų gaminto išmaniojo telefono kadrą.

Kiek tai svarbu?

Panašu, kad nors tokios praktikos negalima vadinti sąžininga, telefonų pirkėjams ji nelabai terūpi. Telefonų našumą demonstruojantys skaičiukai gal ir gali paleisti seiles kai kuriems technikos mylėtojams, tačiau su tikrąja telefono naudojimo patirtimi toks išmatuotas našumas ne visada koreliuoja. Pagal šiuos skaičius galima būtų spręsti, kaip telefonas veikia esant dideliam krūviui (pvz., žaidžiant žaidimus), tačiau tą geriau patikrinti tiesiog pasileidus dominantį žaidimą ir išmėginus jo veikimą.

Tokį ryšio tarp našumo testų rezultatų ir tikrosios patirties silpnumą oficialiame savo pareiškime pabrėžia ir „Huawei“. „Įmonė visada teikia pirmenybę vartotojo patirčiai, o ne aukštų našumo testų rezultatų – ypač dėl to, kad nėra tiesioginio ryšio tarp testų rezultatų ir vartotojo patirties“, - rašoma pranešime. Bet, nepaisant tokio suvokimo, programuotojai nesusilaukė ir įdiegė sukčiavimo režimą.

Svarbiau yra tai, kad „Huawei“ viešai tvirtina, jog jų telefonuose įdiegti dirbtinio intelekto algoritmai patys optimizuoja našumą priklausomai nuo to, kokia programėlė yra įjungta, o šis atvejis aiškiai parodė, kad taip nėra. Jeigu našumą reguliuotų dirbtinis intelektas, tai jo padidinimas atliekant našumo testą būtų sąžiningas, nes tokio paties našumo būtų galima tikėtis ir žaidžiant žaidimus ar atliekant kitokias telefonui sudėtingas užduotis. Šiuo atveju įrodyta ne tik tai, kad „Huawei“ sukčiauja, bet ir tai, kad jų telefonų dirbtinis intelektas nesugeba atlikti to, kas žadama oficialiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(3)
(31)

Komentarai (4)