Tai dar pavojingiau nei Ukraina: yra šalis, kur JAV ir Rusija gali pradėti tiesioginį karą – kibirkštys jau vyksta (Video)  ()

Visuomenės dėmesys JAV ir Rusijos santykiams nuo vasario mėnesio buvo nukreiptas į Rusijos invaziją į Ukrainą, ir tai suprantama. Palaipsniui didėjanti Jungtinių Valstijų parama Ukrainos gynybai leido Rytų Europos tautai atremti Rusijos agresiją daug geriau ir ilgiau, nei dauguma tikėjosi prasidėjus karui, tačiau tai taip pat priartino JAV ir Rusiją prie konflikto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau yra dar viena JAV ir Rusijos konflikto rizika, į kurią turėtume atkreipti dėmesį: abi šalys ir toliau turi dislokavusios savo karius Sirijoje.

Rusijos pajėgos pirmiausia remia Sirijos prezidentą Basharą al Assadą žiauriame šalies pilietiniame kare, taip pat kovoja su „Islamo valstybės“ likučiais. Amerikos kariai apmoko ISIS priešus, riboja B.al Assado režimo prieigą prie naftos ir rengia smūgius prieš grupes, įskaitant ISIS, ir „taikinius, susijusius su Al Qaeda, Sirijos vyriausybe ir Irano remiamomis karinėmis pajėgomis“.

JAV ir Rusijos kariai Sirijoje vengia atviro tarpusavio konflikto – tiesą sakant, abi karinės pajėgos palaiko ryšio liniją. Artimi skambučiai yra pernelyg dažni, o ypač didėjant priešiškumui Europoje, klaidingas žingsnis ar nesusikalbėjimas gali įstumti į nepageidaujamą ir nereikalingą karą.

Netyčinio konflikto su Rusija pavojų Sirijoje puikiai iliustravo pora Rusijos operacijų Sirijoje šį mėnesį. Kaip detalizuojama naujausiame „Wall Street Journal“ pranešime, „Rusija surengė oro antskrydžius al Tanfo garnizone“, kuriame yra dislokuoti JAV kariai.

Rusija per tą ryšių liniją iš anksto perspėjo Amerikos pajėgas apie smūgius, o JAV aukų nebuvo. Tą pačią savaitę Rusija dislokavo du reaktyvinius naikintuvus Su-34 į vietą Sirijos šiaurės rytuose, kur JAV surengė reidą prieš „Islamo valstybės“ bombų gamintoją, tačiau atsitraukė tik po to, kai JAV paleido naikintuvus F-16, kad įspėtų rusus.

JAV pareigūnai apie incidentus kalbėjo su nerimu. „Siekiame išvengti klaidingų skaičiavimų ar veiksmų, galinčių sukelti nereikalingą konfliktą, rinkinio: toks ir lieka mūsų tikslas“, – sakė JAV centrinės vadovybės vadas generolas Erikas Kurilla. „Tačiau pastaruoju metu Rusijos elgesys buvo provokuojantis ir eskaluojantis“.

 

Apžvelkime keletą metų trukusią JAV ir Rusijos sąveiką Sirijoje, ir tampa aišku, kad tai pasikartojanti problema.

Rusija subombardavo al Tanfo bazę 2016 m., o 2017 m. paskelbė, o vėliau atšaukė ultimatumą, kad JAV nedelsiant pasitrauktų iš šios vietos. Taip pat 2017 metais Rusija ir JAV grasino numušti kitų lėktuvus Vakarų Sirijoje.

2018 m. amerikiečių kariai kovėsi su Rusijos „Wagner“ samdiniais (formaliai nesusijusiais su Maskva, bet remiančiais Assado režimą), o keli JAV kariai buvo lengvai sumušti po 2020 m. susirėmimo su Rusijos pajėgomis dėl šarvuočių. Pentagonas atsakė į 2020 m. incidentą padidindamas amerikiečių karių dislokavimą Sirijoje, kaip ir šį mėnesį, pasmerkdamas Rusijos provokaciją ir eskalavimą.

 

Bideno administracijos pradžia 2021 m. mažai ką pakeitė JAV politikai Sirijoje. Amerikietiškų karių ir toliau yra apie 900. Jie ir toliau siekia tų pačių tikslų ir yra nepatogiai arti didesnio konflikto galimybės.

Svarbiausias pokytis, susijęs su padėtimi Sirijoje prezidento Joe Bideno kadencijos metu, yra visai ne Sirijoje: tai Rusijos puolimas prieš Ukrainą. Nors vengti tiesioginio konflikto su Rusija Sirijoje buvo svarbu prieš Ukrainos invaziją, užkirsti kelią JAV ir Rusijos karui yra dar svarbiau, kol įtampa dėl Ukrainos yra didelė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()