Marsaeigio „Perseverance“ kameros Raudonojoje planetoje užfiksavo įspūdingą reginį: vienu metu praūžė trys Marso viesulai (Video)  ()

Atrodė, kad Marse dulkių viesulo, dar vadinamo dulkių velniu, gali tekti laukti kelis amžius, bet staiga pasirodė net trys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, atsirado inžinierius Kevinas M. Gillas, Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje NASA-JPL ne veltui užsitarnavęs Marso fotografo pareigas. Jis ir pastebėjo dulkių viesulus NASA marsaeigio „Perseverance“ padarytose nuotraukose, skelbia iflscience.com.

Jis ne tik juos pastebėjo, bet ir apdorojo nuotraukas, sustiprino kontrastą ir viską sujungė į trumpą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip trys maži viesulai kelia Raudonosios planetos paviršiaus dulkes.

Navigacinės nuotraukos kokybės prasme nėra pačios geriausios (jos nėra skirtos tiksliam stebėjimui), bet K. M. Gillui pavyko sukurti šį tą įspūdingo. Nuotraukos buvo surinktos marsaeigio „Perseverance“ 372-ą dieną Marse. Žemėje tai buvo 2022-ųjų kovo 7-oji.

 

Dulkių viesulai – tai kylančio oro stulpai, judantys planetos paviršiumi. Jie nėra reti Marse. Planetos paviršius įšyla labiau nei oras virš jo, tad šiltas oras kyla, o šaltas – leidžiasi. Šio proceso metu susidaro sūkuriai, kurie tampa matomi, kai pakelia dulkes. Daugelis jų yra maži ir retai pasitaikantys, bet, esant geroms sąlygoms, jų susidaro dažniau ir didesnių.

 

Marso atmosfera yra 100-ą kartų retesnė nei Žemės, tad šie dulkių velniai daug žalos padaryti negali, tačiau, einant laikui, jie perneša smėlį ir formuoja sustingusios dykumos vaizdą Marse, kurį matome šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: