„Bloomberg“ skelbia gudrią schemą, kaip Rusija gauna Vakarų elektroniką karo mašinoms – slapta padeda dvi NVS šalys: neįtikėtina ką jos perka  ()

Geriausias dalykas, kurį daro rusų okupantai, yra sugalvoti naujų būdų, kaip pavogti skalbimo mašinas ir kitus buitinius prietaisus iš civilizuotų žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaimyninės Rusijos Federacijos šalys 2022 metais tiesiogine prasme padidino buitinės technikos, kurioje gali būti dvejopos paskirties elektronikos – skalbimo mašinų, šaldytuvų, elektrinių pientraukių ir kitų prietaisų, importo apimtį.

Tada ši įranga „klaidžioja“ tiesiai į Rusijos Federacijos teritoriją, o tai dar viena Kremliaus „schema“ nelegaliai gabenti elektroniką karinės technikos gamybai. Apie tai rašoma „Bloomberg“ leidinyje.

Leidinyje pateikiama tokia statistika. Armėnija 2022 metais net 3 kartus padidino elektrinių pientraukių importą ir tai nepaisant to, kad gimstamumas šioje šalyje sumažėjo 4,3 %. Kazachstanas tokių prekių importą padidino net 633 %, nepaisant to, kad gimstamumas sumažėjo 8,4 %.

Įdomu tai, kad tuo pat metu Rusijos Federacija taip pat beveik 2 kartus padidino pientraukių importą iš Kazachstano, nors problemų kyla ir dėl rusų gimstamumo.

Dar viena anomalija – iki 2022-ųjų Armėnija šaldytuvų iš ES apskritai neimportavo, o šiais metais tokios įrangos įsigijo už 7 mln. eurų. 2021 metais Rusija buitinės technikos iš Kazachstano apskritai neimportavo, o šiemet rusai įvežė šaldytuvų ir skalbimo mašinų už beveik 20 mln. eurų.

„Bloomberg“ autoriai pabrėžia, kad šie skaičiai gali būti toli gražu nebaigtiniai: Rusija, Armėnija ir Kazachstanas formaliai yra susijungusios į bendrą muitų erdvę, tad šios šalys gali tiesiog „neatspindėti“ prekybos apyvartos skaičiais.

Jeigu tokie anomalūs buitinės technikos pirkimai tėra Kremliaus „schema“, kaip apeiti Vakarų sankcijas, siekiant savo gynybos pramonei gauti dvejopos paskirties elektronikos, tai juo labiau logiška, kad rusai tokius pristatymus vykdys kuo labiau įslaptintus.

 

Iš pirmo žvilgsnio visa tai atrodo kaip tik korporacinė paranoja, nes čia kalbama apie „tik“ anomalius namų šeimininkių ir jaunų mamų naudojamų namų apyvokos prekių pristatymus. Tačiau bėda ta, kad Vakarų analitikai vėliau pagrobtų Rusijos ginklų elementuose randa komponentų iš tokių „nekaltų“ buities prekių.

Pavyzdžiui, 2022 metų rugpjūtį Karališkasis strateginių studijų institutas (RUSI) paskelbė tyrimą, kurio pagrindinė tezė yra tokia. 27 „raktinėse“ rusų ginklų sistemose buvo rasta daugiau nei 450 užsienyje pagamintų elementų, kurie buvo importuoti specialiai iš JAV ir kitų Kremliui sankcijas įvedusių Vakarų šalių.

 

Yra dar viena „spraga“, kuria rasistai gali apeiti Vakarų sankcijas. Šiuo metu pasaulyje labai trūksta puslaidininkių, reikalingų elektronikos, taip pat ir buitinės, gamybai. Atsižvelgdami į tai, daugelis pasaulio gamintojų pradėjo tiesiogine to žodžio prasme „kanibalizuoti“ seną buitinę techniką (akivaizdu, kad iš sąvartynų), siekdami užtikrinti elektronikos tiekimo tvarumą. Šiuo metu į „tiekimo grandinę“ gali „įsibrauti“ ir rusai su savo sankcijų apėjimo „schemomis“.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir ES vadovybė dalijasi vertinimu, kad Rusija naudoja buitinę techniką kaip elektronikos „šaltinį“ savo karinei įrangai. Todėl Vakarai kitą sankcijų paketą suformuos taip, kad rusams būtų žymiai sunkiau gauti „dvejopos paskirties“ elektronikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(7)
(50)

Komentarai ()