Ar jau ruošiatės permainoms? Aiškėja, kas Lietuvoje bus daroma su alkoholiu, kanapėmis, apvaisinimu ir skiepais  (67)

Naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga delfi.lt konferencijoje kalbėjo apie alkoholio akcizo suvienodinimą. Jo teigimu, turi būti vienodas akcizas tiek stipriems, tiek silpniems alkoholiniams gėrimams ir turi būti ištaisyta nelygybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akcizų skirtumuose mato neteisybę

„Iš viso pas mus iki šiol buvo susiklosčiusi tokia situacija, kad viena verslo grupė turėjo prioritetą prieš kitas. Yra situacija, kai akcizai alui ar vynui yra gerokai mažesni nei stipriam alkoholiui. Pirmiausiai turi būti ištaisyta nelygybė ir turėtumėm daugiau mažiau vienodai su nediliais skirtumais apmokestinti alkoholio laipsnį. Žmogui turėtų būti vienodai brangu prisigerti ar degtinės ar alaus.

Akcizas turi augti tiek, kad nesukeltų grėsmių dėl kontrabandos, jis neturi didėti 200 proc., bet neturi būti kaip dabar, nes žmonių pajamos auga greičiau nei akcizas ir realiai alkoholis dabar pinga. Alkoholis neturėtų bent jau pigti, jis didės ir bus ištaisyta nelygybė“, - kalbėjo A. Veryga.

Paklaustas, ar pats vartoja alkoholį, A. Veryga teigė: „Ne, nevartoju, turbūt apie 10 metų kaip nevartoju.“

Paklaustas, kaip spręs jaunimo alkoholio vartojimo problemą, kuri yra didelė, A. Veryga sakė, kad yra keli būdai: „Dėl vaikų alkoholio vartojimo yra kelios priemonės numatyta. Be to, kaina vaikams yra labai jautrus faktorius, jie negali ateiti namo ir pasakyti, kad alus pabrango, dėl to reikia daugiau dienpinigių. Taip pat yra socialinė reklama, reikia įtikinti žmones, kad negerti yra bent tiek pat normalu, kiek gerti, nes dabar pas mus manoma, kad jeigu tu negeri, esi kažkoks radikalas ir nenormalus. Ir vaikai visą tai mato.

Taip pat siūloma didinti amžių iki 20-ies metų, nes dabar mokykloje vaikai gali legaliai nusipirkti alkoholio. Taip pat siūlome spręsti dėl atsakomybės dėl nepardavimo nepilnamečiams. Dabar ji yra apverktina, verslininkai nebijo parduoti, bauda yra nedidelė, be to, kaltė suverčiama ant pardavėjų. Tai turėtų griežtėti ir valstybė turėtų įspėjusi negailestingai bausti.“

Paklaustas, ar neketina pasekti JAV pavyzdžiu ir legalizuoti medicinines ir rekracines kanapes, A. Veryga atsakė neigiamai: "Ne, neketiname, bent jau tol, kol bus mūsų kadencija, mes nesvarstysime galimybės legalizuoti. Yra labai didelis skirtumas tarp medicininių kanapių produkto vartojimo, čia nematau problemos, jei sukuriamas produktas iš kanapėse esančių medžiagų. Čia nereikia nieko legalizuoti. Kalbant apie rekreacines kanapes, JAV vyksta karas su narkotikais, tai tikras karas. Mes su niekuo nekariaujame ir nereikėtų daryti keistos prielaidos, kad yra mažiau pavojingos medžiagos. Kanapių narkotinis vartojimas turi riziką."

Teigia, kad pagalbinio įstatymo pataisos nebūtinai bus priimtos

Ketvirtadienį Seime buvo registruotos Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos, kurias kritikuoja daugelis šeimų, taip pat ir medikai.

„Embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų“, - toks sakinys, prieš kurį aršiai kovojo vaisingumo problemų turinčios šeimos, pasirodė ketvirtadienį registruotose Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisose. Jų autoriai – 57 Seimo nariai, tarp kurių – Valstiečių-žaliųjų pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Dainius Kepenis, naujasis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga ir kiti.

Pirmadienį po apsilankymo prezidentūroje, paklaustas, ar bus keičiamos jau priimto pagalbinio apvaisinimo taisyklės, A. Veryga sakė: „Kol kas aš tikrai to negaliu atsakyti. Pats nesu pagalbinio apvaisinimo specialistas. Aš turėčiau į tai gilintis, domėtis. Mūsų laukia diskusijos, šiandien aš negalėčiau pasakyti“. Visgi šiandien jo pavardė buvo tarp tų 57 Seimo narių, registravusių šio įstatymo pataisas.

Paklaustas, ar jau spėjo įsigilinti į įstatymą, A. Veryga teigė, kad pataisos nebūtinai bus priimtos.

„Tomis pataisomis nėra siekiame uždrausti pagalbinį apvaisinimą. Daugiausiai debatų kilo dėl embrionų skaičiaus sukūrimo ir šalinimo. Tai yra ne mokslinė, o vertybinė diskusija. Su žmonėmis labai sudėtinga ginčytis dėl vertybinių dalykų. Lietuvoje 95 proc. žmonių deklaruoja esantys katalikai ir yra samprata, kad gyvybė turi būti saugoma nuo pat pradėjimo. Įstatymo pataisa tik startuoja su diskusijom, tai nereiškia, kad ji bus priimta“, - kalbėjo A. Veryga.

„Aš manau, kad turi būti atsižvelgta į pacientų saugumą. Man yra visokių klausimų dėl pačių technologijų, aš nesu didelis specialistas, kad galėčiau ginčytis, kuri technologija yra gera.

Yra moksliniai argumentai ir yra etiniai įsitikinimų argumentų. Nežinau ar būtų labai blogai, jeigu mes turime tokią moralinę poziciją. Italijoje pavyzdžiui, šeima įsipareigoja, kad ji panaudos tiek embrionų, kiek yra sukurta, t. y. Leidžiama kurti daugiau, bet šeima turi juos ir panaudoti. Yra visokių sprendinių. Diskusija tik prasideda, aš suprantu gydytojų pusę, bet dabar nesu tik medikas ir negaliu nesiklausyti etinių dalykų“, - sakė A. Veryga.

Prezidentės pranešime buvo teigiama, kad su A. Veryga buvo diskutuota apie šį įstatymą ir prezidentė tikisi, kad bus atsižvelgta į esmines nuostatas dėl pagalvos šeimai. A. Veryga teigė, kad žino prezidentės nuomonę: „Nebuvo detalių diskusijų. Taip, prezidentė laikosi savo pozicijos, bet noriu pasikartoti, kad tai yra startas diskusijoms, neaišku, koks sprendimas bus priimtas. Tikiuosi, kad bus konstruktyvus dialogas ir su Prezidentūra, manau, kad rasime visus tenkinantį sprendimą. Dabar vyksta diskusija, kur visuomenė yra skaldoma, man tai nepatinka.“

Apie naprotechnologijas nežino beveik nieko

Apie naprotechnologijas dažnai kalba LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis. A. Veryga pripažino, kad apie jas nežino beveik nieko. Šios technologijos neįrašytos į siūlomą pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

„Beveik nieko nežinau, esu girdėjęs pasisakymus, kad tai yra natūralios priemonės, kurios naudojamos iki apvaisinimo. Manau, kad tai normalu, kad pasiūlomos ir kitos priemones. Bet žinau labai paviršutiniškai.

Kodėl tai nėra įrašyta į įstatymą? Tai nėra įrašyta, nes buvo nesusipratimų, žmonės galvojo, kad tai bus siūloma vietoj pagalbinio apvaisinimo, bet taip nėra. Norima jas aktyviau diegti ir pasiūlyti iki apvaisinimo ir jeigu tuomet pora nesusilaukia vaikų, tuomet taikomas pagalbinis apvaisinimas“, - aiškino naujasis sveikatos apsaugos ministras.

Nemano, kad reikia neigti, jog po skiepų būna komplikacijų

„Sveikatos sistema šioje srityje yra patyrusi komunikacinį fiasko. Ten, kur yra daug nežinojimo, atsiranda daug erdės sąmokslo teorijom. Aš tikrai nesu prieš skiepus. Kiek man teko domėtis, senesnėse vakcinose buvo ir kažkokie metalai naudojami, dabar yra naudojamos kitos, saugesnės priemonės. Sveikatos sektorius be reikalo neigdavo, kad yra komplikacijos po skiepų. Jos yra ir turi būti, nes yra individualios reakcijos. Bet nėra tokio reiškinio apskritai medicinoje, kurį naudojant negautumėm komplikacijų. Čia tas pats, kas sakyti, kad nereikia žmogaus operuoti, nes gali būti komplikacijos.

Aš esu prieš priemones, kurios buvo daromos verčiant žmones skiepyti vaikus, pavyzdžiui, nepriėmimas į darželius. Tai yra neprotingas žingsnis, nes tada tėvai sukyla ir pradeda pykti, tėvams reikėtų paaiškinti, kam tie skiepai reikalingi“, - kalbėjo A. Veryga.

Paklaustas apie gydytojų atlyginimų kėlimą, pašnekovas teigė, kad pinigai galėtų būti paimti suefektyvinus sistemą: „Šiandien negalėčiau pasakyti, kokio dydžio tas kėlimas bus, nes tam reikia pinigų. Dabar idėja, kad tuos pinigus galima būtų gauti optimizavus pačios sistemos veiklą: kalbant apie paslaugų efektyvinimą, viešuosius pirkimus, kas leistų sutaupyti pinigų. Turėtumėm su medikais susitarti, kad eketyvinimas yra reikalingas ir tai, kas būtų sutaupyta, virstų papildomu atlygiu gydytojams.“

„Aš jau esu pripratęs, kad iš manęs bando padaryti kažkokį radikalą, marginalą, talibaną. Praradau jautrumą, bet į konstruktyvią kritiką visada reaguoju“, - pokalbį baigė A. Veryga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(37)
(-14)

Komentarai (67)