Kaip prokremliška NATO valstybė saugojo Lietuvos dangų – štai kaip baigėsi „kova“ su Rusijos karo lėktuvais  ()

Portalas „European Defense Review“ pasakojo, kaip 4 Vengrijos karinių oro pajėgų naikintuvų JAS 39 „Gripen“ dalinys 4 mėnesius budėjo NATO „oro policijos“ misijoje Lietuvos padangėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo autoriai savo pristatymą pradeda tokiu skaičiumi: per keturis mėnesius vengrų „Gripen“ iš viso atliko 225 skrydžius ir iš viso išskraidė 275 skrydžio valandas. Tuo pačiu metu dėl aliarmo buvo atlikta 18 skrydžių, nes netoliese skrido Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvai. Tai kartu parodo, kaip aktyviai Rusijos aviacija šiuo metu dalyvauja kare prieš Ukrainą.

Publikacijos autoriai nenurodo su kokiais konkrečiais Rusijos lėktuvų tipais „susidūrė“ vengrų JAS 39 „Gripen“. Bet nurodoma, kad tokie „kontaktai“ leido atnaujinti duomenis, reikalingus efektyviam radioelektroniniam karui prieš Rusijos Federacijos oro pajėgas.

Iš viso Vengrijos oro pajėgos dislokavo 78 karius aptarnauti keturis JAS 39 „Gripen“. Septyni iš jų – lakūnai: dalinio vadas, du lakūnai „budi“ ir du „ilsisi“, o kiti du pilotai baigia kovinio rengimo programą.

Techninį personalą sudaro 25 žmonės, pusė jų ruošia lėktuvus kilimui, kita pusė taiso aptiktus gedimus. Sugedus varikliui ar kitam posistemiui, lėktuvas turėjo būti išsiųstas į pagrindinę bazę. Jei gedimas buvo „paprastesnio“ pobūdžio, jis buvo taisomas tiesiai Lietuvos aviacijos bazėje Šauliuose.

 

Norint paruošti „Gripen“ išvykimui, buvo pasitelkti tik du technikai, kurie dirbo pagal Švedijos oro pajėgų reglamentus, surašytus darbui „lauko sąlygomis“. Publikacijos autoriai nenurodo, ar vengrai turėjo siųsti savo JAS 39 Gripen „namo“ remontui.

Standartinę patruliavimo misijų kovinę apkrovą sudarė dvi AIM-120 AMRAAM raketos, dvi trumpojo nuotolio AIM-9 raketos, pilna amunicija „Mauser BK-27“ kulkosvaidžiui (120 šovinių) , pasirinktinai – išorinis degalų bakas po centriniu pilonu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(7)
(9)

Komentarai ()