[Žinios trumpai] Afrikos šalys susidūrė su dilema dėl Ukrainos: nuo to, kurią pusę pasirinks, priklauso milijonai gyvybių  (1)

Situaciją su ukrainietiškais produktais, anot žurnalistų, blogina žemyne gresiantis badas ir smarkiai išaugusios maisto kainos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija bando parduoti vogtus Ukrainos grūdus nuo sausros smarkiai nukentėjusioms Afrikos šalims.

Taip teigiama amerikiečių „The New York Times“ leidinio medžiagoje.

Žurnalistai pastebi, kad JAV gegužės viduryje išsiuntė įspėjimą 14 šalių, kad Rusijos krovininiai laivai iš uostų išplaukia su vogtais Ukrainos grūdais. Pranešime iš karto įvardijami trys laivai, kurie gali būti tiesiogiai susiję su maisto vagyste.

Anot „The NYT“, JAV įspėjimas tik pablogino padėtį Afrikos šalyse, kurios dėl didžiulės sausros yra ant bado slenksčio. Viena vertus, jos gali paremti RF ginkluotųjų pajėgų karo nusikaltimus Ukrainoje ir sukelti rimto Vakarų sąjungininko pasipiktinimą, o kita vertus, jos gali atsisakyti pigaus maisto krizės metu ir staigiai išaugus kviečių kainoms.

Penktadienį, birželio 4 d., Afrikos Sąjungos vadovas, Senegalo prezidentas Macky Sall atvyko į Rusiją, kur susitiko su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, bandydamas derėtis dėl grūdų tiekimo. Vakarų žurnalistai tvirtina, kad šis vizitas Kremliui tik į naudą, nes gali sukelti nesutarimų dėl bendros pasaulio nuomonės dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų invazijos į Ukrainą.

 

Tuo pat metu nemažai Afrikos šalių dėl Rusijos ir Ukrainos karo ir sankcijų Kremliui Vakarų poziciją vertina prieštaringai, nes jos priklauso ne tik nuo maisto, bet ir nuo ginklų tiekimo iš Maskvos. Padėtį apsunkina ir didžiulė sausra, dėl kurios žemyne ​​gali kilti badas.

Tarptautinio strateginių studijų instituto HORN direktorius Hassanas Hannenje perspėja, kad Afrikos šalys vargu ar dvejos pirkti Rusijos tiekiamus grūdus, nes joms nerūpi maisto kilmė.

„Tai nėra dilema. Afrikiečiams nerūpi, iš kur jie gauna maistą, ir jei kas nors dėl to moralizuoja, jis klysta. Maisto poreikis yra toks aštrus, kad jiems nereikia apie tai diskutuoti“, – tęsė Kenijos ekspertas.

 

Anot jo, Afrikos šalys gali atsisakyti pirkti vogtus Ukrainos grūdus, jei Vakarai joms pasiūlys alternatyvą. H. Hannenje perspėja, kad JAV „isterija“ ir naujos sankcijos tik pastūmės valstybes į Rusijos glėbį.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siūlė Ukrainai eksportuoti grūdus per Baltarusiją arba okupuotus Azovo jūros uostus. Kremliaus vadovas taip pat neigė kaltinimus ukrainietiško maisto vagyste ir paragino Vakarų šalis panaikinti sankcijas Rusijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(5)
(-4)

Komentarai (1)