E. cigaretes traukia jauni, užkietėję rūkoriai, besistengiantys mesti  (9)

Elektronines cigaretes traukia jauni ir bandantieji mesti užkietėję rūkoriai. Tai didžiausio elektroninių cigarečių rūkymo Europoje tyrimo išvada.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Constantine'o Vardavaso iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos komanda išanalizavo 26 566 žmonių tyrimo, atlikto 2012 metais 27-iose Europos šalyse, duomenis. Remdamiesi šia informacija, jie apskaičiavo, kad e. cigaretėmis naudojosi 29 mln. europiečių.

Didžiausias naudojimas pastebėtas tarp 15-24 metų rūkančiųjų, tačiau tyrimui neužteko įrodymų, kad e. cigaretės skatina nerūkančiuosius pradėti rūkyti. Taip pat nustatyta, kad 20 proc. rūkančiųjų yra bandę e. cigaretes, metusių rūkyti – 4 proc., o visai nerūkančių – vos 1,1 proc.

Bandžiusieji mesti rūkyti pernai, turėjo dvigubai didesnę tikimybę pabandyti e. cigaretes, nei kiti rūkantieji, o e.cigaretės buvo populiaresnės tarp surūkančių mažiausiai šešias cigaretes per dieną, nei 5 ar mažiau (Tobacco Control, DOI:10.1136/tobaccocontrol-2013-051394).

„Tyrimas patvirtina, kad e. cigarečių naudojimas nenormalizuoja rūkymo“, sako su tyrimu nesusijęs kardiologas Konstantinos Farsalinos iš Onassis Širdies chirurgijos centro Atėnuose, Graikijoje. „Rezultatai rodo minimalų nerūkančių naudotojų skaičių“, paaiškina jis

Šis tyrimas sutampa su 129 daktarų laišku Pasaulinei sveikatos organizacijai (WHO), raginančiu WHO kontroliuoti e. cigaretes kaip tabako produktą. Tai atsakas į anksčiau atsiųstą kitos mokslininkų grupės laišką, kuriame WHO kaltinama nepastebėjus e. cigarečių, kaip mažiau rizikingos rūkymo alternatyvos.

Norėdami paskaityti plačiau, paspauskite nuorodą.



New Scientist № 2974

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: