Bevielis ryšys ir žmogaus sveikata: poveikis yra, tačiau koks - Lietuvos mokslininkų nuomonės išsiskyrė  (22)

Bevielio interneto, kaip ir mobiliųjų telefonų, naudojimas kenkia žmogaus sveikatai, sako habilituotas fizinių mokslų daktaras, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys Jonas Grigas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kai mes naudojame bevielį internetą, kompiuteriuose yra generatorius, kuris skleidžia spinduliuotes. Šie signalai veikia ir tą žmogų, kuris sėdi prie kompiuterio, jo smegenis, lytines liaukas“, – Žinių radijo laidoje „Atsakingas už gamtą“ sakė J.Grigas.

Pasak J.Grigo, kai internetas naudojamas su kabeliu, jis neskleidžia jokių spinduliuočių į išorę, o bevielio interneto spinduliuotės stiprumas panašus į mobiliųjų telefonų skleidžiamų mikrobangų stiprumą.

Tačiau Kauno technologijos universiteto telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto docentas Darius Kybartas nesutiko, kad bevielio interneto ir mobiliųjų telefonų žala vienoda:

„Mes užmirštame atstumą: jeigu mobilusis telefonas spinduliuoja prie pat galvos, tai mes turime keletą centimetrų atstumą iki smegenų. Kiek kartų padidėja atstumas, tiek kartų kvadratu sumažėja tenkantis galingumas. Atstumą padidinus 10 kartų, 100 kartų mažesnis galingumas tenka.“

Pasak J.Grigo, mobilieji telefonai spinduliuoja 1-1,5 vato mikrobangų galią. Tos mikrobangos, anot mokslininko, įsiskverbia į didesnę dalį mūsų smegenų ir veikia mūsų smegenų plokšteles. Taip ląstelės darbas, kartu ir smegenų veikla, yra sutrikdomi. Tai gali sukelti skausmingų padarinių sveikatai:

„Yra daug įvairių ligų – galvos skausmai, depresija, nemiga. Pats bjauriausias, kuris išryškėjo per pastaruosius 10 metų, – įvairūs smegenų augliai, nepiktybiniai ir piktybiniai“, – kalbėjo J.Grigas.

J.Grigo teigimu, Amerikos mobiliųjų telekomunikacijų asociacijos pramonės vadovas Georgas Karlo 25 mln. dolerių vertės tyrime parodė, kad smegenų vėžio rizika padvigubėja po 6 metų naudojimosi mobiliaisiais telefonais. J.Grigas įvardijo ir kitų susirūpinimą keliančių tyrimų rezultatų:

„Izraelio vaikų smegenų auglių tyrimai parodė, kad vaikams, jaunesniems nei 5 metų, kurie naudojasi mobiliuoju telefonu, vėžio rizika padidėja 356 proc. 2009 metais Europos Parlamentas nutarė peržiūrėti leistinas elektromagnetinių spinduliuočių nejonizuojančias normas, nes dabar jos nesaugios“, – kalbėjo J.Grigas.

Docentas D.Kybartas nenorėjo sutikti, kad elektromagnetiniai laukai, kalbant telefonu, yra tokie stiprūs.

„Žmogaus odos struktūra yra keliasluoksnė. Tai yra pradžioje oda, riebalinis audinys, po to kaulas, tik po to smegenys. Įvertinus visus šituos sluoksnius, į smegenis ateinantis elektromagnetinių bangų lauko stipris jau yra silpnesnis maždaug 3-4 kartus“, – kalbėjo D.Kybartas.

Vis dėlto, abu pašnekovai sutiko, kad mobilieji telefonai ir bevielis internetas tam tikrą žalą žmogaus sveikatai daro.

Visą laidos „Atsakingas už gamtą“ įrašą galite paklausyti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(6)
(0)
(3)

Komentarai (22)