Saudo Arabija skelbia naftos amžiaus pabaigą: norima parduoti didžiausią pasaulyje naftos kompaniją ir užsiimti kita veikla  (6)

Saudo Arabijos princui Mahommedui bin Salmanui pareiškus, kad Saudo Arabija ketina atsitraukti nuo naftos industrijos, viso pasaulio akys nukrypo į didžiausią pasaulyje naftos kompaniją „Saudi Aramco“. Ar gali būti, kad naftos gigantė, iš kurios pajamų ilgus metus gyveno Saudo Arabija, bus parduota?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Princas Mahommedas pranešė, kad dalis „Saudo Aramco“ akcijų gali būti parduotos užsienio investuotojams. Princo ketinimai reformuoti nuo naftos priklausomą šalį aiškūs, tačiau konkrečios detalės dėl „Saudi Aramco“ ateities – miglotos, praneša „The National“.

Planuojama pertvarka

Paprašius patikslinti, kokia dalis didžiausios pasaulyje naftos kompanijos gali būti parduota, princas buvo lakoniškas: „Patronuojančios įmonės akcijos bus parduodamos viešai, taip pat dalis antrinių įmonių“.

„Saudo Aramco“ atstovai teigė, kad tikriausiai bus parduodama tik maža dalis akcijų, tačiau panašu, kad princas Mahommedas savo šalies ateities su nafta nebesieja.

„Kai bus paskelbta apie akcijų pardavimą, taip pat pranešime ir apie naują „Aramco“ strategiją, kuri padės transformuoti įmonę iš naftos ir dujų į industrinę ar energetikos bendrovę“, – kalbėjo princas.

Paprašius patikslinti, apie kokią dalį akcijų kalbama, Mohammedas atsakymo išvengė ėmęs vardinti, kad planuoja įrengti didžiulę saulės elektrinę, išplėsti naftos produktų pasiūlą ir sukurti „milžinišką statybų kompaniją.“

Ateitis nežinoma

Kai kurie ekspertai mano, kad gali būti parduoda visa kompanija. „Princas pabrėžė, kad „Aramco“ yra pasirengusi keisti visą savo ekonominę strategiją. Dabar jis bando dalinio pardavimo galimybes, bet, kad ir kas nutiktų, aišku viena – naujų naftos gręžinių „Aramco“ tikrai neplanuoja“, – sakė nepriklausomas energetikos analitikas Cyrilas Widdershovenas.

Didžiausias „Saudi Aramco“ turtas – jai priklausantys 16 proc. pasaulio naftos atsargų. „Aramco“ naftos atsargos kartais vadinamos „didžiausia strategine šalies paslaptimi.“

Jei bus nuspręsta paskelbti viešą akcijų pardavimą, „Aramco“ turės atlikti viešą auditą ir atskleisti tikslius naftos, kurią bendrovė yra sukaupusi, kiekius – tai visuomet buvo laikoma paslaptyje.

Naftos galiūnės vadovų nenorą dalintis šia informacija patvirtina „Aramco“ vadovo Khalido Al Faliho komentaras po to, kai princas užsiminė apie galimus pardavimus: „Investuotojams bus siūloma „Saudi Aramco“ ekonominė galia, bet tikrai ne jos naftos atsargos.“

Susitikime su Indijos ministru pirmininku Khalidas Al Falihas teigė, kad būtent Indija yra tas užsienio investuotojas, apie kurį kalbėjo princas, o reformos, apie kurias kalbama, daugiausia susijusios su perėjimu nuo naftos gavybos į naftos produktų pardavimą.

Princas nori pertvarkų

Sujudimas dėl „Saudi Armaco“ kilo to po, kai princas Mohammedas viename interviu paskelbė, kad Saudo Arabija pasitinka naftos amžiaus saulėlydį ir ateityje taps šalimi, kurią į priekį veda ne nafta, o investicijos.

Užsiminęs apie dalį „Saudo Aramco“ pardavimo, princas teigė, kad už gautus pinigus bus sukurtas didžiausias pasaulyje investicinis fondas.

„Investicijos, o ne nafta taps didžiausiu šalies pajamų šaltiniu“, – interviu „Bloomberg“ teigė princas.

Gali būti, kad šiuo metu princas Mohammedas savo rankose turi daugiausia galios, nei kas nors yra laikęs nuo pat karalystės pradžios 1932 m.

Dabartinio monarcho sūnus yra tik antras įpėdinis į sostą, tačiau jis valdo kaip šalies Apsaugos ministras.

Mohammedo valdžioje taip pat yra Ekonomikos bei plėtros taryba. Būtent ši institucija spręs kaip panaudoti investicinio fondo, turinčio pritraukti į Saudo Arabiją užsienio kapitalą, ateitis.

Gintarė Valentinatienė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(51)
(8)
(43)

Komentarai (6)