[Žinios trumpai] „Nebebus nei naftos, nei dujų, nei maisto!“ Rusijos pramonėje panika, viskas stos dėl užblokuotų programų, piratavimas nepagelbės  ()

Tiek sunkioji, tiek lengvoji Rusijos pramonė yra labai priklausoma nuo Amerikos ir Europos programuotojų sukurtos programinės įrangos. Ir nėra kuo ją pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pramonė išgyvena krizę dėl Vakarų kompanijų kuriamos programinės įrangos trūkumo. Bloomberg.com skelbia, kad Rusijos priklausomybė nuo užsienio programinės įrangos gamykloms, ūkiams ir naftos telkiniams valdyti yra per stipri, o kūrėjų kompanijoms pasitraukus iš šalies agresorės rinkos, pramonė pradeda patirti didelių sunkumų.

Tarptautinės sankcijos ir įtampa dėl Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje privertė daugelį gamintojų – nuo ​​„Siemens AG“ iki „SMS Group GmbH“ – apriboti verslą Rusijoje. Dėl to Rusijos pramonė prarado prieigą prie specializuotos programinės įrangos ir (arba) atnaujinimų.

Pasak IDC analitikės Elenos Semenovskajos, programinės įrangos, skirtos projektavimui ir gamybai, paieška tampa rimta problema, kuri stabdys visos pramonės plėtrą. „Rusiški programinės įrangos analogai yra daug silpnesni, o specialios programinės įrangos poreikis yra didelis“, – sakė A. Semenovskaja -  „Galime pasikliauti tik piratinėmis versijomis ir pasenusiomis kopijomis“.

Programinė įranga dažnai yra neatsiejama nuo įrangos - jei turi techninę, turi turėti ir programinę įrangą. Pavyzdžiui, plieno pramonėje, kur didelės vertės gaminiams reikia kelių šimtųjų milimetro dalių tikslumo, net ir nedideli nukrypimai gali padaryti gaminius nenaudingus, o šį tikslumą užtikrina specializuota programinė įranga. Rusijos kariuomenei įsiveržus į Ukrainos teritoriją, Vakarai sureagavo sankcijomis, dėl to ekonominė padėtis Rusijoje pablogėjo ir, pavyzdžiui, plieno gamyba sumažėjo 25-30 %.

 

Rusijos naftos ir dujų sektoriui dabartinė situacija irgi yra didelis iššūkis, nes rusiška programinė įranga sektoriuje sudaro ne daugiau kaip 10 % visų pramonės įrankių. Dar blogiau tai, kad Rusijos naftos telkiniai pamažu senka, todėl tenka skverbtis į sunkiai rezervus, kuriems reikia sudėtingesnės įrangos. „Aukštos klasės seisminio, telkinių modeliavimo, gręžimo ir hidraulinio ardymo programinė įranga nebus reikalinga, jei neturėsime tinkamos įrangos visiems šiems darbams atlikti“, – sakė Rusijos energetikos ministro pavaduotojas Pavelas Sorokinas.

Netgi tokios sritys kaip maisto gamyba ir žemės ūkis, kuriose Rusija pastaraisiais metais padarė šiokią-tokią pažangą, patiria tas pačias problemas. „Esame kritiškai priklausomi nuo Europos kompanijų, kalbant apie gamybos valdymo sistemas, ir dar nežinome, ką daryti jų išjungimo atveju“, – Sankt Peterburgo forume sakė „Ros Agro Plc“ valdybos pirmininkas Maksimas Basovas.

 

Ir tai - tik pradžia. Kuo toliau, tuo programinės įrangos atnaujinimai bus vis labiau reikalingi. Ir piratinės versijos, panašu, viso poreikio tiesiog nepatenkins. Todėl Rusijos pramonės laukia sunkūs laikai - programinės ir techninės įrangos trūkumas yra tik dar viena problema į krūvą, kurioje jau yra importo/eksporto suvaržymai, lėtėjantis vartojimas ir vis kartojama karo ekonomikos įvedimo grėsmė.

(126)
(1)
(125)

Komentarai ()