Prasidėjo labai įdomus karo etapas! Ukraina jau puola, bet visiškai kitaip – nebus nieko panašaus ką daro rusai, taktika žymiai gudresnė  (1)

Ukrainos ginkluotosios pajėgos nekartos Rusijos armijos klaidų, o išlaisvins Ukrainos teritorijas naudodamos naujo tipo karo taktiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai savo „Facebook“ tinklaraštyje rašo žinomas karo ekspertas Konstantinas Mašovecas.

„Kaip suprantu, visi ir toliau laukia Ukrainos gynybos pajėgų kontrpuolimo su galingu artilerijos pasirengimu prieš priešo priešakines pozicijas ir artimas taktines užnugario zonas, su masinėmis tankų atakomis ir dar vienos Ivanovkos ar Kiselevkos išvadavimu? Aš jus nuvilsiu. Greitai to nepamatysite!

Ypatingam proveržiui Ukrainos ginkluotosios pajėgos nesiruošia ir bent kol kas net neplanuoja. Ir gana ilgą laiką bus POVEIKIAI su didelio nuotolio ir didelio tikslumo naikinimo priemonėmis į taikinius ir objektus, esančius priešo taktiniame ir operaciniame-taktiniame užnugaryje, taip pat aktyvi gynyba tam tikromis kryptimis ir sektoriuose.

Matyt, Ukrainos karinė vadovybė pagaliau nutolo nuo sovietinės karo mokyklos koncepcijų su savo smogiamosiomis grupėmis ir aukštesnių jėgų sutelkimu pagrindinio puolimo kryptimis. Dabar bandoma praktiškai pritaikyti vadinamojo naujo tipo karo principus.

Šis karo metodas nenumato masinių sausumos kariuomenės atakų Pirmojo ar Antrojo pasaulinio karo stiliumi, susijusių su būtinybe patirti didelių nuostolių dėl darbo jėgos, ginklų ir karinės įrangos. Paskutiniame etape ji apima ribotą sausumos puolimą ir remiasi vadinamojo „laipsniško priešo pajėgų grupuočių sušvelninimo“ principu, įgyjant pranašumą žvalgyboje ir ugnies galioje. Pagrindinė šio principo prasmė yra priversti priešą pasitraukti arba pasiduoti, daugiausia nuotoliniais metodais.

Taip, jūs esate visiškai teisus, galvodamas apie ginklus, kuriuos mūsų Vakarų partneriai ir sąjungininkai dabar perduoda mums. Būtent šiam „naujo tipo“ karui jis skirtas ir tinkamiausias, nes savo eksploatacinėmis savybėmis pranoksta atitinkamus priešo modelius. Todėl jau galvojantiems „kada Chersonas ar kita okupuota gyvenvietė bus išlaisvinta“ reikėtų kantrybės ir ištvermės.

 

Tiems, kurie nebeturi kantrybės ir linkę aplinkui matyti tik „zradą“ (Ukrainos politinė nesėkmė – red.), primenu, kad net ponas Kučma (Ukrainos politikas, antrasis šalies prezidentas (1994–2005 m.) – red.) suprato, kad Ukraina – NE Rusija.

Mes neguldysime savo tautos į juodą dirvą masiškai puldami priešo pozicijas, kad išlaisvintume porą Chersono kaimų. Tai ne mūsų principas. Tai yra principai, kuriais dabar vadovaujasi Rusijos karinė vadovybė – bet kokia kaina užgrobti ir bet kokia kaina išlaikyti.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kovoja pagal visiškai kitą paradigmą ir kitokius principus. Bent jau jie stengiasi. Atsižvelgiant į priešo jėgos pranašumą, taip pat dėl ​​didelių rezervų buvimo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos, vykdydamos strateginės gynybos operaciją, buvo priverstos tiksliai vykdyti aktyvią mobilizaciją, o vėliau gana klasikinę gynybą Rusijos vadovybės primestais principais.

 

Ypač tokiomis sąlygomis, kai tiesiog nebuvo karinių-techninių prielaidų pereiti prie „naujo tipo“ karo Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, o priešas reikšmingai pirmavo.

Tai buvo klasikinis frontas: pėstininkų ir šarvuočių masės + artilerija, o laikas nuo laiko raketos atakuoja mūsų gilų užnugarį. Ne veltui generolas Zalužnas neseniai atkreipė visuomenės ir mūsų pasaulio partnerių dėmesį į geografines sąlygas, susijusias su fronto linijos ilgiu.

Taip, mūsų kariuomenės drąsos ir profesionalumo dėka šiandien priešas sugebėjo sulėtinti tempą. Mūsų šaliai ir žmonėms tai buvo įmanoma už labai didelę kainą. Bet tai visiškai nereiškia, kad jį reikia toliau didinti netinkamai apgalvotai ir neraštingai klasikiniu rusišku kontrpuolimu, kaip praktikuoja priešas. Juo labiau, kai atitinkami ginklai ir jiems skirta amunicija iš Vakarų iškeliavo į Ukrainą. Kam daužyti galvą į sieną, kai gali atidaryti duris ir ramiai, garsiai nesilaužant, išeiti į kiemą?

 

Manau, kad artimiausiu metu išvysime, galima sakyti, būsimos Ukrainos vadinamosios „kontrpuolimo“ „pilotinę seriją“ vienoje iš operatyvinių sričių. Tačiau esu tikras, kad tai nebus skubotai paruoštų antžeminių atakų ir puolimų serija. Tai bus visiškai kitokio stiliaus ir metodikos puolimas“ – rašo karo ekspertas Konstantinas Mašovecas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(115)
(3)
(112)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: