Elonas Muskas susirūpinęs: galime neturėti pakankamai žmonių Marsui apgyvendinti – tai grėsmė mūsų egzistavimui  (36)

Elonas Muskas jau ne sykį yra pasisakęs, kad mažas gimstamumas gali nuvesti prie žmonijos žlugimo. Tačiau dabar jis kelia naują klausimą: o jeigu mažėjantis gimstamumas reikš, kad neturėsime pakankamai žmonių Marsui apgyvendinti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialiniame tinkle „Twitter“ Elonas Muskas rašė, kad, jo nuomone, turėtume susirūpinti dėl galimo žmonijos žlugimo.

„JT prognozės yra visiška nesąmonė“, – rašė jis. „Jei Žemei neužteks žmonių, Marsui jų tikrai nepakaks.“

Iki šiol į Raudonąją planetą išvyko lygiai 0 žmonių, tačiau tai nesutrukdė Muskui teigti, kad į Marsą iki 2050 m. gali būti nugabenta 1 mln. žmonių, erdvėlaiviais gabenant po 1000.

Milijonas gali atrodyti nedaug (palyginti su beveik 8 milijardais Žemėje šiandien), tačiau Muskas aiškiai nerimauja, kad Marso projektas neįvyks, jei gimstamumas čia Žemėje sumažės.

Praeito amžiaus 6 deš. moterys visame pasaulyje per savo gyvenimą vidutiniškai susilaukdavo 4,7 vaiko. Naujausi tyrimai parodė, kad 2017 m. gimstamumo rodiklis buvo beveik perpus mažesnis – 2,4, o ta pati komanda prognozavo, kad bendras gimstamumo rodiklis bus 1,6. Bet koks skaičius mažesnis nei maždaug 2,1, ir gyventojų skaičius pradeda mažėti. Grupė prognozavo, kad gyventojų skaičius pasieks piką 2064 m. – 9,73 mlrd., prieš įvykstant nuosmukiui.

Senstanti visuomenė yra rimtas iššūkis, bet kiti susirūpinę dėl to, kaip Žemėje galima išlaikyti nuolat augančią populiaciją.

 

„Visas mūsų aplinkos problemas lengviau išspręsti turint mažiau žmonių“, – garsiai (ir prieštaringai) sakė Davidas Attenboroughas. „Ir sunkiau – ir galiausiai neįmanoma – išspręsti su vis daugiau žmonių.“

 

Tuo tarpu Muskas mano, kad žmonių skaičiaus mažėjimas kelia grėsmę mūsų egzistavimui.

„Manau, kad vienas didžiausių pavojų civilizacijai yra mažas gimstamumas ir sparčiai mažėjantis gimstamumas“, – sakė jis 2021 metų gruodį.

„Ir vis dėlto, tiek daug žmonių, įskaitant protingus žmones, mano, kad pasaulyje yra per daug žmonių, ir mano, kad gyventojų skaičius auga nekontroliuojamai. Tai yra visiškai priešingai.“

„Pažiūrėkite į skaičius – jei žmonės neturės daugiau vaikų, civilizacija žlugs, įsidėmėkite mano žodžius“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(5)
(22)

Komentarai (36)