Kinija pristatė erdvėlaivį, įtartinai panašų į „SpaceX“ įrenginį (Foto, Video)  ()

Jei mėgdžiojimą būtų galima vadinti nuoširdžiausia liaupsinimo forma, „SpaceX“ turbūt būtų labai patenkinti Kinijos kosmoso programa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalies raketų nešėjų technologijų akademijos (CALT) prezidentas Wangas Xiaojunas šio mėnesio pradžioje pristatė dviejų pakopų metano-suskystinto deguonies paleidimo sistemos koncepciją, kuri, kaip nurodė „SpaceNews“, atrodė įtartinai pažįstama.

Skaidrėse naudojamose nuotraukose matomas erdvėlaivis buvo labai panašūs į „SpaceX“ erdvėlaivį „Starship“. Tačiau yra ir skirtumų. CALT paleidimo sistema skirta į žemą Žemės orbitą iškelti apie 20 tonų, o „SpaceX“ erdvėlaivio tikslas – iškelti net 100 tonų. Be to, kaip nurodo „SpaceNews“, skiriasi ir variklių traukos generavimo būdai.

„Mars Express“

Trumpai tariant, egzistuoja labai didelė tikimybė, jog CALT pasuko trumpiausiu keliu, kad galėtų pademonstruoti labai ankstyvą savo planuojamos metano-suskystinto deguonies paleidimo sistemos versiją.

Pavyzdys: CALT doktorantūros studentai taip pat pademonstravo sunkiąją nešančiąją raketą „Mars Express“, galinčią pasiekti Marso paviršių. Gana primityvioje animacijoje parodytas erdvėlaivis, kuris nė iš tolo nepanašus į „SpaceX“ erdvėlaivį „Starship“ – galbūt tik šiek tiek, nes yra ilgas ir smailus.

 

Akademija nemažai dėmesio skiria pakartotiniam panaudojimui ir prieinamumui – tikslui, kurį be „SpaceX“ ir NASA pradeda įgyvendinti vis daugiau kosmoso programų.

„SpaceX“ – raketų pakopų atkūrimo ir pakartotinio panaudojimo pradininkė, ypač kai kalbama apie jos pagrindinę raketą „Falcon 9“.

Dabar jų pavyzdžiu nori pasekti ir daugiau šalių. Tarp jų ir Europos „ArianeGroup“, kuri praėjusiais metais paskelbė apie daugkartinio naudojimo mini raketą-nešėją.

 

Rusijos kosmoso korporacija „Roscosmos“ 2020 m. liepą taip pat pademonstravo daugkartinio naudojimo raketos „Amur“ dizainą. Ši raketa – akivaizdi „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ kopija.

„Tai žingsnis teisinga linkme, bet iki 2026 m. jie turėtų siekti visiško daugkartinio naudojimo“, – tuomet „Twitter“ platformoje rašė Elonas Muskas.

Parengta pagal „Futurism“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()