[Žinios trumpai] „Bellingcat“ atskleidė slaptą Strelkovo vardą FSB tarnyboje – paaiškėjo ryšys su Navalno nuodytojais  ()

Igoris Strelkovas (Girkinas), dalyvavęs karo Donbase pradžioje, grįžęs į Rusiją, ilgus metus naudojosi iš FSB gautu pasu fiktyviu vardu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2014 metų vasarį Igoris Girkinas su grupe kovotojų pasirodė Kryme. Pasak paties teroristo, jo valdomi žmonės ginklu privertė vietos deputatus palaikyti vadinamąjį referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos.

Atlikęs užduotį išvyko į Ukrainos rytus. Balandžio 12-osios naktį Strelkovas su maždaug 50 ginkluotų kovotojų kirto Ukrainos valstybinę sieną ir užgrobė administracinius pastatus Slavjanske. Ten jis tariamai vietinių naujosios Kyjivo vyriausybės priešininkų vardu paskelbė apie „DLR“ sukūrimą. Išvarytas iš Slavjansko, laisvai grįžo į Donecką, kur vadovavo kautynėms iki rugpjūčio mėn. Tačiau vasaros pabaigoje Girkinas neteko Kremliaus paramos. Tuometinio ORDLO (laikinai okupuotos Ukrainos teritorijos – red.) „pilkojo kardinolo“ Vladislavo Surkovo sprendimu į jo vietą buvo paskirtas Aleksandras Zacharčenka.

Pats Girkinas bendraudamas su spauda neslėpė, kad iki 2013 metų kovo 31 dienos turėjo FSB pulkininko laipsnį, o vėliau buvo „pašalintas iš dalinio“.

Naujas „Insider“ ir „Bellingcat“ tyrimas rodo, kad po pašalinimo iš ORDLO Strelkovas grįžo į Rusijos Federaciją, kur kurį laiką gyveno su Sergejaus Runovo pasu. Šią informaciją pavyko sužinoti teroristo žmonos, su kuria jis dažnai skrisdavo lėktuvu, dėka.

 

Pagal skrydžių duomenų bazę matyti, kad Reginskaja (Strelkovo žmona – red.) sistemingai rezervavo lėktuvo bilietus kartu su Sergejumi Viktorovičiumi Runovu, gimusiu 1970 metų gegužės 12 dieną. Runovas yra Girkino senelio iš motinos pusės pavardė. Patikrinus duomenų bazes paaiškėjo, kad žmogaus tokiu pilnu vardu ir gimimo data realybėje nėra.

Palyginus Runovo keliones su Girkino viešais pasirodymais už Maskvos ribų, paaiškėjo, kad neegzistuojantis Sergejus Runovas bendrai rezervuodavo skrydį su Reginskaja.

Girkino netikro paso išdavimo data nežinoma. Tačiau „Magistral“ duomenų bazės duomenimis, teroristas pirmą kartą klastotę panaudojo keliaudamas traukiniu iš Maskvos į Sankt Peterburgą 2014 metų lapkričio 25–26 dienomis.

 

Beje, bendra FSB pasų serija atskleidė Girkino ryšį su dviem Navalno nuodytojais, taip pat su „Vimpel“ specialiųjų pajėgų karininku Vadimu Krasikovu, vadinamu „žudiku ant dviračio“. Jis Berlyne nužudė čečėnų pabėgėlį Changošvilį. Be to, kadaise „LLR“ formavimuisi vadovavęs Igoris Plotnickis taip pat gali pasigirti Rusijos specialiųjų tarnybų pasu. Jis taip pat „atskleidė“ savo melagingus duomenis vien dėl to, kad daug skraido su žmona.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: