Kas efektyviausiai naikina bakterijas - česnakas, svogūnas, citrina, imbiero sultys ar degtinė? Mikrobiologės eksperimentas sugriauna daug mitų ir rodo geriausią liaudišką vaistą  (4)

Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centre mikrobiologė dr. Eglė Lastauskienė atliko paprastą eksperimentą, kurio rezultatai išaiškino, kas iš tikrųjų geriausiai kovoja su bakterijomis, o kas mikroorganizmų naikintojais tituluojami be reikalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Česnakas, svogūnas, citrina, imbieras, degtinė – liaudyje dažnai girdime tikinimus, jog esą būtent šie produktai geriausiai atbaido ar net išnaikina bakterijas.

Mikrobiologė dr. E. Lastauskienė, atlikusi nesudėtingą ir greitą eksperimentą, parodė, kas iš tikrųjų geriausiai kovoja su bakterijomis. Į laboratorinius šulinėlius mikrobiologė pasėjo bakterijų ir mieliagrybių, kurie dažniausiai sukelia peršalimo ligas ir nuolat gyvena su žmonėmis.

Staphylococcus aureus – pagrindinis peršalimo sukelėjas. Tai viena iš pagrindinių bakterijų, labai paplitusi, gyvena kartu su mumis, kaip natūralios mikrofloros dalis, tačiau kai kuriais atvejais jis gali sukelti ligas. Escherichia coli – bakterija, kuri gyvena su mumis, tam tikrais atvejais gali virsti „piktomis“ ir sukelti ligas.

Candida mieliagrybiai randami ant mūsų odos. Jei silpnėja žmogaus imunitetas, candidos pradeda sparčiai kolonizuotis, sukelia įvairias kandidozes, o tai yra grybelis“, – bakterijas ir mieliagrybius, kurie buvo naudojami eksperimente, pristatė mikrobiologė dr. E. Lastauskienė.

Į kiekvieno mikroorganizmo laboratorinį šulinėlį mikrobiologė įlašino česnako, svogūno, citrinos, imbiero sulčių bei degtinės. Šulinėliai parai buvo sudėti į 30 laipsnių Celsijaus terpę. Po 24 val. mikrobiologė dr. E. Lastauskienė išėmė šulinėlinius ir matė akivaizdžius eksperimento rezultatus.

Su escherichia coli bakterija geriausiai kovojo česnakas, kiek mažiau – citrina. Staphylococcus aureus bakterijos per parą šiek tiek išnaikino česnakas, kiek mažiau – taip pat citrina. Česnakas per parą visiškai sunaikino candida mieliagrybius, šiek tiek taip pat pasidarbavo citrina.

Eksperimento rezultatai rodo, kad nei svogūnas, nei imbieras, nei degtinė neišnaikino dažniausiai žmonių aplinkoje pasitaikančių mikroorganizmų.

„Kodėl degtinė ne? Greičiausiai 30 laipsnių Celsijaus temperatūroje ji išgaravo, nes etanolio koncentracija ir taip buvo maža. Šiaip kaip dezinfekcinė priemonė degtinė turėtų veikti“, – rezultatus komentavo mikrobiologė dr. E. Lastauskienė.

Taigi, geriausiai su bakterijomsi kovoja česnakas, kiek mažiau – citrina. Eksperimentas parodė, kad tokie produktai kaip svogūnas, imbieras ar degtinė bakterijas ar mieliagrybius naikina nežymiai arba visai neturi įtakos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Jolanta Svirnelytė
(139)
(8)
(131)

Komentarai (4)