Kaip vaistų nuo vėžio tyrimai įtakoja farmacijos kompanijų akcijas?  (8)

Pasaulyje nuolat kuriami nauji vėžio diagnostikos testai, bandant nustatyti kuo ankstyvesnes ligos stadijas. Tačiau išplitusiai ligai gydyti efektyvių vaistų vis dar nėra. Todėl nenuostabu, kad vos tik rinkoje pasigirsta žinių apie galimą šios srities "proveržį" (nebūtinai realų), jas paskelbusios kompanijos akcijos dažniausiai pakyla net visuotinio nuosmukio atveju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pavyzdį galima pateikti keletą pastarojo meto pavyzdžių. JAV kasmet yra diagnozuojama 192000 prostatos vėžio atvejų, kasmet nuo šio vėžio čia miršta apie 27000 žmonių. Šiaip tai nėra pati agresyviausia vėžio forma, tačiau išplitusiai ligai gydyti reikalingi nauji efektyvūs būdai. Todėl visai nenuostabu, kad kompanijai "Medarex" birželio 21 dieną paskelbus naujieną apie "galimą prostatos vėžio žudiką", jos akcijų vertė vos per vieną dieną padidėjo 12.50%. Ko tokiam akcijų šuoliui prireikė? Kompanijos išplatintame spaudos pranešime buvo teigiama, jog dviems asmenims, kurie sirgo chirurgiškai nepagydoma prostatos vėžio stadija, pradėjo sparčiai gyti jiems skyrus vos vieną "Medarex" sukurto eksperimentinio vaisto Ipilimumabo dozę (kodiniu pavadinimu šis vaistas dar žinomas kaip MDX-010 arba MDX-101). Taip pat paminėta, jog "gydymo rezultatai viršijo visus gydytojų lūkesčius, ir kad tai yra jų ilgai lauktas Šventasis Gralis". Kad ir kokia būtų tikrovė, vaisto efektyvumas nėra pagrįstas plataus masto klinikinėmis studijomis, todėl akivaizdu, jog akcijų šuolį įtakojo gudrus "žaidimas" žmonių ir visos rinkos lūkesčiais. Tačiau kas žino, gal vaistas bus išties veiksmingas? Notingeme (Didžioji Britanija) įsikūrusi vaistus nuo vėžio kurianti kompanija "Scancell Holdings Plc" neseniai paskelbė apie tai, jog jie iš "Cancer Research Technology Ltd" gavo licenziją naudoti savo sukurtą žmogaus antikūnį 105AD7 plėtojant jų pagrindu veikiančius naujus priešvėžinius vaistus. To pakako, kad įmonės akcijų vertė per trejetą dienų šoktelėtų 7 procentais. Žinoma, šuolis nėra toks didelis, kaip kad "Medarex" atveju, tačiau 105AD7 antikūnis dar nėra galutinis produktas. Tiesa, klinikinių tyrimų metu buvo nustatyta, jog jis pasižymi daline sėkme gydant osteosarkomą (kaulų vėžį), o jo pagrindu gaminamas "Scancell" pažangiausias produktas SCIB1 jau bandomas I ir II fazės klinikinėse studijose.

Norvegijos mokslininkas Kristianas Bergas, dirbantis Oslo Radium ligoninės Vėžio tyrimų centre, sukūrė vaistą "Amphinex". Jame naudojama speciali cheminė medžiaga, reaguojanti į tam tikro bangos ilgio šviesą ir taip padedanti kitokio tipo chemoterapijoms sunaikinti vėžio ląsteles. Londono universitetinio koledžo ligoninėje atlikti tyrimai su 11 pacientų, ir, kaip teigia tyrimo autoriai, rezultatai buvo "pritrenkiantys": visiškai išgijo visi 11 pacientų.

Su tokiais rezultatais nėra sudėtinga įtikinti verslo atstovus investuoti į biotechnologijų kompanijas. Iškart po to Norvegijos milijardierius Erikas Mustas ir finansininkas Erikas Engebretsenas birželį nupirko visas "Amphinex" gaminimo teises turinčios kompanijos "PCI Biotech Holding ASA" akcijas. Vėliau savo interviu Mustas sakė: "Aš tikiu technologija ir tikiu žmonėmis". "Mes tokio pirkimo nesiimtume, jei nesitikėtume, jog investicijos per trejus metus patrigubės", pridūrė Engebretsenas, vadovaujantis Oslo investiciniam fondui "Gezina AS".

Eksperimentiniai vaistai, kuriuos kuria tokios Norvegijos kompanijos kaip PCI, "Norwegian Algeta ASA" ir "Calvis Pharma ASA", pasižymi gebėjimu traukti tarptautinį susidomėjimą. "Algeta" kuria vaistą alfaradiną (Alpharadin), kuris veikia į kaulus išplitusį vėžį ir nekenkia sveikiems audiniams. Prieš metus visas teises į šį eksperimentinį medikamentą įsigijo Vokietijos koncernas "Bayer AG". Pirkinio kaina - 800 milijonų dolerių. Po tokio įsigijimo "Algeta" akcijų vertė padvigubėjo.

Analogiška situacija buvo ir su Osle įsikūrusia kompanija "Calvis", kuri kuria specialiai kasos vėžiui gydyti naudojamus vaistus. Praėjusį lapkritį teises į šį vaistą už 380 milijonų dolerių įsigijo JAV kompanija "American Clovis Oncology Inc.".

"Masterforex-V Akademijos" teigimu, pasauliniai atradimai gali daryti lemiamą įtaką kompanijos akcijų vertei. Kaip pavyzdį šis šaltinis pateikia kompanijos "Pfizer" akcijų kitimo analizę. Esant bendram "Pfizer" akcijų kainos kritimui, grafike (trečioji iliustracija) jau pastebima kilimo pradžia, kurią galima sutapatinti su potencialiu vertės didėjimu, paskelbus apie globalios reikšmės farmacinį pasiekimą. Tokiu atveju galimi du scenarijai: 1) jei toks atradimas išties įvyksta, gali prasidėti ilgalaikis akcijų vertės kilimas (trečioji iliustracija, punktyrinė linija); 2) Tačiau negalima atmesti ir antro varianto. Jei atradimas nepasitvirtina, tyrimų rezultatai nebus sėkmingi, akcijos ir toliau pigs ir praras savo vertę.

Bet kuriuo atveju, onkologijos srities farmacijos kompanijų akcijų vertė svyruoja palyginti smarkiai, ir neabejotinai daug reikšmės šiam procesui turi žmogaus lūkesčių tenkinimas. Svarbu tik, kad šie lūkesčiai nebūtų eksploatuojami žmonių sveikatos sąskaita.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)