[Žinios trumpai] Kinijoje žaibiškai plinta naujasis Langya virusas: potencialus mirtingumas nuo 40 iki 75 proc., skelbiami simptomai ir bendra situacija  ()

Kinijos sveikatos apsaugos pareigūnai stebi naujo viruso, kuris buvo aptiktas kelioms dešimtims žmonių, plitimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taivano ligų kontrolės centrai (CDC) sekmadienį pranešė, kad stebi naujus pokyčius, susijusius su nauja liga, vadinama Langya henipavirus (LayV), kuri pirmą kartą buvo aptikta 2018 m.

Kol kas, pasak centro, pastarosiomis savaitėmis Kinijoje virusas buvo patvirtintas 35 asmenims, pranešė „Focus Taiwan“.

Buvo pranešta apie atvejus iš Šandongo ir Henano provincijų, kurios turi jūros sieną su Taivanu ir yra šiaurės rytų Kinijoje. Taivano CDC pažadėjo pradėti kurti Langya viruso sekimo ir jo genomo sekos nustatymo procedūras, o pastarasis turėtų būti paruoštas per savaitę.

Nė vienas iš 35 žinomų pacientų neturėjo artimo kontakto vienas su kitu arba nebuvo nustatytas bendras sąlyčio taškas, o tai rodo, kad šiuo metu virusas žmonėms išplito žabiškai. Taip pat žinoma, kad virusas randamas tam tikruose gyvūnuose, pavyzdžiui, kirstukuose.

Kol kas nežinoma, ar šiuo metu virusas plinta dėl gyvūnų pernešimo, tačiau Kinijos valdžia vis dar ragina būti atsargiems. Informacija yra tokia ankstyva, kad taip pat neaišku, ar virusas gali būti perduodamas žmogus žmogui, nors ankstesni pranešimai rodo, kad taip yra.

Pareigūnai taip pat ketina bendradarbiauti su Žemės ūkio taryba, siekdami nustatyti, ar virusas rastas gyviuose, kilusiuose iš Henano ir Šandongo.

Tipiški simptomai buvo karščiavimas, nuovargis, kosulys, apetito praradimas, raumenų skausmas, pykinimas, galvos skausmas ir vėmimas. Sunkesniais atvejais pacientams sumažėjo baltųjų kraujo kūnelių, sumažėjo trombocitų skaičius, nustatytas kepenų ir inkstų nepakankamumas. Kol kas apie mirtis nepranešta.

 

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, henipavirusų šeima, kuriai priklauso ši nauja padermė, yra priskiriama 4 biologinio saugumo lygio virusams, o mirtingumas gali svyruoti nuo 40 iki 75 proc. Kaip pažymėjo „Global Times“, tai gerokai viršija koronavirusų , kuriems priklauso COVID-19, mirštamumą.

Šiuo metu vakcinų nuo henipaviruso nėra. Vienintelis gydymas, kurį gali suteikti gydytojai ir medicinos specialistai, yra palaikomoji įvairių simptomų priežiūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(6)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: