Prasidės orkų medžioklė iš kosmoso: už „Bayraktar“ skirtus pinigus Ukraina įsigijo aukščiausio lygio palydovą (Foto)  ()

Suomijos bendrovė suteiks prieigą prie savo SAR palydovo duomenų, kurie leis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms gauti radiolokacinius palydovinius vaizdus iš svarbiausių vietų su dideliu pakartotinių apsilankymų dažnumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos technologijų įmonė ICEYE suteiks Ukrainos vyriausybei visas vieno iš savo kosminio palydovo, kuris jau yra orbitoje, naudojimo galimybes. Taigi Ukrainos ginkluotosios pajėgos galės gauti kritinių vietų vaizdus iš kosmoso. Sutartis pasirašyta su Sergijaus Prytulos labdaros fondu.

Apie tai pranešta ICEYE svetainėje.

ICEYE teigia, kad pagal susitarimą bendrovė perduos naudoti Ukrainos vyriausybei visas vieno savo SAR (sintezuotosios diafragmos radiolokatorius) palydovo, kuris jau yra orbitoje, pajėgumus. SAR palydovą valdys ICEYE.

„Šiuo susitarimu ICEYE tęsia savo pastangas teikti Ukrainai objektyvius duomenis ir technologinę paramą“, – sakė ICEYE generalinis direktorius Rafałas Modzewskis.

Be to, ICEYE parodė palydovinį Krymo tilto vaizdą.

Kaip savo vaizdo įraše sakė Sergijus Prytula, prieiga prie palydovo buvo gauta dėl ukrainiečių surinktų 600 mln. grivinų atakos dronams „Bayraktar“, bet kuriuos Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė nemokamai perduoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

 

Anot jo, sutartis pasirašyta atsižvelgiant į tai, kad Ukrainos kariškiai turės prieigą prie ICEYE palydovų vaizdų iš kosmoso duomenų bazės. Ukraina šią prieigą turės ilgiau nei vienerius metus. Dabar ginkluotosios pajėgos galės greitai gauti aukštos kokybės palydovinius vaizdus, ​​kurie padės skubiai planuoti operacijas.

Pagrindinės žvalgybos valdybos atstovas spaudai Andrejus Jusovas žurnalistams sakė, kad prieiga prie palydovo padidintų žvalgybos pareigūnų galimybes. Anot jo, prieš tai Ukraina su partneriais aktyviai keitėsi įvairia informacija, tarp jų ir palydoviniais vaizdais.

„Taip, žinoma, mes turėjome tokius duomenis, įskaitant ir savo. Tačiau pagalbos reikia, nes ji padidina mūsų galimybes. Tai tikrai yra pliusas“, – sakė jis komentare „Hromadske“.

 

ICEYE yra Suomijos mikropalydovų kompanija. Ji buvo įkurta 2014 m. kaip Aalto universiteto Radiotechnologijos fakulteto antrinė įmonė ir yra Suomijos Espo mieste.

ICEYE teigia, kad skirtingai nei tradiciniai stebėjimo palydovai, bendrovės maži radarų vaizdavimo palydovai gali pateikti didelės raiškos Žemės vaizdus dieną, naktį ir pro debesis. Įrenginiai gali fotografuoti keletą kartų per dieną, kad būtų priimti svarbūs sprendimai.

Iki šiol ICEYE sėkmingai paleido 21 palydovą ir valdo didžiausią pasaulyje komercinių SAR palydovų parką.

Rugpjūčio 16 dieną palydovinės nuotraukos parodė, kaip po sprogimų atrodo amunicijos sandėlis Kryme. Medžiagoje matyti, kad po sprogimų praktiškai nieko neliko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(67)
(0)
(67)

Komentarai ()